Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Απομακρύνση Οργάνων Παιδικής χαράς από Νηπιαγωγείο Λιβαδίου Κυθήρων

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της σελίδας μας σήμερα οι γονείς του Νηπιαγωγείου του Λιβαδιού προχώρησαν σε εθελοντική εργασία βαφής του εσωτερικού χώρου του κτηρίου του Νηπιαγωγείου, ενώ παράλληλα η Δημοτική αρχή επιχείρησε, με την βοήθεια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας του νησιού, στην αποξήλωση και απομάκρυνση του παλαιού υπάρχοντος εξοπλισμού των εξαρτημάτων της παιδικής χαράς, λόγω έλλειψης πιστοποίησης και νομιμότητας της, θέματα τα οποία εγκυμονούν, ως γνωστό κινδύνους για την ασφάλεια των μικρών παιδιών.

Είναι σε όλους γνωστή η διάταξη και την έχομε πολλάκις παρουσιάσει από αυτή την σελίδα, η οποία απαγορεύει ρητά, έπειτα από τις παρουσιασθείσες περιπτώσεις, την οιαδήποτε χρήση οργάνων παιδικής χαράς μη πιστοποιημένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και την χρήση τους από τα παιδιά.

Θα ήταν δε πράγματι εγκληματικό εάν έστω και ένα παιδί υποστεί το παραμικρό ατύχημα από ελαττωματική λειτουργία κάποιου οργάνου παιδικής διασκέδασης.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι πρόσφατα παρά την ύπαρξη αρκετών τέτοιων χώρων στο νησί μας, ΟΥΔΕΙΣ είχε την απαράιτητη πιστοποίηση και έγκριση παρά του ότι αυτό ήταν επιβεβλημένο εδώ και μερικά χρόνια. Αυτό φυσικά συνεπάγεται ότι κανένας δημόσιος χώρος με όργανα παιδικής διασκέδασης δεν είναι εφικτό να λειτουργεί στο νησί πριν αυτός πιστοποιηθεί και αδειοδοτηθεί ανάλογα.

Γεγονός είναι ότι κάθε αδειοδότηση - πιστοποίηση σημαίνει παράλληλα και ένα αρκετά σοβαρό κόστος, που συμπεριλαμβάνει την πιστοποίηση των οργάνων αλλά και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας του χώρου. Το κόστος αυτό κυμαίνεται στα 50.000 ευρώ περίπου για κάθε συγκρότημα.

Ήδη δε βρίσκεται σε εξέλιξη για το πρώτο πιστοποιημένο συγκρότημα του νησιού, στα Κοντολιάνικα, και στην προσεχή περίοδο προϋπολογίζεται η χρηματοδότηση 2 ακόμη χώρων, της Αγίας Πελαγίας και του Αβλέμονα.

Κατά την διάρκεια της προσπάθειας απομάκρυνσης του παλαιού εξοπλισμού από το Νηπιαγωγείο του Λιβαδίου σημειώθηκε έντονο επεισόδιο από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Μεγαλοκονόμο και τον τέως διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γεώργιο Μεγαλοκονόμο, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς την Δημοτική αρχή, παρουσία του Δημάρχου κ. Σ. Χαρχαλάκη, και προσπάθησαν να αποτρέψουν την απομάκρυνση των οργάνων διασκέδασης.

Ο κ. Γ.Μεγαλοκονόμος δε, κινήθηκε με απειλητική διάθεση εναντίον του Δημάρχου και βγάζοντας άναρθρες κραυγές προσπάθησε να δημιουργήσει τεχνητή ένταση μόνο για παραταξιακούς λόγους.

Ο Δήμαρχος με ήρεμο τρόπο του εξήγησε ότι για την αποξήλωση των οργάνων δεν απαιτείται κανενός είδους απόφαση συλλογικού οργάνου {αλήθεια σε αυτή την χώρα πότε θα γίνει αντιληπτό ότι επιτέλους κάποτε πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι;;;; }, αλλά τηρείται η σχετική νομοθεσία περί παιδικών χαρών και αθλητικών χώρων.

Στο όλο θέμα επενέβη η αστυνομική αρχή η οπόια μετέβη στον χώρο του συμβάντος και ενημέρωσε τους 2 διαμαρτυρόμενους αδελφούς ότι ο Δήμος οφείλει να εκτελέσει την σχετική Εισαγγελική Παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία κοινοποιήθηκε στο Δήμο με την Μ16-480 παραγγελία του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά σχετικά με την υποχρέωση όλων των Δήμων της Χώρας να συμμορφώσουν τις παιδικές χαρές στην κείμενη νομοθεσία άλλως να προχωρήσουν άμεσα στην αποξήλωση των οργάνων.

Επίσης υπεβλήθη εκ μέρους του Δημάρχου μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Γ. Μεγαλοκονόμου για την ανάρμοστη επίθεση και συμπεριφορά του εναντίον της Δημοτικής αρχής.

Για μια ακόμη φορά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σε θέματα που απαιτείται η τήρηση του νόμου πρέπει να ελλείψουν παντελώς τέτοιου είδους συμπεριφορές και καταστάσεις. Όλα αυτά ανήκουν σε περασμένους αιώνες και κάποτε είναι απαραίτητο να περάσουμε στο παρόντα χρόνο και στην απόλυτη νομιμότητα για κάθε δημόσια πράξη και κίνηση.

Η αποξήλωση τελικά λόγω του επεισοδίου δεν ολοκληρώθηκε και αφαιρέθηκαν μόνο μερικά επικίνδυνα σκουριασμένα τμήματα από τον ίδιο το Δήμαρχο και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιαννη Κατσανεβάκη.

Ή αποξήλωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και ο Δήμαρχος δήλωσε ότι ή εφαρμογή του νόμου δεν πρόκειται ποτέ να τεθεί σε διαπραγμάτευση ούτε να εμποδιστεί από αναρχους τραμπουκισμους των εκπροσώπων του φαύλου παρελθόντος.

Είπε μάλιστα στην ιστοσελίδα μας χαρακτηριστικά το εξής "εδώ και 2 χρόνια δεν ακουσαμε ίχνος αυτοκριτικής για τις τεράστιες ανευθυνότητες που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Τουλάχιστον ας έχουν την στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση μπροστά στην υποχρέωση του Δήμου να εφαρμόσει το νόμο. Ο τραμπουκισμός δεν έχει θέση στο νησί"
-----------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-----------------------------------------