Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Ο Λάκης Παπαδόπουλος live στο Αστικόν

Την Δευτέρα 22 Αυγούστου στις 22:30, ο μεγάλος Λάκης Παπαδόπουλος ζωντανά στο Αστικόν στο Ποταμό...

Ο Λάκης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1948 στην Αθήνα. Είναι περισσότερο γνωστός σαν Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ, έχει δώσει τραγούδια του σε πάρα πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες και συνεχίζει μέχρι σήμερα ρομαντικός, πραγματικά ροκ και δυναμικός όπως πάντα. Ένας καλλιτέχνης που κάθε ακροατής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να τον παρακολουθήσει ζωντανά.

Ο Λάκης Παπαδόπουλος σε μικρή ηλικία παρακολούθησε μαθήματα μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Με το που μπαίνει στην εφηβία, τραγουδάει και παίζει κιθάρα στους Dragons, ένα ροκ συγκρότημα με αγγλικό στίχο. Τα singles που είχαν κυκλοφορήσει τότε, μπορείτε να τα βρείτε σήμερα σε ένα CD συλλογή με ελληνικό ροκ του 60. Οι Dragons διαλύονται και ο Λάκης Παπαδόπουλος υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία.

Μετά τον στρατό ο Λάκης Παπαδόπουλος συμμετέχει παίζοντας κιθάρα, μπουζούκι και κάνοντας φωνητικά στους "Ηρακλής και DNA" του Ηρακλή Τριανταφυλλίδη. Ηχογραφούν το 1972 ένα single και κάνουν ζωντανές εμφανίσεις μαζί μέχρι το 1974. Στη συνέχεια ο Λάκης Παπαδόπουλος έφυγε από την Ελλάδα για να παίξει κιθάρα και να τραγουδήσει rock 'n' roll σε κρουαζιερόπλοια που έκαναν κρουαζιέρες στην Καραϊβική.

Το 1981 ο Λάκης Παπαδόπουλος γράφει τη μουσική για το τραγούδι "Και Θα Χαθώ" και ο Κυριάκος Ντούμος τους στίχους και με ερμηνεύτρια την Ισιδώρα Σιδέρη συμμετέχουν στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού στην Κέρκυρα που διοργάνωνε ο Μάνος Χατζιδάκις. Το τραγούδι "Και Θα Χαθώ" διασκεύασε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στον δίσκο του "Παράξενη Γιορτή" το 2002, κάνοντάς το έτσι γνωστό στην επόμενη γενιά.

Το παρατσούκλι Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ το έβγαλε ο Λάκης και ο παραγωγός του Βάσος Τσιμιδόπουλος, και τα ψηλά ρεβέρ έγιναν σήμα κατατεθέν του. Συμμετέχει σε διάφορα σχήματα ως Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ και τελικά ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, το "Άκυρο" κυκλοφορεί το 1982 από την WEA. Σ' αυτόν το δίσκο βρίσκεται η "Μενεξεδιά" (ή "Φάλτσα Μενεξεδιά"), σουρεαλιστικοί στίχοι δεμένοι αρμονικά με μια δυνατή, αν όχι άγρια, ροκ μελωδία αλλά και το "Ουρλιαχτό", που βασίζεται σε στίχους του Allen Ginsberg (το Howl που είχε γραφτεί το 1956 ήταν ένα ποίημα σύμβολο της γενιάς του beat).

Ο Λάκης Παπαδόπουλος έγραψε την μουσική και ο Παύλος Μάτεσις τους στίχους για τον "Κουρσάρο", το πρώτο τραγούδι του δίσκου "Φοβάμαι" του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Αυτό το τραγούδι εκτός από έντονη ροκ αλλαγή στο στυλ του Παπακωνσταντίνου, έμελε να είναι και το όχημα για να γίνει ευρύτερα γνωστός ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ, 20 χρόνια αφού είχε ξεκινήσει στο χώρο της μουσικής.

