Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Μια φωτογραφία για γεμάτους κάδους προκαλεί απορίες και ερωτηματικά.

Μια φωτογραφία της Κατερίνας Σταθάτου από γεμάτους ( ;;;; ) κάδους απορριμμάτων στο Άνω Στραπόδι που δημοσιεύθηκε χθές στο κοινωνικό δίκτυο δημιουργεί αρκετές απορίες και ερωτηματικά.

Στην φωτογραφία όπως θα δείτε φαίνονται οι δύο μπλέ κάδοι της ανακύκλωσης γεμάτοι και αρκετές σακούλες και ένα χαρτοκιβώτιο έξω από τους κάδους διασκορπισμένα.


Παράλληλα δίπλα διακρίνονται {σε άλλη φωτογραφία που βοηθάει στην εξήγηση που υπάρχει} 7 άλλοι κανονικοί κάδοι απορριμμάτων κλειστοί και σκεπασμένοι.


Μετά την δημοσιοποίηση της φωτογραφίας επί τόπου μετέβη η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου για να διαπιστώσει την αναφερθείσα κατάσταση.

Οι 7 παρακείμενοι κάδοι απορριμμάτων ευρέθησαν κενοί. Οι 2 μπλε κάδοι της ανακύκλωσης βρέθηκαν με ολόκληρα χαρτοκιβώτια {όχι σπασμένα και τσακισμένα όπως οφείλεται να γίνουν για να τοποθετηθούν στον κάδο ανακύκλωσης}, επίσης με σακούλες που περιείχαν όχι ανακυκλώσιμα απορρίμματα, δεσμίδες ξηρών χόρτων αλλά και άλλα μη ανκυκλώσιμα υλικά τα οποία μετεφέρθησαν από την ίδια στους άδειους κάδους απορριμμάτων.





Τέλος μετά την απλή αυτή τακτοποίηση η εικόνα ματαβλήθηκε τελείως, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε ότι το ένα καπάκι του ενός κάδου ανακύκλωσης ήταν σπασμένο και έλειπε {γεγονός που έπρεπε να είχε επισημανθεί και αναφερθεί από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, ώστε να αντικατασταθεί εγκαίρως}.

Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι οι κάδοι της ανακύκλωσης πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για ναακυκλώσιμα υλικά {χαρτί-γυαλί-κουτάκια αναψυκτικών,μπύρας, κ.λ.π.-πλαστικά-υφασμάτινα-ξυλώδη κ.α ανακυκλώσιμα υλικά}.
Όλα πρέπει να τοποθετούνται προσεχτικά ώστε να καταλαμβάνουν το μικρότερο δυνατό όγκο μέσα στο κάδο.

Στο συγκεκριμένο θέμα επενέβη και ο Δήμαρχος ο οποίος ανέφερε τα εξής σχετικά με τους κάδους ανακύκλωσης και ένα πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα λόγω ατυχήματος:

Το μοναδικό πρόβλημα στην καθαριότητα του νησιού είναι εδώ και μόνο 3-4 μέρες η αποκομιδή της ανακύκλωσης και ΟΧΙ των συμβατικών απορριμμάτων αφού ο οδηγός της ανακύκλωσης είχε σοβαρό ατύχημα και βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. 

Οδηγός να τον αντικαταστήσει ΔΕΝ υπάρχει και έτσι η ανακύκλωση καλύπτεται με λιγότερα δρομολόγια και δεν μπορεί να γίνει καθημερινή αποκομιδή. 

Αύριο Κυριακή θα γίνει δρομολόγιο εκτός κανονικού ωραρίου και πρέπει δημόσια να ευχαριστήσουμε το ελάχιστο προσωπικό του Δήμου που δουλεύει στις αργίες, τα ΣΚ και καθ΄ υπέρβασιν προκειμένου το νησί να είναι καθαρό όπως και είναι. 

Έχω επισκεφθεί σχεδόν όλα τα ελληνικά τουριστικά νησιά, τα Κύθηρα είναι μέσα στα 5 πιο καθαρά της Ελλάδας όπως μαρτυρούν και οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού μας κάθε καλοκαίρι. 

Σε αντιστοιχία με την παραπάνω φωτογραφία θα μπορούσα να αναρτήσω δεκάδες σημεία του νησιού όπου οι κάδοι είναι άδειοι και η αποκομιδή διενεργείται υποδειγματικά παρά την έλλειψη προσωπικού. 

Υπάρχει βέβαια και ο εθελοντισμός και η Ειρηνη Βενερη-Τραβασαρου (Eirini Veneri Travasarou) κάνει αυτό που έκαναν εδώ και χρόνια στην Αυστραλία με τον τίτλο "Clean Up Australia"... 

Αν το κάναμε όλοι τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Ας βλέπουμε τα θετικά και ας τα προβάλλουμε και αυτά γιατί είναι απείρως περισσότερα από τα αρνητικά. Δυστυχώς όμως η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα είναι να κατηγορεί δημόσια για τα αρνητικά και να μην επαινεί ΠΟΤΕ τα θετικά... ελπίζω αυτό να αλλάξει...

Εξάλλου ο Δήμαρχος εβεβαίωσε ότι σήμερα Κυριακή θα εκτελούνταν έκτακτα δρομολόγια αποκομιδής για τους κάδους ανακύκλωσης.

Η ανάρτηση του αυτή έτυχε ειρωνικού σχολιασμού από τους συνήθεις "έξυπνους" του διαδικτύου, οι οποίοι όμως δυστυχώς αστόχησαν, διότι μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ολοκληρώθηκε η έξτρα αποκομιδή προϊόντων ανακύκλωσης από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Για μια ακόμα φορά καλό είναι να επαναλάβουμε ότι το να προσέχουν οι πολίτες και να μην πετάνε όπως τύχει τα απορρίμματα αλλά να ελάγχουν προσεχτικά την τοποθέτηση τους σημαίνει πολιτισμό και πιστεύουμε ότι τον πολιτισμό τον δημιουργούν όλοι οι κάτοικοι μαζί και όχι μεμονωμένα άτομα μόνο.
--------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------------------------