Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Η Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ του μέτρου εισαγωγής 70 χιλιάδων τόνων αδασμολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία

Η Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ενέκρινε την εισαγωγή 70.000 τόνων ελαιολάδου αφορολόγητων από την Τυνησία (35.000 τόνους ανά έτος μέχρι το τέλος του 2017), ως μέτρο έκτακτης ανάγκης βοηθείας της οικονομίας της χώρας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν το 2015. Για να ανταποκριθεί ωστόσο στις ανησυχίες των ελαιοπαραγωγών της ΕΕ, πρόσθεσε μία τροπολογία που επιτρέπει την αναθεώρηση του μέτρου στην περίπτωση που βλάψει την οικονομία της ΕΕ. 

  
Οι Ευρωβουλευτές στήριξαν την πρόταση με 31 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 1 αποχή. «Σε μια εποχή που η Τυνησία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, η ψήφος μας δίνει το σωστό μήνυμα: ότι η ΕΕ είναι κοντά στην χώρα και έχουνμε την πρόθεση να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας», δήλωσε η Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής κ. Marielle de Sarnez και πρόσθεσε:

«Ξέρω ότι για κάποιους συναδέλφους Ευρωβουλευτές από ορισμένες χώρες το θέμα του ελαιολάδου είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η τροπολογία που εγκρίθηκε προβλέπει ότι εάν μετά από ένα χρόνο υπάρξει όντως πρόβλημα, η Επιτροπή μπορεί, στη συνέχεια, να λάβει μέτρα για να διορθώσει την ανισορροπία στην αγορά». Τώρα απομένει να πάρει την οριστική απόφαση η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τύνιδα, στις 18 Μαρτίου και 26 Ιουνίου 2015, έπληξαν πολύ σκληρά την οικονομία της Τυνησίας, σε μια εποχή που ήδη αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες. Ο τομέας του ελαιολάδου της χώρας απασχολεί έμμεσα πάνω από ένα 1 εκατ. άτομα, που αντιπροσωπεύουν το 1/5 των θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα της χώρας. Το ελαιόλαδο είναι το κύριο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της Τυνησίας.
------------------------------
Πηγή:  agotypos.gr
------------------------------