Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Διαμαγνητική Αντλία: καινοτομία στη θεραπεία

Η Διαμαγνητική Αντλία είναι μια καινοτόμος, μοναδική στο είδος της συσκευή που παράγει έναν χαμηλής συχνότητας υπερπαλμικό μαγνητικό πεδίο εντάσεως 2 Tesla (20.000 Gauss).

Λόγω των χαρακτηριστικών της, η συσκευή έχει άμεση επίδραση στους βιολογικούς ιστούς κατά τέσσερις τρόπους:

 
ΔΡΑΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ
Η Διαμαγνητική Αντλία επιδρά μηχανικά με άμεση δράση στο οίδημα που εμφανίζεται σε ιστούς μετά από τραυματισμό. Λόγω του ότι το υγρό είναι διαμαγνητικό υλικό, απωθείται βίαια από την περιοχή (Διαμαγνητικό φαινόμενο). Άλλο αποτέλεσμα της Διαμαγνητικής Αντλίας, είναι η επίδρασή της στην κυκλοφορία του αίματος : η εφαρμογή του μαγνητικού πεδίου μεγάλης εντάσεως καθιστά έντονες τις Δυνάμεις Lorentz με αποτέλεσμα την μείωση των εσωτερικών τριβών στα πολύ μικρά αγγεία και κατά συνέπεια την αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας.

ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ ΒΙΟΔΙΕΓΕΡΣΗ
Το δυναμικό της κυτταρικής μεμβράνης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των κυττάρων. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση των παθολογικών ιστών, είναι απαραίτητη η ρύθμιση του ηλεκτρικού δυναμικού των “ασθενών” κυττάρων. Η δράση της ενδογενούς βιοδιέγερσης, βοηθά στην επαναφόρτιση της κυτταρικής μεμβράνης.

Η επιστημονική θεμελίωση βρίσκεται στους νόμους Faraday, Neumann και Lorentz όπου αναφέρεται ότι όταν ένα μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο εφαρμόζεται σε ένα καλό αγωγό – στην περίπτωση αυτή το ανθρώπινο σώμα – επάγει εντός του αγωγού, ένα ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο επαναφορτίζει την κυτταρική μεμβράνη.

Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η ισορροπία της αντλίας νατρίου-καλίου του κυττάρου ενώ προκαλείται αρτηριακή και φλεβική αγγειοδιαστολή (ευνοεί την αύξηση της ποσότητας των θρεπτικών ουσιών), οξυγόνωση και αντιφλεγμονώδη δράση, κι αυτό χάρη στην ταχύτερη διαδικασία ανταλλαγής ιόντων που προκαλείται από την Διαμαγνητική απώθηση.

Από τους παλμούς της Διαμαγνητικής Αντλίας, επηρεάζονται τα ιόντα του κυττάρου, με αποτέλεσμα την έντονη οξυγόνωση και ως εκ τούτου την αύξηση της αγγείωσης και της βιολογικής δραστηριότητάς του, λόγω της αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ μεταβολισμού και ζωτικών δραστηριοτήτων του κυττάρου.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Η Διαμαγνητική Αντλία έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολύ αποτελεσματική συσκευή για την θεραπεία του πόνου. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η συσκευή εκπέμπει μία συγκεκριμένη συχνότητα (230 kHz), η οποία αλληλεπιδρά άμεσα με τους υποδοχείς του πόνου με αποτέλεσμα την αύξηση της ουδού του πόνου. Η λειτουργία ελέγχου του πόνου είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στα σημεία trigger, ως αυτόνομη θεραπεία ή ως συμπλήρωμα της θεραπείας.

ΜΟΡΙΑΚΗ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

Με την Διαμαγνητική Αντλία, είναι δυνατόν να προωθηθούν εντός του ιστού μόρια (π.χ. φαρμάκου) με καθαρά μηχανικό τρόπο, λόγω της επιτάχυνσης που προσδίδει σ’αυτά το μαγνητικό πεδίο. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να προωθηθούν σκευάσματα φαρμάκων υπό μορφή υγρού, gel, αλοιφή. κρέμα ακόμα και στερεά αρκεί να διαλυθούν σε φυσιολογικό ορό.

Η αποφυγή του ηλεκτρικού ρεύματος για την προώθηση των ενεργών μορίων φαρμάκου, έχει τα εξής πλεονεκτήματα :

– Τον έλεγχο του βάθους (μέχρι 7 εκατοστά εντός του ιστού) καθώς και την ποσότητα της δραστικής ουσίας που παραδίδεται στην περιοχή (μέχρι 95%),
– Την επιλεκτική διαστρωμάτωση της δραστικής ουσίας.

Λόγω του ότι η προώθηση της δραστικής ουσίας γίνεται με μηχανικό τρόπο (ώθηση του μορίου) δεν είναι αναγκαία η γνώση της πολικότητας του φαρμάκου όπως συμβαίνει με τις κλασικές μεθόδους προώθησης (ιοντοφόρεση, ηλεκτροφόρεση κτλ)

ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Η χρήση του υπερπαλμικού, υψηλής έντασης μαγνητικού πεδίου της Διαμαγνητικής Αντλίας, έχει τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με την γνωστή μαγνητοθεραπεία.

