Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Επιστολή - Πρόταση κ. Γιάννη Νικολόπουλου

Πριν  δύο , περίπου , μήνες,  αν θυμάμαι καλά  ,  προβλήθηκε από την τηλεόραση  (Τ/Σ Βουλής ; ) ντοκυμαντέρ αφιερωμένο στο όμορφο νησί των Κυθήρων, το οποίο επισκέπτομαι κάθε χρόνο τα τελευταία  10 χρόνια , απολαμβάνοντας τη  φιλοξενία,  ιδιαίτερα αγαπητών ,  φίλων μου. 

Σε κάθε επίσκεψη   μου στο νησί σας ,  δεν παραλείπω την  περιήγηση μου στο "Κάστρο"  της  χώρας, προσκυνώντας  την εκκλησία της Μυρτιδιώτισσας , αλλά και της   "Παναγίας της Ορφανής"  , θαυμάζοντας  και τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του Παντοκράτορα.


Από την πρώτη  επίσκεψη   στο  κάστρο της χώρας  , μου δημιουργήθηκε η απορία γιατί σ΄  αυτή την μοναδική θέση με την υπέροχη θέα ,  τα σπίτια του παλαιού οικισμού παραμένουν ερειπωμένα /μισοερειπωμένα.

Η προβολή , λοιπόν του ως άνω  ντοκυμαντέρ , στο οποίο περιγράφεται η εικόνα του παλαιού καταρρέοντος οικισμού , με ώθησαν να απευθυνθώ από τις στήλες σας , στους αρμόδιους της "εγχώριας περιουσίας" στην οποία, νομίζω , ανήκει ο παλαιός οικισμός του κάστρου , προκειμένου να εκφράσω τη σκέψη μου για την σωτηρία και αξιοποίηση αυτού του υπέροχου οικισμού, που  θα φέρει  όφελος στο νησί  και θα διαφυλάξει ταυτόχρονα την πολιτιστική του κληρονομιά. 

Νομίζω , λοιπόν, ότι υπό αυστηρές , αυστηρότατες , προδιαγραφές διαφύλαξης της αρχιτεκτονικής και λειτουργικής μορφής του οικισμού, ώστε να μην αλλοιωθεί η εικόνα του ,  τα οικήματα θα ήταν δυνατόν να εκμισθωθούν με μακροχρόνια μίσθωση ( π.χ. 99 ετών ) έναντι μισθώματος  ; τιμήματος ;  με δυνατότητα καταβολής του  και σε [ ετήσιες , 6μηνιαίες ; ] δόσεις , το ύψος του οποίου   θα καθορισθεί από την επιτροπή "εγχώριας περιουσίας", κατόπιν ακριβούς και αντικειμενικής κοστολόγησης της αξίας κάθε  προσφερομένου  κτίσματος , συνυπολογιζομένου και του κόστους ανακατασκευής και συντήρησης του . Όλα δε τα έσοδα να διατεθούν / διατίθενται  για την συντήρηση των κοινοχρήστων χώρων του κάστρου και την κατασκευή /συντήρηση  των υποδομών του οικισμού.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου  , απευθύνεται, πρωτίστως σε αλλοδαπούς , οι οποίοι , έχουν  ζωηρό  ενδιαφέρον απόκτησης εξοχικής κατοικίας στην χώρα μας, και ιδιαίτερα στα Κύθηρα , ενώ θεωρώ ότι  ζωηρό ενδιαφέρον θα υπάρξει  και  από τους ξενιτεμένους του νησιού. 

Άλλωστε , το ενδιαφέρον  ξένων   αγοραστών εξοχικής  κατοικίας  στο νησί  είναι δεδομένο από τις πράξεις  αγοραπωλησίας ακινήτων που πραγματοποιούνται. Η προνομιούχος  , δε θέση , όπως είναι το κάστρο της χώρας, καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική αυτή την προοπτική . Η απόφαση , όμως, ανήκει στους Κυθήριους που αγαπούν και ενδιαφέρονται , και αναμιγνύονται στα κοινά , ανιδιοτελώς , για το νησί τους . 

Δεν επιθυμώ να αναπτύξω περισσότερο τις  σκέψεις μου με το γράμμα μου αυτό, σεβόμενος τον χώρο και τον χρόνο σας. Θεωρώ , όμως, ότι έστω και "εν σπέρματι" η πρόταση αυτή πρέπει να  αξιολογηθεί θετικά και να ερευνηθεί , αφού η σχέση προσφοράς προς  ζήτηση  και οφέλους προς παροχή    είναι  , αναμφίβολα, θετική , με μόνη επιφύλαξη τις «αδυναμίες»  μας ως πολιτών αυτής της χώρας ( αντικειμενικότητα μελετών και εκτιμήσεων ,  ταχύτητα ,  αποφασιστικότητα , ιδεολογικές παλαιόθεν αγκυλώσεις κλπ). 

Προσωπικά πιστεύω  ότι  εφόσον καταρτισθεί  σχετική οικονομικοτεχνική μελέτη  (  και το νησί διαθέτει τους ανθρώπους που θα εργασθούν με ανιδιοτέλεια )  το έργο που προτείνω,  μπορεί να υλοποιηθεί , έτσι ώστε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα παρόμοια έργα. 

Το κράτος μας  δεν μπορεί  να διαθέτει χρήματα για την  συντήρηση και αξιοποίηση  του παρελθόντος του . Ας μην τα αφήνουμε να γκρεμίζονται . 

Ας   απευθυνθούμε στους ιδιώτες , νομοθετώντας  αυστηρούς κανόνες σχεδιασμού και επίβλεψης , τους οποίους να σεβόμαστε και να τηρούμε και ας προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα .

Ευχαριστώ για τον χώρο σας και πρόθυμος να συμβάλλω

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Γιάννης   Α. Νικολόπουλος
Δικηγόρος στην Αθήνα
Mob: 6944 941 358 - e mail:  nikolopoulos@dsa. gr