Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Με οκτώ ΑΤ και δύο αστ/κους σταθμούς μένει η Λακωνία

Την κατάργηση-συγχώνευση 258 αστυνομικών σταθμών και τμημάτων ανά την επικράτεια προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ που παρουσίασε την Πέμπτη 22/9, η ηγεσία του Σώματος. Το νέο οργανόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένα ότι ο αριθμός των αστυνομικών υπηρεσιών από 1.206 που είναι σήμερα θα περιοριστεί σε 948, χάρη κυρίως σε συγχωνεύσεις τμημάτων και την κατάργηση υποστελεχωμένων αστυνομικών σταθμών σε όλη τη χώρα.

Οι αλλαγές συνεπάγονται εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7% και μείωση κατά 10% των χρημάτων που καταβάλλονται για την ενοικίαση ακινήτων από την ΕΛ.ΑΣ.

«Προχωράμε στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, προκειμένου η Αστυνομία να γίνει πιο αποτελεσματική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας και επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχουν τμήματα με δυναμικό μικρότερο των δέκα ατόμων. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, που είχε την ευθύνη του σχεδίου αναδιάρθρωσης, αποκάλυψε ότι η ΕΛ.ΑΣ. κατέβαλε 350.000 ετησίως για τη στέγαση 18 αστυνομικών σταθμών που, όμως, δεν λειτουργούσαν και υπογράμμισε ότι στις περιοχές της περιφέρειας που καταργούνται αστυνομικά τμήματα και σταθμοί θα επεκταθεί ο θεσμός των κινητών αστυνομικών μονάδων και του τοπικού αστυνομικού.

Από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας προκύπτει ότι στον νομό Αττικής καταργούνται 71 αστυνομικές υπηρεσίες και «απελευθερώνονται» 1.446 αστυνομικοί, που θα ανακατανεμηθούν με βάση το νέο οργανόγραμμα. Παράλληλα με την αναδιάρθρωση προωθείται, «παρά τις αντιδράσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο κ. Τόσκας, και η αποδέσμευση των περίπου 700 αστυνομικών από τη φύλαξη στόχων.

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα και μάλιστα υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς που θα αποδεσμευθούν από τη φύλαξη στόχων θα ενισχύσουν «μάχιμες» υπηρεσίες, όπως την Άμεση Δράση και τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Τέλος, στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου προέκυψε ότι προωθείται η προμήθεια 400 νέων αυτοκινήτων, με δαπάνη ύψους 13 εκατ. ευρώ από το ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, καθώς και η δημιουργία 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας σε αστυνομικούς που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

Οι αλλαγές στη Λακωνία
Οκτώ αστυνομικά τμήματα και δύο αστυνομικοί σταθμοί θα μείνουν στη Λακωνία, μετά την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών που προωθεί η ΕΛΑΣ. Παράλληλα, οι αστυνομικές υπηρεσίες του νομού μειώνονται από 18 σε 11.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες και έγκυρες πληροφορίες του “ΛΤ” οι αλλαγές που θα επέλθουν στις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ στη Λακωνία είναι οι εξής:
- Καταργείται το ΑΤ Περιφερείας Σπάρτης και ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Σπάρτης.
- Ιδρύεται ΑΤ Ευρώτα με έδρα τη Σκάλα, με παράλληλη κατάργηση των ΑΤ Κροκεών και ΑΤ Βλαχιώτη που συγχωνεύονται με το νεοσύστατο ΑΤ Ευρώτα.
- Καταργείται ο Αστυνομικός Σταθμός Γερακίου, με μεταφορά των υπηρεσιών αστυνόμευσης στο ΑΤ Ευρώτα
- Παραμένει το ΑΤ Γυθείου
- Παραμένει το ΑΤ Αρεόπολης
- Παραμένει το ΑΤ Μονεμβασίας που μετονομάζεται ωστόσο σε ΑΤ Μολάων-Μονεμβασίας
- Παραμένει το ΑΤ Νεάπολης
- Παραμένει ο Αστυνομικός Σταθμός Μονεμβασίας
- Η αστυνόμευση που αφορά τη ΔΕ Νιάτων που ήταν αρμοδιότητας του ΑΤ Μολάων μεταφέρεται στο νέο ΑΤ Ευρώτα
- Η αστυνόμευση των ΔΕ Φάριδος υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητα του ΑΤ Σπάρτης
- Τα χωριά της ΔΕ Σμύνους θα αστυνομεύονται από το ΑΤ Γυθείου
- Η αστυνόμευση των περιοχών Γέρακα, Αγγελώνας, Αγ. Δημητρίου Μονεμβασίας και Ταλάντων θα υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΑΤ Μολάων-Μονεμβασίας
- Δημιουργείται μόνιμος Αστυνομικός Σταθμός Ελαφονήσου, καθώς μέχρι σήμερα ο ίδιος σταθμός λειτουργούσε μόνο κατά τη θερινή περίοδο