Ακολουθεί το 1983 ο δίσκος "Ωραία Ήταν Όλα Σήμερα, Καληνύχτα" και τις επόμενες δύο χρονιές, ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ θα φτιάξει μαζί με την Μαριανίνα Κριεζή τους δίσκους "Περίπου" και "Τσάι Γιασεμί" για την Αρλέτα. Θυμόμαστε τα μελοποιημένα από τον Λάκη ποιήματα του Καββαδία "William George Allum" και "Black and White", "Έρχεται Κρύο" (στίχοι Κυριάκος Ντούμος), "Τα Ήσυχα Βράδια", το "Batida de Coco" και φυσικά την "Σερενάτα". Την "Σερενάτα" διασκεύασε το 2006, 20 και κάτι χρόνια αργότερα, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και κατάφερε να την κάνει ξανά ραδιοφωνική επιτυχία.

Η "Πρόβα" είναι ο τρίτος προσωπικός δίσκος του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ. Κυκλοφόρησε το 1985, με καταπληκτικά τραγούδια που ακούγονται μέχρι σήμερα όπως το "Δικαίωμα στο Όνειρο", η "Γυριστρούλα", και "Τα Μπλε Παπούτσια" (μακρινό ξαδερφάκι ίσως του "Blue Suede Shoes"). Ωραία τραγούδια ήταν και τα "Σαν Εξωγήινοι Ρομαντικοί" και "Βαγγέλη".

Συνεχίζοντας να εναλλάσσει τους προσωπικούς του δίσκους με δουλειές άλλων καλλιτεχνών, ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ υπογράφει το 1986 τον δίσκο "Κατά Βάθος Αλεπού" για την Ελένη Δήμου, απ' όπου και τα "Πάρε Πασά Μου", "Ποια Είμαι Εγώ", "Κατά Βάθος Αλεπού". Το 1987, ο δίσκος "Αγώνες Ταχύτητας" έρχεται με το κλασσικό πια σήμερα "Σε Ζητάω" - "αγώνας ταχύτητας έχεις γίνει και πονάω" τραγουδάει στο ρεφραίν. Μαζί και ο "Λάρρυ", "Μοναχός στο Άγιο Όρος" και φυσικά οι "Φυλακαί Κέρκυρας".

"Έλα ΓοριΛάκη" είναι ο πέμπτος προσωπικός του δίσκος και ένα από τα τραγούδια που ο Λάκης θέλει να τα μαθαίνει στο κοινό στις συναυλίες. Λέει μια στροφή ο Λάκης, περιμένει τον κόσμο από κάτω να την επαναλάβει (ή σε κάποιες περιπτώσεις να "απαντήσει" με τον επόμενο στίχο), κι αλί και τρισαλί αν δεν το τραγουδήσουν καλά... ο αυτοσαρκασμός του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ, η μεγάλη αγάπη που έχει για το κοινό του και το χιούμορ του φαίνεται καθαρά όταν το κοινό δε ξέρει τους στίχους (ή τις αναγκαίες συνοδευτικές κινήσεις) για το τραγούδι.

Στο δίσκο "Έλα ΓοριΛάκη" είναι και το τραγούδι "Για Να Σ' Εκδικηθώ", ντουέτο Λάκης Παπαδόπουλος και Δημήτρης Μητροπάνος. Επίσης "Η Ανεμώνα του Σικάγου", άλλη μια συνεργασία του Λάκη Παπαδόπουλου με την Σάννυ Μπαλτζή, "Η Μπαλάντα της Φυλακής" και "Εσύ Με Φτιάχνεις".

Το χιούμορ του και την πολύ καλή του διάθεση την έδειξε και στη σκηνή μαζί με τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Σάκη Μπουλά και την Ισιδώρα Σιδέρη. Οι παραστάσεις τους στο "Αχ Μαρία" ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν το 1989.

