Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Η προσβασιμότητα για ΑμΕΑ στις Κυθηραϊκές παραλίες

Το μπάνιο τους στην παραλία του Καψαλιού, χωρίς καμία βοήθεια και χωρίς να καταστρέφουν τον εξοπλισμό τους, θα μπορούν να απολαμβάνουν και το φετινό καλοκαίρι τα άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς χθες επανατοποθετήκε η εγκατάσταση του συστήματος Seatrac, με την φροντίδα του Λιμενικού ταμείου και με τις οδηγίες του κ. Ιγνάντιου Φωτίου από την Tobea (κατασκευάστρια εταιρεία), ο οποίος μετά από την ανάλογη τοποθέτηση στην Σαντορίνη ήλθε στα Κύθηρα και επιμελήθηκε της επανατοποθέτησης..

«Πρόκειται για μία πρωτοποριακή κατασκευή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή».

Η τοποθέτηση του συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Το πρωτοποριακό σύστημα λειτουργεί ως εξής: Στην αρχή της διαδρομής ο χρήστης κατευθύνεται μόνος του, με τη βοήθεια του αμαξιδίου του. Ολες οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες, ώστε να διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό ο χρήστης.
Στα χαρακτηριστικά εκείνα που προσδιορίζουν τη διάταξη ως καινοτόμα είναι ότι δεν απαιτούνται παρεμβάσεις στο σημείο που τοποθετείται, καθώς και ο μη μόνιμος χαρακτήρας της διάταξης τύπου ράμπας, όταν αυτή εγκατασταθεί.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα χρήσης της διάταξης από το χρήστη, χωρίς να απαιτείται καμία βοήθεια από δεύτερο άτομο.

Η προσβασιμότητα στις παραλίες είναι πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, καθώς η θάλασσα είναι κοινό αγαθό. «Η παραλία δεν πρέπει να είναι προνομιούχα περιοχή για ορισμένους.

Πολύ σύντομα στην παραλία του Καψαλιού υψώνεται η 2η εφετεινή γαλάζια σημαία, μετά αυτήν της Κακής Λαγκάδας.

Επίσης ελπίζουμε ότι σύντομα θα υλοποιηθεί η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για τοποθέτηση μηχανήματος πρόσβασης στην παραλία για ΑμΕΑ και στην πανέμορφη παραλία της Αγίας Πελαγίας.
-------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-------------------------------