Συνοπτικά, τα οκτώ ΑΤ που θα λειτουργούν πλέον στη Λακωνία, θα είναι πιθανότατα τα εξής:
1) Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης
2) Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης
3) Τμήμα Τροχαίας Σπάρτης
4) Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου
5) Αστυνομικό Τμήμα Αρεόπολης
6) Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα (νέο)
7) Αστυνομικό Τμήμα Μολάων-Μονεμβασίας (μετονομασία)
8) Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης

Οι δύο αστυνομικοί σταθμοί είναι οι παρακάτω:
1) Αστυνομικός Σταθμός Μονεμβασίας
2) Αστυνομικός Σταθμός Ελαφονήσου (μόνιμος)

Οριστικοποίηση των παραπάνω αλλαγών αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “ΛΤ” εντός των προσεχών εβδομάδων.

Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο
Αντίστοιχα «λουκέτα» και συμπτύξεις θα γίνουν και στις αστυνομικές υπηρεσίες της υπόλοιπης Πελοποννήσου, ως εξής: Αρκαδίας (10 Τμήματα), Αργολίδας (9 Τμήματα), Κορινθίας (11 Τμήματα και ένας Σταθμός), Μεσσηνίας (10 Τμήματα)

Μεταξύ άλλων βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ προβλέπονται:
-  Καταργήσεις και συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμημάτων. Στην Αττική θα μείνουν 188 Α.Τ από τα 240 σήμερα.
-  Ενίσχυση των ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) κατά κύριο λόγο με αστυνομικούς από την υπηρεσία Επισήμων.
- Καταργούνται τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών τα οποία θα απορροφηθούν στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών της περιφέρειας.
-  Σε κάθε καλλικρατικό δήμο θα ιδρύεται τουλάχιστον ένα ΑΤ. Φυσικά εξαιρούνται οι μεγάλοι δήμοι (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων κ.α.).
-  Ιδρύονται 10 τμήματα Διαβατηριακού Ελέγχου σε σημεία εισόδου – εξόδου της χώρας σε Κήπους, Ορμένιο, Ευχώνους, Προμαχώνα, Νίκη, Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά, Μερτζάνη, Δοϊράνη και Σαγιάδα
- Ιδρύονται δύο τμήματα Μεταγωγών – δικαστηρίων σε Χανιά και Γρεβενά
- Συγκροτούνται Ειδικές Ομάδες Μεταγωγών (Ε.Ο.Μ), στα τμήματα Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων σε Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής και Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.
-  Ιδρύονται τμήματα Αμεσης Δράσης σε Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο
 - Διατηρούνται αστυνομικοί σταθμοί σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές,
- Θεσμοθετείται ο «τοπικός αστυνόμος» στην περιφέρεια με στόχο να εξυπηρετούνται οι πολίτες σε περιοχές που δεν εδρεύουν αστυνομικές υπηρεσίες,
- Αστυνόμευση με 27 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα στις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ναύπλιο, Κέρκυρα και Χανιά
- Τίθενται σε λειτουργία 35 Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ) για την αστυνόμευση και επιτήρηση τοπικών οικισμών και συνόρων.
- Εγκαινιάζεται τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για την ψυχολογική στήριξη των αστυνομικών και δημιουργία ενιαίου κέντρου πληροφοριών.
- Προκηρύσσεται διαγωνισμός για αγορά 400 μοτοσικλετών και περιπολικών της ΕΛΑΣ.
- Στόχος επίσης είναι η απορρόφηση ευρωπαϊκού κονδυλίου ύψους 13 εκατ. ευρώ για την αγορά άλλων τύπων αυτοκινήτων που θα ενισχύσουν το έργο της Αστυνομίας.
---------------------------------
Πηγή:  lakonikos.gr
---------------------------------