Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Δρίτσας: Να ξαναγεμίσουν με Έλληνες και Ελληνίδες ναυτικούς τα ελληνικά πλοία

Να ξαναγεμίσουν τα εμπορικά πλοία με Έλληνες και Ελληνίδες ναυτικούς μέσω μιας νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, επιδιώκει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα .

Μιλώντας στην γιορτή της θάλασσας, των ναυτικών και των αλιέων της Τσακωνιάς, ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι «Στόχος της νέας ελληνικής ανάγκης, της νέας ελληνικής πραγματικότητας, του υπουργείου και της κυβέρνησής μας είναι να ξαναγίνει η Ελληνική ναυτιλία. Να ξαναγεμίσουν με Έλληνες, τώρα και με Ελληνίδες, ναυτικούς τα εμπορικά πλοία».


Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο, με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, καταβάλουν πολλές προσπάθειες και ανέφερε  ότι «ελπίζω να είμαστε στην αρχή του τέλους, ώστε μιανέα συλλογική σύμβαση εργασίας, ανάμεσα στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να μην ρυθμίζει μόνο ζητήματα μισθολογικά, αλλά να θέσει ένα ελάχιστο αλλά δραστικά αυξημένο όριο συμμετοχής Ελλήνων ναυτικών στα ελληνικά πλοία».

«Είμαστε σε καλό δρόμο και το μήνυμα που απευθύνω από εδώ με την ευκαιρία της γιορτής είναι ξανά η ελληνική ναυτιλία να σημαίνει δεκάδες χιλιάδων θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτικών στα ελληνικά καράβια, αλλά και στα με ξένη σημαία καράβια κι αυτό νομίζω δικαιώνει και τη γιορτή σας και την πορεία αυτού του τόπου» συμπλήρωσε.

Ο κ. Δρίτσας επεσήμανε ότι «η θάλασσα, η ναυτοσύνη, οι Έλληνες ναυτικοί, ο ‘Αη Νικόλας δεν είναι μόνο επάγγελμα και παραγωγική δραστηριότητα, δεν είναι συνάλλαγμα και οικονομική προοπτική, αλλά και πολιτισμός» και συμπλήρωσε ότι ο θαλασσινός πολιτισμός της Ελλάδας που τον ανέδειξαν ποιητές, ζωγράφοι, καλλιτέχνες και υμνωδοί, στηρίζεται στους ανθρώπους της θάλασσας, τους αλιείς και τους ναυτικούς.

Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι εξαιρετική τιμή που υπηρετεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, γιατί η θάλασσα είπε, είναι στοιχείο της πατρίδας μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας και σημείωσε πως η ελληνική ναυτιλία κι όχι απλά η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι η 1η στον παγκόσμιο χώρο.

Ανέφερε μάλιστα ότι η πατρίδα μας δεν έχει πολλές πρωτιές και μάλιστα σε τομείς οικονομικού παραγωγικού δυναμισμού. Έχουμε, είπε, πρωτιές στην ιστορία μας, αλλά σε επίπεδο παραγωγικής δυναμικής ανάπτυξης η Ελλάδα είναι η 1η παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη. Σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες της θάλασσας έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο αυτής της πρωτιάς και της επιτυχίας, αλλά η ελληνική ναυτιλία τόνισε είναι οι άνθρωποι, οι επιχειρηματίες, κυρίως όμως οι ναυτικοί. «Χωρίς τους Έλληνες και τώρα και τις Ελληνίδες ναυτικούς δεν μπορεί να υπάρχει ελληνική ναυτιλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τη γιορτή της θάλασσας διοργάνωσαν ο Σύλλογος Αλιέων Τυρού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και τον δήμο Νότιας Κυνουρίας, για να τιμήσουν τη ναυτική παράδοση της περιοχής και τους ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, αλλά και για να στηρίξουν όσους προσπαθούν να διατηρήσουν το ναυτικό χαρακτήρα του Τυρού.
----------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
----------------------