Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΙΔΑ ''ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ''

Η διόρθωση των διοικητικών ορίων της νησίδας «Αγιος Γεώργιος» και η υπαγωγή της στο Δήμο της Ύδρας, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου. 


Ο κ. Κατσαφάδος κατά την ομιλία του, ανέφερε ότι εδώ και καιρό με αλλεπάλληλες ερωτήσεις του, έχει επισημάνει ότι με το 28/4/1834 Βασιλικό Διάταγμα «Περί οροθεσίας και της εις Δήμους διαιρέσεως του Νομού Αργολίδος και Κορινθίας», που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 19/Α/1834, συστάθηκε ο Δήμος Ύδρας, ο οποίος περιλάμβανε τον οικισμό της νήσου «Άγιος Γεώργιος - Βέλβινα». Σε όλους τους μεταγενέστερους νόμους, τόνισε ότι καμία μεταβολή δεν επήλθε στα διοικητικά όρια του Δήμου Ύδρας, οπότε και η νήσος «Άγιος Γεώργιος» εξακολουθεί να παραμένει οικισμός του Δήμου Ύδρας, από το 1834 έως και τώρα.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Βουλευτής, το 2011 χωρίς κανένα νομικό έρεισμα και κατά παράβαση της υπ’ αριθμ. 1 εγκυκλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για τις «Γενικές Απογραφές 2010-2011», το 2012 -με την κύρωση της απογραφής- η νησίδα  Άγιος Γεώργιος  φαίνεται να μην ανήκει στην Ύδρα, αλλά στο Δήμο Λαυρεωτικής.

Όπως επισήμανε ο κ. Κατσαφάδος, στις ερωτήσεις που είχε καταθέσει,  το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τον διαβεβαίωνε ότι δεν έχει επέλθει καμία διοικητική μεταβολή στη νησίδα «Άγιος Γεώργιος» και συνεπώς υπάγεται πράγματι στην Ύδρα από τη σύσταση του Δήμου έως σήμερα, βάσει νομοθεσίας.  

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος επισήμανε ακόμη ότι πριν από περίπου δύο μήνες, σε επιστολή που είχε αποστείλει στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ζητώντας διευκρινίσεις για την αιφνίδια διοικητική μεταβολή του νησιού στην τελευταία απογραφή, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι «οι διαδικασίες καθορισμού των αυτοτελών οικισμών των δήμων της χώρας διεξάγονται με βάση την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία περί απογραφών (ΠΔ 168/2008, Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου), αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς και για τις ανάγκες των Απογραφών. Κατά συνέπεια, δεν αποτελούν κριτήριο καθορισμού ή μεταβολής των διοικητικών ορίων των δήμων. Ο καθορισμός των διοικητικών ορίων των δήμων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΛ.ΣΤΑΤ». 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννης Μπαλάφας, κατά την ομιλία του ανέφερε ότι η εν λόγω νησίδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το Δήμο που θα έχει τη δικαιοδοσία, καθώς έχει καταστεί ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή και ζήτησε να προσκομιστούν όσα στοιχεία υπάρχουν για να διερευνηθεί το θέμα από νομικούς συμβούλους.