Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Έρχονται αυξήσεις φωτιά στα τσιγάρα

Αυξήσεις φωτιά στα τσιγάρα, έρχονται από 1η Ιανουαρίου του 2017, εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας τους, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο.

Η τιμή του πακέτου θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 0,45 – 0,50 ευρώ. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χτες στελέχη της εταιρείας Παπαστράτος, τόνισαν ότι η αύξηση της τιμής του πακέτου στα επίπεδα των 20-22 λεπτών, που υποTSστήριζε ότι θα υπάρξει η κυβέρνηση, είναι μη βιώσιμη για την αγορά.

  
Οπως σημείωσαν οι ίδιοι, ποσοστιαία μετά και τη νέα αύξηση, ο συνολικός φόρος ανέρχεται στο 90% επί της μέσης λιανικής τιμής ανά πακέτο, γεγονός που καθιστά το καπνικό προϊόν το πλέον φορολογημένο είδος στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση του ποσού που πηγαίνει στην πραγματική οικονομία (παραγωγοί, βιομηχανία, λιανεμπόριο), από 60 λεπτά σήμερα στα 38 λεπτά.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εταιρεία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», από το 2009 έως το 2012, που σημειώθηκε ραγδαία αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων (84% της μέσης λιανικής τιμής), η απόκλιση στα προβλεπόμενα έσοδα διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ και το λαθρεμπόριο εκτινάχτηκε από το 3% στο 13,4%.

Η νέα αύξηση φορολογίας θα «χτυπήσει» την τελική τιμή, και «θα αποσταθεροποιήσει, εκ νέου, την εγχώρια νόμιμη αγορά”, είπε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος κ. Ιάκωβος Καργαρώτος.
------------------------------------
Πηγή:  aftodioikisi.gr
------------------------------------