Το 1990 ο Λάκης Παπαδόπουλος γράφει τη μουσική για το δίσκο "Χαίρω πολύ" με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά και το 1991 για το δίσκο "Οπωσδήποτε" με την Τερέζα. Το 1992 ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδάει στο δίσκο "Εσείς Οι Απ' Έξω" σε μουσική Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ. Ξεχώρισαν τα τραγούδια "Παραιτήθηκα" (στίχοι Σάννυ Μπαλτζή) και "Έφη Χτύπα το Ντέφι" (στίχοι Σάννυ Μπαλτζή). Το 1992 κυκλοφορεί επίσης κι ο προσωπικός δίσκος του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ "Έγινα για Σένα Τούρκος", που έχει και το τραγούδι "Θα Φύγω Νύχτα".

Ο Λάκης Παπαδόπουλος ηχογραφεί το "Σκουπίδι του Σαββατοκύριακου" το 1994 και πιστέψτε με είναι ένας δίσκος με τραγούδια διαμάντια όπως το "Βαλς της Γειτονιάς", τη "Τσίχλα Δίχως Ζάχαρη", την "Αρτίστα" με τους Πυξ Λαξ, και τα "Πράγματα Που Δεν Έκανες".

Το 1995 και το 1996 o Λάκης Παπαδόπουλος συνδέεται με δυο ιδιαίτερους δίσκους. "Η Σούστα" είναι μια συλλογή με την φιλική συμμετοχή του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ και τραγούδια που θα περίμενε να τα βρει κανείς σε συλλογή του Γιάννη Μαρκόπουλου. Το 1996 το "Πασπαρτού" κυκλοφορεί με ανέκδοτα τραγούδια του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ και κάποια σπάνια τραγούδια όπως το "Και θα Χαθώ".

Ο όγδοος προσωπικός δίσκος του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ έχει τίτλο "Το Μόνο Φίλο μου Τον Λένε Ιούδα" και κυκλοφόρησε το 1997 (στίχοι Λάκης Παπαδόπουλος και Σάννυ Μπάλτζη), με "Τα Φθινοπωρινά Τα Χρώματα", το "Πορφυρό Βιολί", "Μακρύς ο Δρόμος/Στον Άγγελό μας" (τραγούδι που έγραψε για τον γιο του Άγγελο), "Ευτυχισμένος που Υπάρχεις" και άλλα.

Το 1999 κυκλοφορεί "Το Παλιό μου Παλτό" από τον Χρήστο Δάντη. Το "Παλιό μου Παλτό" και τα "Τραπουλόχαρτα" τα έγραψαν ο Λάκης Παπαδόπουλος με την Σάννυ Μπαλτζή και αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τραγούδια "Το Παλιό μου Παλτό" και "Κομμάτια" (μουσική Χρήστος Δάντης, στίχοι Σάββας Αξιώτης) ήταν οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Χρήστου Δάντη από αυτόν τον δίσκο. Την ίδια χρονιά ο Λάκης Παπαδόπουλος υπογράφει το soundtrack "Νετρίνο".

Το 2000 κυκλοφόρησε ο ένατος δίσκος του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ με τίτλο "11". Η φανταστική μπαλάντα "Ελπίζω", τα "Βρώμικα Φιλιά" (στίχοι και μουσική Μάνος Ξυδούς), το "Θησείο" (στίχοι Σάννυ Μπαλτζή), "Αν μ' Αγαπάς Άσε με Ελεύθερο" (στίχοι Πάνος Ηλιόπουλος), το "Ουρλιαχτό" σε μια νέα εκτέλεση, "Κάποιες Παλιές Αμαρτίες" (στίχοι και μουσική Φίλιππος Πλιάτσικας), "Λάμπες Αλογόνου" αλλά και το δυνατό ροκ "Μην Παίζεις Μαζί Μου".

Το 2000 κυκλοφορεί και ο δίσκος "Παράξενη Γιορτή", ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Μιχάλη Χατζηγιάννη που έγινε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα. Το ομότιτλο τραγούδι το έγραψαν ο Λάκης Παπαδόπουλος με την Σάννυ Μπαλτζή ειδικά για τον Μιχάλη. Ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ του έδωσε και το τραγούδι "Και Θα Χαθώ".