Ενδεικτικές εφαρμογές :
– Ορθοπεδική και Αποκατάσταση
– Προετοιμασία των ιστών για χειρουργική επέμβαση
– Μετατραυματική θεραπεία
– Φλεγμονές και Οιδήματα
– Μείωση του χρόνου επαναπόρωσης καταγμάτων
– Τεντινοπάθειες
– Οστικά Οιδήματα
– Ρευματολογικές παθήσεις
– Αθλητική Ιατρική
– Παθολογίες της βουβωνικής χώρας
– Παθολογίες τενόντων, Μυϊκές Συσπάσεις και Μυϊκή Καταπόνηση, Διαστρέμματα και Αιματώματα.
– Φλεβολογία και Αγγειολογία, Οιδήματα σε διάφορα στάδια
– Αντιμετώπιση του πόνου
– Νευρολογία, φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές νόσοι.Το έντονο μαγνητικό πεδίο έχει θετικά αποτελέσματα στον ερεθισμό της
νευροκινητικής πλάκας και στην αξονική αποφυάδα των νευρώνων (νόσος του Prkinson).
– Δερματολογία
– Επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης σε δερματικά εγκαύματα, πληγές και έλκη.

Πιο συγκεκριμένα, η Διαμαγνητική Αντλία εφαρμόζεται σε:

    Εκφυλιστική αρθροπάθεια
    Περιαρθρίτιδα
    Ισχιακή νευραλγία
    Πόνοι μέσης – Δισκοπάθεια
    Συσπάσεις – Μυϊκά τραύματα
    Ινομυαλγίες
    Δερματικοί μώλωπες – Αιματώματα
    Μυϊκοί μώλωπες
    Μώλωπες αρθρώσεων – Τενόντων
    Μώλωπες οστών
    Διαστρέμματα τύπων Ι – ΙΙ – ΙΙΙ
    Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
    Φλεγμονή σάκου τένοντα
    Πόνοι βουβωνικής χώρας
    Επικονδυλίτιδα
    Τενοντίτιδα
    Σκελετικές κακώσεις (τραυματικές και εκφυλιστικές)
    Οστική επαναπώρωση – Κατάγματα
    Ψευδοαρθρώσεις
    Παραμόρφωση συνδέσμων
    Ρευματικές φλεγμονώδεις και οιδηματικές παθήσεις
    Δερματικές κακώσεις (πληγές και έλκη)
    Επιτάχυνση διαδικασίας αναπαραγωγής των ιστών
    Ιγμορίτιδα εν τη γενέσει
    Νόσος Parkinson

Π Ε Ρ Ι Σ Σ Ο Τ Ε Ρ Α
Επιπλέον, η Διαμαγνητική Αντλία διαθέτει :
– Σύστημα ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ μεταφοράς ενέργειας (T.E.Ca.R.Ad) μέσω ηλεκτροδίων Ωμικού (θεραπεία σε σκληρούς ιστούς) και Πυκνωτικού τύπου (θεραπεία σε μαλακούς ιστούς πλούσιους σε υγρά).
– Σύστημα εντοπισμού της παθολογίας καθώς και αξιολόγηση / σύγκριση των συνεδριών.
– Printer για την καταγραφή της προόδου της θεραπείας.

Με την Διαμαγνητική Αντλία είναι δυνατόν να επιλεγεί :
– Δράση σε Γραμμωτούς ή Λείους μυς
– Κυτταρική Δράση
– Δράση επί των τενόντων
– Ηλεκτρική ή Χημική δράση επί των κυττάρων

Βάθος προώθησης ενεργών μορίων φαρμάκου :
– Από 1 έως 7 εκατοστά
– Διαστρωμάτωση δραστικής ουσίας
– Ποσότητα εισαγωμένου φαρμάκου

Σκευάσματα :

Ενδεικτικά αναφέρονται σκευάσματα που προωθούνται μέσω της Διαμαγνητικής Αντλίας.
DICLOFENC, VOLTAREN, PIROXICAM, FELDENE, KETOPROFEN, FLEZEN, FARBOVIL, KETOLORAC, NEUROBION, DYNASTAT, MOVATEC,PENNSAID, MUSCORIL, MAG 2, BIOFENAC, ROIPLON, ALOE VERA, NODOLE, HYDROCORTISONE, FLEBOCORTID, ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ, κτλ.
Για την χρήση της Διαμαγνητικής Αντλίας δεν απαιτούνται εξειδικευμένα προϊόντα ή αναλώσιμα.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η Διαμαγνητική Αντλία ανήκει στην τάξη των συσκευών παραγωγής Μη Ιονίζουσας Ακτινοβολίας, χαμηλών συχνοτήτων και πολύ υψηλής έντασης ELF (Extremely Low Frequency).

Η ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες Χ) έχει ενέργεια ικανή να σπάσει τους ατομικούς δεσμούς της ύλης, άτομα ή μόρια ηλεκτρικά φορτισμένα, εμφανίζοντας το φυσικό φαινόμενο του ιονισμού. Η ενέργεια της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας (NIR) επιδρά στην ύλη εμφανίζοντας θερμικές, μηχανικές και βιοηλεκτρικές μεταβολές.

Η παρεχόμενη ενέργεια είναι μέχρι 90 Joule και η ένταση του μαγνητικού πεδίου 2 Tesla (το όρια ασφαλείας που προβλέπει το FDA για θεραπευτικούς λόγους, είναι τα 20 Tesla).
Η συσκευή είναι απολύτως ασφαλής. Διαθέτει CE καθώς και άδεια κυκλοφορίας από το Ιταλικό Υπουργείο Υγείας περί Καινοτόμων Ιατρικών Συσκευών.
--------------------------------------------------------------
Πηγή: physiof.gr-Θεοφάνης Θ. Μουντζούρης
--------------------------------------------------------------