Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Κρήτης, υποσχέσεις Κουρουμπλή για πλοίο ασφαλείας δεν υποχωρούν οι ναυτεργάτες

Κανένα πλοίο δεν αναχώρησε την Τρίτη (6/12) από την Κρήτη με αποτέλεσμα οι παραγωγοί κηπευτικών του νησιού να έχουν αγανακτήσει. Στο λιμάνι του Ηρακλείου βρέθηκαν χθες το απόγευμα οι παραγωγοί της Κρήτης, προκειμένου να πιέσουν ώστε να μεταφερθούν τα κηπευτικά με πλοίο ασφαλείας και να προωθηθούν στις αγορές, αφού από την απεργία της ΠΝΟ τα προϊόντα τους βρίσκονται εγκλωβισμένα και κινδυνεύουν να σαπίσουν. 

  
«Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μας υποσχέθηκε ότι σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει πλοίο ασφαλείας που θα μεταφέρει τα ευπαθή προϊόντα. Όμως αυτά είχε δηλώσει και χτες. Από την στάση της ΠΝΟ βλέπουμε όμως ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «Ανατολή» κ. Μιχάλης Αγγελάκης.

Και προσθέτει: «αυτή την στιγμή έχουν συγκεντρωθεί προς το παρόν στο λιμάνι του Ηρακλείου 140 φορτηγά με κηπευτικά. Από αυτά περίπου 70 φορτηγά είναι από την περιοχή της Ιεράπετρας. Βέβαια ένα πλοίο δεν μπορεί να χωρέσει τόσα φορτηγά. Σήμερα στην Ιεράπετρα θα συζητήσουμε την κατάσταση και θα δούμε αν θα πρέπει αν πάμε ξανά στο Ηράκλειο να διαμαρτυρηθούμε. Τελικά δεν εφαρμόζεται ο νόμος στην χώρα που αναφέρει ότι σε απεργιακές κινητοποιήσεις θα πρέπει να μπαίνει καράβι ασφαλείας, αν και έχουν περάσει 72 ώρες από την έναρξη της απεργίας με τεράστιες ζημιές για τα αγροτικά προϊόντα».

Χθες στο λιμάνι του Ηρακλείου αν και αρχικά η κατάσταση φαινόταν ήρεμη, τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν λίγα λεπτά μετά την άφιξη των αγροτών στο λιμάνι με τους παραγωγούς να φωνάζουν εναντίον των ναυτεργατών που παραμένουν εντός των πλοίων και τους ψυχραιμότερους να προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Χανιά
Καφάσια με ντομάτες άδειασαν έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, αγρότες που διαμαρτύρονται για την συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ.

Πρόκειται για παραγωγούς κηπευτικών, από όλες τις περιοχές του νομού, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες βλέπουν τα προϊόντα τους να χαλάνε, λόγω της απεργίας. Την ίδια ώρα κινδυνεύουν να χαλάσουν και οι συμφωνίες που έχουν με μεγάλα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και του εξωτερικού λόγω της ασυνέπειας στην τροφοδοσία. Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ισχυρότατη αστυνομική παρουσία που είχε αποκλείσει τους γύρω δρόμους.

Νωρίτερα οι αγρότες των Χανίων συγκεντρώθηκαν στο Λιμάνι της Σούδας για να δηλώσουν δυναμικά της έντονη δυσφορία τους κατά της απεργίας που κάνει η ΠΝΟ εδώ και μέρες. Όπως υποστηρίζουν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις μόνη κοινωνική τάξη που θίγεται είναι ο αγροτικός κόσμος, αφού κάθε χρόνο πριν τις γιορτές η ΠΝΟ ξεκινάει πάντα απεργίες.
----------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
----------------------------