Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι. Θα έχουμε μεγάλο σεισμό λέει ο Τσελέντης

Επιφυλάξεις επικρατούν στις τάξεις των σεισμολόγων για τον σεισμό των 5 ρίχτερ που έγινε στη Πελοπόννησο. Μάλιστα, όπως τονίζουν παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου δεδομένου πως η Καλαμάτα είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές.

Ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα προβλέπει ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηών, Άκης Τσελέντης, χωρίς όμως να μπορεί το πότε, το πού αλλά και το μέγεθος του σεισμού. Σημειώνεται ότι δύο σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο σε Ρόδο και Κορώνη.


"Η Ελλάδα έχει μαζέψει ενέργεια πολύ, είναι μαθηματικά βέβαιο πως εχουν συσσωρευτεί πολλές τάσεις και σίγουρα σύντομα θα ζήσουμε ένα μεγάλο φαινόμενο, ένα ισχυρό σεισμό" δηλώνει ο Τσελέντης συμπληρώνοντας πως μπορεί να είναι μεγέθους 6 Ρίχτερ, ακόμα και 6,5.

«Είναι σεισμός μεγάλου βάθους αλλά κρατάμε κάποια επιφύλαξη για να δούμε και τις επόμενες ημέρες» τόνισε ο κ. Καραστάθης και πρόσθεσε: «Είναι λογικό να ξυπνούν μνήμες από το σεισμό του 1986, αλλά πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες για να πούμε ότι θα πρέπει να ανησυχούμε. 

Στη περιοχή αυτή δεν θα έλεγα ότι δεν είναι αναμενόμενο τέτοιοι σεισμοί. Έχουμε παρά πολύ καλή υποδομή στη περιοχή αυτή, γίνονται σεισμικές παρακολουθήσεις, έχουμε στήσει και ένα κέντρο μέτρησης ραδονίου και μάλιστα είχαμε και κάποιες ενδείξεις ότι θα γίνει σεισμός. 

Ωστόσο αυτά είναι πειραματικά και δεν απελευθερώνουμε τέτοιου είδους πληροφορίες στο κόσμο. Δεν μπορώ να πω ότι μας προκάλεσε κάποια έκπληξη. Με μια μόνο δόνηση και με τα στοιχεία που έχουμε δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμα για να δούμε πως θα εξελιχθεί», είπε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης στο protothema.gr.
------------------------------
Πηγή:   protothema.gr
------------------------------