Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Στήριξη ΤΕΕ σε μικρούς δήμους για απορρόφηση κονδυλίων

Σημαντική υποστήριξη σε μικρούς δήμους για την απορρόφηση κονδυλίων για έργα του νέου ΕΣΠΑ, πρόκειται να προσφέρει το προσεχές διάστημα το ΤΕΕ. Παράλληλα στο επιμελητήριο από 1ης Δεκεμβρίου δημιουργείται "Ομάδα Κρούσης" για την προώθηση και επιτάχυνση των επενδύσεων, για τη διευκόλυνση των έργων, των αδειοδοτήσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Στασινός, σε συνάντηση με διαπιστευμένους δημοσιογράφους, το ΤΕΕ ύστερα από πρωτοβουλία και πρόσκληση του υπουργού εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, πρόκειται να προσφέρει υποστήριξη σε περισσότερους από 100 δήμους της χώρας, οι οποίοι μέχρι σήμερα στερούνται τεχνογνωσίας και υποδομών, για την υποβολή των απαραίτητων τεχνικών δελτίων προκειμένου να απορροφήσουν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Μάλιστα, πρόθεση του ΤΕΕ είναι η αναπλήρωση της τεχνικής υπηρεσίας μικρών δήμων από μία κεντρική υπηρεσία, η οποία πρόκειται να "τρέχει" το τεχνικό μέρος των μελετών.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, οι συνεννοήσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερα προωθημένο επίπεδο μεταξύ του ΤΕΕ, του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ, ενώ αναμένεται "να υπάρξει και σημαντική οικονομία κλίμακας, καθώς πολλά από τα έργα είναι παρόμοια", όπως επεσήμανε ο κ. Στασινός, δηλώνοντας ότι θα δοθεί η δυνατότητα για "πολύ μεγαλύτερη και έγκαιρη απορρόφηση κονδυλίων προς όφελος των μικρών δήμων".

Παράλληλα, ανακοίνωσε από την 1η Δεκεμβρίου το ΤΕΕ δημιουργεί μία "Ομάδα Κρούσης" (Task Force) για την διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, προκειμένου να παρακολουθείται οποιαδήποτε κωλυσιεργία προκύπτει στις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. "Υπάρχουν πολλοί μηχανικοί οι οποίοι θα συμβάλλουν εθελοντικά σε αυτό το έργο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός, καθώς όπως είπε, το ζητούμενο στη χώρα είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε έμφαση στην προώθηση της ηλεκτρονικής αδειοδότησης των επιχειρήσεων, αλλά και στην εφαρμογή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, προτείνοντας προτείνοντας την ανάληψη της ευθύνης της καλής λειτουργίας του συστήματος από μηχανικούς, με παράλληλη αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση παρανομιών.

Όσον αφορά το Ελληνικό, ο κ. Στασινός ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε ποτέ επίσημη θέση του ΤΕΕ, καθώς όπως είπε, τέως πρόεδρος κ. Σπρίτζης, ύστερα από απόφαση της διοικούσας είχε αναθέσει το έργο της μελέτης σε δύο μελετητές, ωστόσο δεν έγινε ποτέ επίσημη αξιολόγηση και αποδοχή της εν΄ λόγω μελέτης από τη διοικούσα του επιμελητηρίου.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία του ΤΕΕ με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, ύστερα από συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα, προκειμένου, όπως είπε, να εξευρεθούν τρόποι στο πώς ο στρατός θα μπορούσε να αξιοποιεί στο επάγγελμά τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους τους Έλληνες μηχανικούς, ενώ αναφέρθηκε και στην περαιτέρω συνεργασία για θέματα τυποποίησης και πιστοποίησης εθνικών έργων και υλικών των ενόπλων δυνάμεων.
Επιπλέον, έχει ζητηθεί η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, και η τελική υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την ταυτότητα κτιρίου καθώς, όπως είπε, έχει περάσει από το ΣτΕ, και ο ίδιος έχει λάβει τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, προσθέτοντας ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΤΕΕ είναι έτοιμα να υποστηρίξουν αυτές οι υπηρεσίες, χωρίς κόστος.

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε επίσης στην καθυστέρηση της αναθεώρησης του ΚΕΝΑΚ σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση, η οποία αποτελεί αιρεσιμότητα για στο νέο ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε, εξαιτίας της σημαντικής καθυστέρησης, για την οποία η επιτροπή έχει εγκαλέσει την χώρα μας, ακόμα και μέχρι το τέλος του 2016 δεν θα μπορούν να ενταχθούν αντίστοιχα έργα εξοικονόμησης ενέργειας ύψους άνω του ενός δις.

Κάνοντας έναν απολογισμό του ΤΕΕ για τους τελευταίους έξι και πλέον μήνες, ο πρόεδρος αναφέρθηκε, σε επίπεδο υπηρεσιών, στο νέο ψηφιακό αποθετήριο νομοθεσίας για μηχανικούς "nomopedia", στην υποστήριξη για θέματα ιδιωτικών έργων και μελετών προς μηχανικούς, στη νομική υποστήριξη προς τα μέλη του ΤΕΕ, στη δημιουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας για τα αυθαίρετα, καθώς επίσης και στην έναρξη λειτουργίας εφαρμογής συμψηφισμού προστίμων για ενεργειακή αναβάθμιση και στατική επάρκεια αυθαιρέτων.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό των μηχανικών, ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στην πρόσφατη προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των τελευταίων ασφαλιστικών διατάξεων.

Έκανε επίσης λόγο για παρεμβάσεις σε συνεργασία με φορείς για τη διευκόλυνση των μηχανικών μετά τα capital control, νέες υπηρεσίες και διευκολύνσεις από το ΤΕΕ και την ΕΤΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων στους μηχανικούς, ενώ όσον αφορά το επιστημονικό έργο του ΤΕΕ, ο κ. Στασινό αναφέρθηκε σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και στη διαβούλευση του νέου ΕΣΔΑ. Τέλος, έκανε λόγο για μία κληρονομιά οφειλών ύψους περί των 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία τόνισε ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια να τακτοποιηθεί και να ικανοποιηθούν όλοι, βάζοντας μία οριστική τάξη στα οικονομικά του επιμελητηρίου.
----------------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
----------------------------