Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Το Σιωπηλό Κτήριο του παλαιού Νοσοκομείου Κυθήρων

Πριν από 29 μήνες έγινε ο Αγιασμός και η έναρξη λειτουργίας του νέου Γενικού Νοσοκομείου-Κ.Υ. Κυθήρων.

Ταυτόχρονα το παλαιό ιστορικό οίκημα του Νοσοκομείου στην είσοδο του Ποταμού εγκαταλείφθηκε, κλειδώθηκε και απέμεινε έτσι, να στέκεται εκεί σκοτεινό κα σιωπηλό, αφού επί δεκάδες χρόνια απετέλεσε ένα μοναδικό φάρο ελπίδας για όλους τους Κυθήριους.

Σήμερα έπειτα από το διάστημα που μεσολάβησε εξακολουθεί να παραμένει άψυχο με έντονα τα σημάδια του χρόνου της μη χρήσης του πλέον.

Για την περαιτέρω χρήση του έχουν διατυπωθεί αρκετές προτάσεις με εγκυρότερη την προσφορά του ίδιου του Τριφυλλείου ιδρύματος όπως αυτή αναφέρεται στο φύλλο της εφημερίδας "ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ" του Ιουνίου 2016:






"Το Τριφύλλειο προσφέρει το παλαιό Νοσοκομείο για σχολείο

Με απόφαση του στο τέλος Μαίου, την οποία κοινοποίησε στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, τον πρώην ΟΣΚ και το Δήμαρχο Κυθήρων, το Τριφύλλειο Ιδρυμα προσφέρει το κτήριο του παλαιού νοσοκομείου για να γίνει σχολείο και συζητά οποιαδήποτε πρόταση νομίζουν οι αρμόδιοι φορείς ως πλέον πρόσφορη, δεχόμενο είτε τη βελτίωση του υπάρχοντος κτηρίου, είτε την ανέγερση νέου, ενώ η παραχώρηση μπορεί να γίνει με τη μορφή μακροχρόνιας χρήσης (50-99 χρόνια) για να παρακαμφθεί η αδυναμία παραχώρησης περιουσίας που έχει τη μορφή Κληροδοτήματος και δεν επιτρέπεται από το Νομό.

Η πρόταση γίνεται μετά τη διαπίστωση μεγάλων νομικών κωλυμάτων στην αγορά συγκεκριμένου οικοπέδου, η οποία μπορεί να οδηγούσε ακόμη και στη ματαίωση των σχεδίων για ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος, ενώ δεν έχει παρουσιασθεί καμία σοβαρή πρόταση για οποιαδήποτε αξιοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου.

Εννοείται ότι τώρα τη σκυτάλη παίρνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και από αυτές εξαρτάται η οποιαδήποτε πορεία της σοβαρής αυτής υπόθεσης.
"

Πιστεύουμε πως η προσφορά του Τριφυλλείου ιδρύματος είναι πολύ δελεαστική και απόλυτα σωστή. Ακόμη νομίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές ακόμη περιπτώσεις χρήσης του κτηρίου και λόγω θέσης αλλά και λόγω του ότι το κτήριο βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Θα μπορούσε ακόμα να χρησιμεύσει σαν κατάλυμμα ιατρικού προσωπικού, η σαν νεφρολογική μονάδα, αλλά και για πολλές άλλες χρήσεις. 

Φυσικά τον τελευταίο λόγο έχει η πολιτειακή αρχή αλλά και η πολυδαίδαλη νομοθεσία που δυστυχώς σε όλες τις περιπτώσεις αποτελεί ένα μεγάλο φραγμό σε οιαδήποτε σοβαρή ενέργεια και απόφαση.




---------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες AdelinFM
---------------------------------------------------------------