Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ορκομωσία της Εγχωρίου Περιουσίας από τον Μητροπολίτη Κυθήρων

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22/6 η ορκομωσία του νέου Προέδρου και των Μελών της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, που αποτελεί τον παλαιότερο με συνεχή λειτουργία θεσμό τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. 

 
Την ορκομωσία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, η Κυθήρια Βουλευτής κα. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, οι Αντιδήμαρχοι, όλες οι Αρχές του νησιού και ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιος Κασιμάτης, ο οποίος είναι και ο βασικός εμπνευστής του νέου νομικού πλαισίου της Εγχωρίου Περιουσίας κατά το 1985.

Τόσο ο Δήμαρχος Κυθήρων όσο και ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτης Κομηνός τόνισαν στις ομιλίες τους την τεράστια αξία του θεσμού για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, αφού λόγω της ύπαρξης της Εγχωρίου Περιουσίας πρόκειται για τις μοναδικές περιπτώσεις στην Ελλάδα όπου όλες οι κοινόχρηστες εκτάσεις τυγχάνουν αποκλειστικής κυριότητας και διαχείρισης από την τοπική κοινωνία χωρίς καμία απολύτως εμπλοκή του Δημοσίου.



Ο Συνταγματολόγος κ. Κασιμάτης τόνισε με έμφαση ότι ο θεσμός της Εγχωρίου Περιουσίας προστατεύει την κοινόχρηστη περιουσία των Κυθηρίων και Αντικυθηρίων διότι βασίζεται στη δυτική νομική σκέψη και όχι στο οθωμανικό δίκαιο, το οποίο μετά το 1830 κληροδοτήθηκε στο νέο Ελληνικό Κράτος θεωρώντας κάθε μη ιδιωτική έκταση, περιουσία του Δημοσίου.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στην αποκλειστική διαχείριση της Επιτροπής ανήκουν και τα 2 μεγάλα Ιερά Προσκυνήματα των Κυθήρων, η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα και η Αγία Μόνη, που θεωρούνται από το Νόμο jus publicum, δηλαδή "κτήμα του λαού". 


 
Τα Ιερά Προσκυνήματα διοικούνται από την Εγχώριο Περιουσία, ενώ πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων είναι ο Μητροπολίτης και χάρη στην καλή συνεργασία των τελευταίων ετών έχουν εκτελεστεί αναστηλωτικά και λοιπά έργα μεγάλης σημασίας, που αναδεικνύουν ειδικά την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα σε Προσκύνημα Πανελλήνιας εμβέλειας με χιλιάδες προσκυνητών ετησίως.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Εγχωρίου Περιουσίας εκλέγονται από ειδικό εκλεκτορικό σώμα που απαρτίζεται από το Δήμαρχο Κυθήρων, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και όλους τους προέδρους, εκπροσώπους και μέλη των 14 τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Κυθήρων για θητεία ίση με τη θητεία των Δημοτικών Αρχών. Οι εκλογές έγιναν στι 18 Μαίου, μετά την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που προσάρμοσε την διαδικασία των εκλογών στο Νόμο Καλλικράτης, η οποία αναμενόταν επί 6 σχεδόν χρόνια.

--------------------------
Πηγή:  romfea.gr 
--------------------------