Ο Λάκης Παπαδόπουλος αποφάσισε να δώσει δυο τραγούδια στον Χατζηγιάννη, έχοντας ξεπεράσει κάποιους αρχικούς ενδιασμούς. Ακολούθησε δίνοντας κι άλλα τραγούδια σε νέους ή και πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες όπως ο Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, η Τάμτα, η Δόμνα Κουντούρη, ο Νίκος Μίχας και άλλοι. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το "Θέλω Να Μάθω" που τραγούδησε ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης και ο Λάκης Παπαδόπουλος υπογράφει και τους στίχους και την μουσική. Αλλά έδωσε τραγούδια, όπως και στο παρελθόν, και σε μεγάλους τραγουδιστές όπως ο Σάκης Ρουβάς ("Χάρτινη Ζωή" και "Να Μ' Αγαπάς") και ο Γιώργος Νταλάρας ("Μυνηματάκι"). Έχει δώσει επίσης πιο παλιά, το τραγούδι "Διαζύγιο" στην Αντζελα Δημητρίου, και το τραγούδι "Σημαδεμένος" στον Γιώργο Μαργαρίτη.

Από τις συνεργασίες του με στιχουργούς θα ξεχωρίσει η Σάννυ Μπαλτζή. Μαζί έγραψαν την "Ανεμώνα Του Σικάγου", την "Τσίχλα Δίχως Ζάχαρη", "Μια Νύχτα Παθών", το "Θησείο", "Πάντα Τετάρτη", "Πεταλούδα Γυμνή", "Πορφυρό Βιολί", "Μάγισσες Με Ομπρέλες" που τραγούδησε η Αρλέτα, το "Παραιτήθηκα" για τον Μανώλη Μητσιά, "Το Παλιό Μου Παλτό" για τον Χρήστο Δάντη, την "Παράξενη Γιορτή" για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και άλλα.

Το 2002 κυκλοφορεί ο δίσκος "Κάτι Γλυκό" με νέα τραγούδια του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ. Το ομότιτλο τραγούδι "Κάτι Γλυκό" έγινε και βίντεο κλιπ, πράγμα που το σημειώνουμε γιατί είναι μία από τις σπάνιες εξαιρέσεις που ο Λάκης Παπαδόπουλος έκανε βίντεο κλιπ ένα τραγούδι του. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας τραγουδάει την "Τσαλακωμένη Πεταλούδα" και ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ την "Γυμνή Πεταλούδα". Ακόμη έχουμε δυο διασκευές το τραγούδι "Αυτός ο Άλλος" (του Νίκου Γούναρη) και το "Πάμε Νταβέλη" (στίχοι Μαριανίνα Κριεζή). Ακούσαμε ακόμη τις διασκευές "Μιλώ με Σένα" και "Είσαι η Συνήθειά Μου", μαζί με το σατιρικό "Ola ta Ksekolia" και "Τα Υπουργάκια" που έχουν κοινωνικό στίχο.

Το 2003 ο Λάκης Παπαδόπουλος συμμετέχει στους προκριματικούς για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision με το τραγούδι "Κάποτε - Come with me", (μουσική Γιώργος Καμινάρης, στίχοι:Γιώργος Καμινάρης και Στέφανος Κοτρωνάκης). Ήταν μια πολύ αξιόλογη μπαλάντα που δεν προτιμήθηκε ωστόσο από τους κριτές.

