Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



Την αναξιοκρατία στην επιλογή Διευθυντών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος. 

Τονίζοντας ότι τα κριτήρια για τις συγκεκριμένες θέσεις ήταν κομματικά υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα πραγματικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων στα κριτήρια επιλογής, ο κ. Κατσαφάδος υπογραμμίζει ότι η Κυβέρνηση είχε δημιουργήσει στεγανά στην όλη διαδικασία. 

Στην ερώτηση, ο Βουλευτής κάνει λόγο για κομματικό έλεγχο στην εκπαίδευση, για κατάλυση κάθε έννοιας αξιοπιστίας και για κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα.  

«Η Κυβέρνηση, προχώρησε στην τοποθέτηση των εκλεκτών της με διαδικασίες που ακροβατούν ανάμεσα στην αναξιοκρατία και την κομματική σκοπιμότητα. Ανάγκασε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα να προσέλθει σε εκλογικές διαδικασίες για να ακυρώσει το αποτέλεσμά τους μέσω της συνέντευξης, ενώ υποβάθμισε τα πραγματικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων στα κριτήρια επιλογής», τονίζει ο κ. Κατσαφάδος.

Η ερώτηση του Βουλευτή έχει ως εξής: 

«Κύριε Υπουργέ
Η διαδικασία επιλογής Διευθυντών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποτέλεσε ένα ακόμα δείγμα της ιδιότυπης αντίληψης που έχει η κυβέρνηση για την έννοια της αξιοκρατίας.

Η κυβέρνηση προετοίμαζε εδώ και πολύ καιρό τον έλεγχο της συγκεκριμένης διαδικασίας προκειμένου να τοποθετήσει στις συγκεκριμένες θέσεις κομματικούς της φίλους.

Αποδείχθηκε ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και τα προσόντα των υποψηφίων, δεν αποτέλεσαν τα κυρίαρχα κριτήρια επιλογής αφού η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει στεγανά στην όλη διαδικασία.
Συγκεκριμένα:

-Με το Νόμο 4342/2015 η κυβέρνηση προχώρησε στο διορισμό των δύο εκ των πέντε μελών του υπηρεσιακού συμβουλίου με απόφαση του διορισμένου, με τις γνωστές διαδικασίες, Περιφερειακού Διευθυντή. Μοναδικό κριτήριο η 15ετής εκπαιδευτική υπηρεσία, καμία αναφορά στα προσόντα και στα κριτήρια επάρκειας όσων πρέπει να στελεχώνουν τα υπηρεσιακά συμβούλια.

-Με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε τα 7μελή συμβούλια επιλογής στελεχών εκπαίδευσης αντικαταστάθηκαν με 5μελή τα οποία τα 2 μέλη ( ένας σχολικός σύμβουλος και ένα μέλος ΔΕΠ) διορίζονται με απόφαση του Υπουργού ενώ στα συμβούλια αυτά προεδρεύει ο διορισμένος Περιφερειακός Διευθυντής.

-Με την χρήση της μοριοδότησης της συνέντευξης, είδαμε να ανατρέπονται  τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αλλά και η κατάταξη σύμφωνα με τα προσόντα των υποψηφίων για τις θέσεις των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση εφαρμόζει το πραγματικό της σχέδιο που είναι η κατάλυση κάθε έννοιας αξιοπιστίας, η κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και ο κομματικός έλεγχος στην εκπαίδευση.

Προχώρησε στην τοποθέτηση των εκλεκτών της με διαδικασίες που ακροβατούν ανάμεσα στην αναξιοκρατία και την κομματική σκοπιμότητα. Ανάγκασε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα να προσέλθει σε εκλογικές διαδικασίες για να ακυρώσει το αποτέλεσμά τους μέσω της συνέντευξης, ενώ υποβάθμισε τα πραγματικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων στα κριτήρια επιλογής.
Αποδεικνύεται έτσι απόλυτα προσχηματικός και ο δήθεν εθνικός διάλογος για την Παιδεία.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Εάν προτίθεται να θέσει σε διαδικασία διαλόγου και από μηδενική βάση την αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης αφού αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο ενισχύει την αναξιοκρατία και την κομματοκρατία στην εκπαίδευση.

Πειραιάς, 1η Φεβρουαρίου 2016

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος