Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Κομισιόν: Πρόστιμο στα κράτη-μέλη που δεν δέχονται πρόσφυγες

Πρόστιμο θα επιβάλλεται στα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου της ΕΕ, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Το σχέδιο, που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, έχει σκοπό τον διαμοιρασμό του βάρους από μία ενδεχόμενη νέα προσφυγική εισροή στην ένωση, από τα κράτη που αποτελούν εξωτερικά σύνορα, σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.

Πάντα σύμφωνα με τους FT, στο προσχέδιο της Δευτέρας προβλέπεται πρόστιμο 250.000 ευρώ για κάθε κράτος-μέλος που δεν δέχεται να λάβει πρόσφυγες στο έδαφός του. Ωστόσο αυτό το ποσό μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της ΕΕ που επικαλείται η εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι όπως μεταδίδει η DW, με ανησυχία παρακολουθεί την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans, καθώς θεωρεί επιβεβλημένο να στηριχθεί η Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ στην προσφυγική κρίση.

Στο επίκεντρο συνέντευξης του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ραδιοσταθμό DLF βρέθηκε η προσφυγική κρίση και η αναγκαιότητα κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης. Μεταξύ άλλων ο κ. Timmermans εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύστημα κατανομής προσφύγων που οδηγεί περισσότερο ή λιγότερο σε μια αυτόματη αλληλεγγύη". Και υπογράμμισε: 

"Στο παρελθόν ο Κανονισμός του Δουβλίνου απέδωσε. Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν χώρες που σηκώνουν μόνες τους το βάρος του προσφυγικού χρειαζόμαστε ένα σύστημα κατανομής που περιλαμβάνει και σύστημα χορήγησης ασύλου. Για να γίνουν όλα αυτά σε πολιτικό επίπεδο απαιτείται ωστόσο στήριξη από τις χώρες-μέλη. Προτιμώ πάντως μια μη ιδανική λύση που θα υλοποιηθεί, παρά την ιδανική λύση που θα μείνει στα χαρτιά".
-------------------------
Πηγή:  capital.gr
-------------------------