Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ανοικτή επιστολή στη λακωνική κοινωνία απευθύνει η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας

Ανοικτή επιστολή στη λακωνική κοινωνία απευθύνει η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, προειδοποιώντας πως η ανάπτυξη γραμμής υψηλής τάσης από τον ΑΔΜΗΕ στην περιοχή θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό και εν γένει στην ποιότητα ζωής. 

Ολόκληρο το κείμενο:

“Aγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Η Enosi Epixeirimation MonemvasiasΗ περιοχή της ΝΑ Λακωνίας παρέμεινε επί πολλά χρόνια μια απομονωμένη και αδιάφορη «αναπτυξιακά» περιοχή για το κράτος των Αθηνών. Όσο στην υπόλοιπη πολιτισμένη Ελλάδα διανοίγονταν δρόμοι, σχεδιάζονταν υποδομές, κατασκευάζονταν λιμάνια, δρομολογούντο και υλοποιούντο επενδύσεις, ο δήμος Μονεμβασίας παρέμενε υποβαθμισμένος και αφανής, με ελλιπές οδικό δίκτυο, ανεκμετάλλευτες παραλίες και φυσικές ομορφιές, σχεδόν άγνωστος στον μέσο επισκέπτη.

Τούτη όμως η απομόνωση και η εγκατάλειψη είχε και τα θετικά της.

Στη περιοχή της Μονεμβάσιας αλλά και της γειτονικής Μάνης, το περιβάλλον παρέμεινε ανέγγιχτο, οι μεγάλες τουριστικές μονάδες που δεν υλοποιήθηκαν, δεν αλλοίωσαν τις παραλίες και την ιδιαίτερη ακτογραμμή, βοηθώντας την περιοχή μας να παραμείνει μοναδική και ιδιαίτερη.

Έτσι σήμερα, που το τουριστικό προϊόν έπαψε να είναι μόνο μαζικό, αλλά απέκτησε ποιότητα, σήμερα που οι επισκέπτες δεν ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν μεγαλουπόλεις κτισμένες στην άμμο και βουνά γεμάτα βιομηχανικές κατασκευές, σήμερα που οι επισκέπτες έρχονται από την άλλη άκρη του πολιτισμένου κόσμου για ν’ απολαύσουν παρθένες ακτογραμμές, ειδυλλιακά τοπία, πεζοπορικές διαδρομές μέσα στη φύση και μοναδικά ηλιοβασιλέματα, η ΝΑ Λακωνία είναι ήδη προορισμός πρώτης γραμμής.


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο δήμος Μονεμβασίας, βάσει του αναπτυξιακού τους σχεδιασμού, επιφυλάσσουν για την περιοχή μας μια ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη τόσο στο αδιατάραχτο και παρθένο φυσικό τοπίο όσο και στο αυθεντικό και υψηλής ποιότητας αγροτικό προϊόν. Η πρόθεσή τους αυτή αποτυπώνεται περίτρανα στα θεσμοθετημένα ΣΧΟΟΑΠ Μονεμβασίας και Ασωπού όσο και στο υπό διαβούλευση ΓΠΣ Βοιών, στο αίτημα για θεσμοθέτηση της Χερσονήσου του Μαλέα ως περιφερειακού πάρκου και τοπίου διεθνούς σημασίας, στο αίτημα κήρυξης του βράχου της Μονεμβασιάς σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, στην προστασία και ανάδειξη της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας της Ευρώπης – του Παυλοπετρίου, στην ανάδειξη και προστασία του μοναδικού απολιθωμένου δάσους του Αγίου Νικολάου, στον Καβομαλιά.

Δυστυχώς όμως, για μια ακόμα φορά, ανίκανοι, ανεγκέφαλοι και ανιστόρητοι υπάλληλοι σχεδιάζουν και αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει και προκηρύσσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μια γραμμή μέσης -σήμερα- και υψηλής -αύριο- τάσης, η οποία θα αναπτύσσεται επάνω σε γιγάντιους μεταλλικούς πυλώνες σε όλο το μήκος του δήμου Μονεμβασίας και της χερσονήσου του Μαλέα, αλλοιώνοντας το ύφος και καθιστώντας τη Μονεμβάσια από ποιοτικό τουριστικό προορισμό, σε βιομηχανική περιοχή.
---------------------------
Μαρία Αρώνη
---------------------------