Ο προσωπικός δίσκος Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ "Δεν Έχω Στιγμές" κυκλοφορεί το 2006, με το πολύ καλό "Είναι Απλό Σ' Αγαπώ", τις διασκευές "Για Τις Γυναίκες Ζούμε" και "Τώρα Που Θα Χωρίσουμε", την "Θήβα '88", το "Έφυγε η Γυναίκα μου Από το Σπίτι". Το "After Dark" είναι το απαραίτητο bonus, ένα τραγούδι όπου ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ κι ο φίλος του Γιάννης Γιοκαρίνης αυτοσχεδιάζουν στη μουσική σκηνή του After Dark. Ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ στις συναυλίες, δείχνει στο κοινό του ότι το σέβεται και το αγαπά. Μια φορά είχα την τύχη να είμαι πίσω απ' την σκηνή στη συναυλία ενός τραγουδιστή που δε θα κατονομάσω. Με το που έσβησαν τα φώτα κι ο κόσμος φώναζε "κι άλλο!" ο τραγουδιστής αυτός χώθηκε στα σκοτάδια του backstage, βούτηξε την βαλίτσα με την πληρωμή του και την έκανε... αφήνοντας τον κόσμο να περιμένει για συνέχεια. Ε, λοιπόν, ο Λάκης Παπαδόπουλος είναι ακριβώς στο άλλο άκρο. Αν έχει κέφια το κοινό του, "φτιάχνεται" και ο Λάκης, κάνει πλάκες, παίζει τραγούδια με τρόπο που δεν έχετε ξανακούσει (τον "Κουρσάρο" για παράδειγμα με ένα surf στυλ που μου θύμισε την Μισιρλού του Dick Dale) και εννοείτε παίζει όποια τραγούδια του ζητήσουν απ' το κοινό. Ήμουν στο Cafe Americain την βραδιά της Eurovision, και κατά τις 3:30 το πρωί το πρόγραμμα έφτανε στο τέλος και φωνάζαμε οι από κάτω "Κι άλλο! Κι άλλο!". Ανέβηκε και ο Λάκης Παπαδόπουλος στην σκηνή με την μπάντα του κι έπαιξε για ακόμη μία, μιάμιση ώρα, τραγούδια που δεν είχε παίξει αλλά κι αγαπημένα κομμάτια για δεύτερη φορά. Σε τελική ανάλυση μια συναυλία του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ δεν περιγράφεται κι ούτε μπορεί να χωρέσει σε μερικές γραμμές - είναι κάτι που πρέπει να ζήσει ο μουσικόφιλος που σέβεται τον εαυτό του, να το απολαύσει και να το πει και στους άλλους.

Αν δεν έχεις ακούσει τον Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ, γέμισε τον χρόνο μέχρι την συναυλία του γνωρίζοντάς τον μέσα από μια συλλογή με τα τραγούδια του. Το "Δικαίωμα στο Όνειρο" ή η "Συλλογή 1983-2003" είναι μια καλή αρχή.

Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ - Προσωπική Δισκογραφία:

1983 Άκυρο
1984 Ωραία Ήταν Όλα Σήμερα Καληνύχτα
1986 Πρόβα
1987 Αγώνας Ταχύτητας
1990 Έλα ΓοριΛάκη
1992 Έγινα Για Σένα Τούρκος
1994 Σκουπίδι του Σαββατοκύριακου
1997 Το Μόνο Φίλο Μου Τον Λένε Ιούδα
2000 11
2002 Κάτι Γλυκό
2006 Δεν Έχω Στιγμές

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

1991 Τα Πρώτα μου Τραγούδια
1995 Δικαίωμα Στο Όνειρο
2003 Συλλογή 1983-2ΟΟ3

ΔΙΣΚΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΩΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ

1984 Περίπου - Αρλέτα
1985 Τσάι γιασεμιού - Αρλέτα
1986 Κατά Βάθος Αλεπού - Ελένη Δήμου
1990 Χαίρω πολύ! – Μαργαρίτα Ζορμπαλά
1991 Οπωσδήποτε - Τερέζα
1992 Εσείς Οι Απ' Έξω - Μανώλης Μητσιάς
1995 Η σούστα - Διάφοροι
1996 Πασπαρτού - Διάφοροι
1999 Νετρίνο - soundtrack