Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Να χαρακτηριστούν τα Βάτικα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Μετά την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειρι­στής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για εγκατάσταση δι­κτύου εναέριας μεταφοράς ρεύμα­τος στον Κάβο Μαλιά, τα Βάτικα, όπως και η ευρύτερη περιοχή, βρί­σκονται πάλι σε οριακό σημείο.

Γιατί η τυχόν εφαρμογή των σχεδιασμών του ΑΔΜΗΕ δε θα επιφέρ­ει απλώς αισθητικό και περιβαλλο­ντικό πλήγμα στο Διεθνούς Αξίας τοπίο του Κάβο Μαλιά, αλλά θα υπάρξουν και άλλες αρνητικές επιπτώσεις. 


Από όσα γνωρίζουμε, το γεγονός ότι τα Βάτικα γλίτωσαν τα βιομηχανικά πάρκα των εκατο­ντάδων ανεμογεννητριών (270 προβλέπονται), δεν οφείλεται μόνο στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ενεργών κατοίκων του τόπου, αλλά στο γεγονός πως δεν υφίστατο δίκτυο υψηλής τάσης που θα μπο­ρούσε να μεταφέρει το ρεύμα των ανεμογεννη­τριών. Εάν, επομένως, δημιουργηθεί το δίκτυο υψηλής τάσης σύμφωνα με το σχεδίασμά και οι πιο επίμονες κινητοποιήσεις ενδεχομένως δε θα εμποδίσουν την άλωση του Κάβο Μαλιά. Τα αι­ολικά πάρκα δεν παράγουν συνεχές ρεύμα αλλά απαιτούν μια συμβατική βάση παραγωγής ρεύματος Άρα τα Βάτικα πιθανόν να μην αποφύγουν ούτε το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της ΤΕΡΝΑ…

Ανακύπτει, επομένως, το ζήτημα, πώς θέλουμε τον τόπο μας; Περιοχή παραγωγής ρεύματος και ναυπηγικών εγκαταστάσεων ή τουριστική περι­οχή με την παράλληλη ύπαρξη του αγροκτηνοτροφικού τομέα; Και γιατί όχι και του ήπιου δευτερογενή μεταποιητικού τομέα; 

Κατά την άποψή μου, αν γίνει δημοσκόπηση στον τόπο μας, η δεύτερη εκδοχή θα κερδίσει συντριπτι­κά, ενώ η πρώτη θα θεωρηθεί αταίριαστη και ασύμβατη με το κάλλος των Βατίκων. Γιατί οι Βατικιώτες αγαπούν τον τόπο τους, είτε μέ­νουν σε αυτόν είτε τον επισκέπτονται τακτικά, λόγω της ομορφιάς του, της ανέγγιχτης φύσης του, της πλούσιας ιστορίας του. 

Αυτός είναι ο αληθινός πλούτος που δίνει πραγματική αξία στη ζωή και όχι οι καταθέσ­εις στην τράπεζα. Και η προοπτική της ήπιας τουρι­στικής ανάπτυξης μπορεί να συνδυάσει την προστασία αυτής της Αξίας με την ευ­ημερία της περιοχής. Ίσως αρκετοί, λόγω του άγχους της οικονομικής κρίσης και της σύγχυσης που προκαλεί η υπερπληροφόρηση σε τηλεόραση και διαδίκτυο, να μην συνειδητοποιούμε συχνά την ομορφιά του τόπου μας. Είναι κρίμα, όμως, να πρέπει να χάσουμε κάτι για να καταλάβουμε την αξία του…

Για να μη φτάσουμε, λοιπόν, σε αυτό το σημείο, είναι ανάγκη άμεσα να αντιδράσουμε στην κατασκευή του δικτύου υψηλής τάσης στον Κάβο Μαλιά (ενδεχόμενη γιατί ακόμη δεν έχει αποφασιστεί επισήμως). 

Οι σύλλογοι και ο δήμος έχουν την ευθύνη να λάβουν θέση – ήδη από τη Μονεμβάσια και τη Νεάπολη ξεκινούν ενέργειες για τη σχετική ενημέρωση των συλλόγων της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, όμως, είναι καιρός να χαρακτηριστούν τα Βάτικα ως Τουρι­στική Περιοχή. 

Με αυτόν το χαρακτηρισμό, προστατεύουμε τα Βάτικα και όλο τον Δήμο Μονεμβασίας. Και θα είναι δυνατόν να διασωθεί ένα τοπίο Διεθνούς Αξίας που είναι ο τραγουδισμένος από τον Όμηρο και τόσους ποιητές Κάβο Μαλιάς. Και θα μπορούμε να φανταστούμε τα βουνά μας καταπράσινα και με δάση, όχι ακρω­τηριασμένα και φυτεμένα με τσιμέντο.
------------------------------
Πηγή:   tabatika.gr
------------------------------