Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από τη Ryanair: Φεύγει από αεροδρόμιο μετά την επιβολή φόρου

Απόφαση – μήνυμα για όσες κυβερνήσεις ή εταιρείες σκέφτονται πιθανή αύξηση στους φόρους των αεροδρομίων ή καθιέρωση νέων έλαβε η Ryanair, η οποία ανακοίνωσε ότι από τις 29 Οκτωβρίου 2016 σταματά τις πτήσεις από το αεροδρόμιο Ρίγκε (Rygge) του Όσλο της Νορβηγίας προς 16 προορισμούς ανά την Ευρώπη!


Η απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση της νορβηγικής κυβέρνησης ότι θα επιβάλλει περιβαλλοντικό φόρο και προκαλεί προβληματισμό και σε επιχειρηματίες των Χανίων, ενόψει της επικείμενης (από τις αρχές του επόμενου έτους) έναρξης διαχείρισης της λειτουργίας του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» από τη Fraport, η οποία θα προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση των φόρων, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ιρλανδίας υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη την αναγκάζει να διακόψει τα δρομολόγια, γεγονός που, όπως αναφέρει, θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της βάσης της στο Ρίγκε, τη μετακίνηση σε άλλες βάσεις εκτός χώρας των 4 αεροσκαφών που πραγματοποιούν δρομολόγια σε καθημερινή βάση από και προς το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, την απώλεια 1.000 θέσεων εργασίας και τη μείωση κατά 50% (900.000 επιβάτες) του συνολικού αριθμού επιβατών που πετούν με τη Ryanair από τη Νορβηγία.

Η Ryanair επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «όλες οι αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν στη Νορβηγία έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τη ζημιά που ο φόρος αυτός θα έχει στο αεροπορικά ταξίδια και τον τουρισμό και είχαν προτρέψει τη νορβηγική κυβέρνηση να μην προχωρήσει τα συγκεκριμένα σχέδιά της», ενώ τονίζει ότι οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας άλλαξαν την πολιτική τους αναφορικά με τους φόρους, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιβατών.

Ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair Ντέιβιντ Ο’ Μπράιεν, σε γραπτή του δήλωση, κάνει λόγο για παράλογη απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης, σημειώνει ότι, πλέον, η Νορβηγία καθίσταται λιγότερο ελκυστική για τις αεροπορικές εταιρείες και τους τουρίστες και προσθέτει ότι «η ιταλική κυβέρνηση, η οποία αύξησε τους φόρους των επιβατών, τον Ιανουάριο, έχει ήδη δηλώσει ότι θα επανεξετάσει την απόφασή της, με δεδομένη την επίδραση που θα έχει στους αερολιμένες. Δυστυχώς, η νορβηγική κυβέρνηση έχει επιλέξει να θυσιάσει 1.000 θέσεις εργασίας στο Ρίγκε, για λόγους που δεν επιδέχονται εξήγηση. Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για το Ρίγκε, για τη Νορβηγία και τον νορβηγικό τουρισμό», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ο’ Μπράιεν.
--------------------------------
Πηγή: hania.news
--------------------------------