Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 31/1/2016 - Ταυτοποίηση πλοίου που προκάλεσε ρύπανση ΒΑ ακτών την 31-10-15

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αρμοδίων Αρχών του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος, επιτεύχθηκε η ταυτοποίηση του πλοίου που ευθύνεται για την μεγάλη μόλυνση με πετρελαιοειδή στις ΒΑ ακτές των Κυθήρων στις 31-10-2015, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Λιμενικό Σώμα. 

Το πλοίο ονομάζεται "LA JOIE" και φέρει σημαία Παναμά και η ταυτοποίηση επιτεύχθηκε μέσω χημικής ανάλυσης των καυσίμων του πλοίου από το Γενικό Χημείο του Κράτους. 



Η Δημοτική μας Αρχή και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προχώρησαν ήδη στην εκτέλεση μεγάλου μέρους της απορρύπανσης στις ακτές της Αγ. Πελαγίας, ενώ υπολείπεται ο καθαρισμός στην παραλία των Φούρνων και στην Αγ. Πατρικία.

 Ολόκληρο το κόστος απορρύπανσης καθώς και διαχείρισης και απομάκρυνσης του συλλεχθέντος υλικού βαρύνει αποκλειστικά την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση του Δήμου. 



Παράλληλα, εξετάζεται με τη δέουσα προσοχή το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, με κοινή νομική διεκδίκηση του Δήμου και της Εγχωρίου Περιουσίας ενώπιον της Αστικής Δικαιοσύνης. 

Είναι προφανές ότι ο Δήμος μας είναι υποχρεωμένος - ως ο άμεσα θιγόμενος από τη μόλυνση των ακτών - να αναζητήσει κάθε πιθανή αστική και ποινική ευθύνη που άμεσα ή έμμεσα σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα και αφορά είτε στην πλοιοκτήτρια εταιρεία είτε σε οποιονδήποτε άλλο. 

Τέλος, το γεγονός ότι το πλοίο που ευθύνεται για τη ρύπανση φέρεται εκ των στοιχείων και των σχετικών δημοσιογραφικών δημοσιευμάτων να σχετίζεται άμεσα και με την αγκυροβολία των πλοίων στην ευρύτερη περιοχή βορείως των Κυθήρων, αποδεικνύει περίτρανα ότι ορθώς η Δημοτική μας Αρχή ετέθη εξαρχής κατά των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στην περιοχή, ορθώς έκρινε εξαρχής ότι η μόλυνση σχετίζεται με πλοίο που αγκυροβολούσε στον Όρμο και όχι απλώς με διερχόμενο, ορθώς προέβη σε εντονότατες διαμαρτυρίες για το θέμα και ακόμη ορθότερα θα προβεί πλέον στην αναζήτηση κάθε είδους ποινικής και αστικής ευθύνης από όπου και αν προέρχεται, προασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού μας. 
----------------------------------
Πηγή: kythira.gr
----------------------------------