Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ούτε πανηγυρισμοί, ούτε μικροψυχία

Ούτε πανηγυρισμοί χρειάζονται, ούτε μικροψυχία. Η κυβέρνηση ορθώς αποφάσισε να μοιράσει στους χαμηλοσυνταξιούχους ένα μέρος του ποσού που προκύπτει από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πρόκειται για επιστροφή χρημάτων που προέρχονται από την υπεραπόδοση των εσόδων, δηλαδή της φορολογίας. Χρήματα που τα πλήρωσε το σύνολο των φορολογούμενων πολιτών, τα οποία επιστρέφουν σε εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.



Η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο. Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και διευκρινίστηκαν στη συνέχεια, περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν στους λογαριασμούς τους στις 22 Δεκεμβρίου το λιγότερο 300 ευρώ. Ούτε μικρός είναι ο αριθμός όσων δικαιούνται την ενίσχυση, ούτε ασήμαντο το ποσό με το οποίο θα ενισχυθούν -ειδικά στις σημερινές συνθήκες.

Πρόκειται για έκτακτο μέτρο που δίνει μια σοβαρή ανάσα σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους, και μάλιστα απόμαχους της εργασίας, ώστε να περάσουν αξιοπρεπώς τις γιορτές. Δεν τους χαρίζεται τίποτε, καθώς έχουν πληρώσει πολλαπλάσια με τη μείωση του εισοδήματός τους στα επτά χρόνια της κρίσης. Δεν πρόκειται να αλλάξει η ζωή τους, αφού η ενίσχυση που θα λάβουν είναι εντελώς προσωρινή και εφάπαξ. Κάτω από αυτό το πρίσμα, μάλλον βιάστηκαν όσοι μίλησαν για προεκλογικές παροχές. Προεκλογικές θα ήταν αυτές που θα είχαν μονιμότερο χαρακτήρα. Η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα για τέτοιες παροχές. Και ούτε γνωρίζει πότε θα έχει.

Είναι κοινός τόπος ότι λόγω της περιοριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται, κάθε μέρα που περνάει εξαντλούνται όλο και περισσότερο οι ανοχές και οι αντοχές της κοινωνίας. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Συνεπώς, περισσότερη βάση θα είχε μια εκτίμηση που θα αναφερόταν σε μια κυβερνητική κίνηση με την οποία -έστω και προσωρινά- απομακρύνεται η πίεση για πρόωρες εκλογές, παρά το αντίθετο.

Η Ν.Δ. έκανε μια διαφορετική ανάγνωση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού. Μίλησε για απερχόμενο και πανικόβλητο πρωθυπουργό και προσπάθεια κοροϊδίας των συνταξιούχων. Δηλαδή, τι ακριβώς θέλει η Ν.Δ.; Να μη δοθεί το βοήθημα; Πέρα από τη μικροψυχία και το επαναλαμβανόμενο σύνθημα της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, έχει να προτείνει κάτι καλύτερο;
----------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
----------------------------------------------