Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Τεράστια η ρύπανση στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας Κυθήρων

Η πραγματικότητα που σκέπασε το σκοτάδι της χθεσινής νύχτας εμφανίστηκε εφιαλτική σήμερα το πρωϊ, αναδεικνύοντας το μέγεθος της καταστροφικής ρύπανσης σε μία από τις σημαντικώτερες και ωραιότερες τουριστικές παραλίες του νησιού των Κυθήρων, την Αγία Πελαγία, καθώς και στις όμορες παραλιακές περιοχές της Φυρρής Άμμου και Νέου Κόσμου και πιθανόν και ακόμη πιο εκτεταμμένα στις ΒΑ παραλίες του νησιού...


Οι συνεχείς μας προειδοποιήσεις επί 10 χρόνια τώρα στα αυτιά των υπευθύνων του ΥΕΝ και πολλαπλών υπουργών και υφυπουργων ναυτιλίας ήσαν απλά "φωνές βοώντων εν τη ερήμω" και απλά "έκρουαν ώτα μη ακουέντων".

Η αγκυροβολία των ογκωδών τάνκερς και των υπερποντίων φορτηγών και κοντέϊνερς, πλοίων διασχιζόντων ωκεανούς με θύελλες και κυκλώνες και πλεόντων με οιονδήποτε καιρό, δεν δικαιολογείται επ' ουδενί σε μια προστατευόμενη οικολογικά περιοχή και απλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων πολύ ολίγων καθώς και τις όποιες απολαβές κάποιων "επιτηδείων συμβούλων υπηρετούντων στο ΥΕΝ".

Ύστερα από την ανάληψη του υπουργείου από την λαοπρόβλητη νέα κύβέρνηση ελπίζαμε ότι με σύντομες διαδικασίες και αποφάσεις ο νέος υπουργός θα "έκοβε" τα κεφάλια της λερναίας ύδρας που είναι μόνιμα φυτρωμένα στο υπουργείο, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι υπήρξε θερμός υποστηρικτής με πολλαπλές επερωτήσεις στην βουλή για τον εν λόγω θέμα και απόλυτος γνώστης του. 
Να σημειώσουμε δε ότι είχε και την ΚΑΘΟΛΙΚΗ και σύμφωνη γνώμη των όμορων περιφερειακών, δημοτικών αρχών καθώς και την απόλυτη παλλαϊκή υποστήριξη με τις ομόφωνες αποφάσεις των κατοίκων των περιοχών Νεαπόλεως, Ελαφονήσου και Κυθήρων....






Παρόλα αυτά η υπόγραφή για την απαγόρευση αγκυροβολίας των πλοίων, τα οποία προκαλούν την υποβάθμιση της περιοχής, καταστρέφουν τον οικολογικό της πλούτο, προβαίνουν σε ναυπηγοεπισκευαστικές ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ εργασίες, κατστρέφουν την πανίδα και χλωρίδα του θαλασσίου βυθού σύμφωνα με γνωμάτευση του ΕΠΕΚΕΠΕ, και καταστρέφουν ολοκληρωτικά τον τουρισμό της περιοχής στέλνοντας εκατοντάδες πολίτες στην απελπισία, βλέποντας τους κόπους μιας ζωής να τινάζονται στον αέρα....

Και όλα αυτά γιατί μιά ομάδα ανθρώπων μετρημένων στα δάχτυλα και ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ της τοπικής λιμενικής αρχής, αψηφούν διεθνείς συμβάσεις, το δίκαιο της θαλάσσης, αλλά και το δίκαιο αίτημα των κατοίκων.

Και τέλος η αποδυνάμωση του προσωπικού του λιμενικού και η κατάργηση των λιμενικών σταθμών του νησιού των Κυθήρων αποκλείει κάθε δυνατότητα ενδελεχών ελέγχων των αγκυροβολούντων πλοίων. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι πλεόν οι έλεγχοι των πλοίων που λαμβάνουν ελευθεροεπικοινωνία πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό ΠΕ και όχι από απλούς λιμενοφύλακες, διότι οι διεθνείς απαιτήσεις και υποχρεώσεις είναι πολλαπλές και οι έλεγχοι εξειδικευμένοι.

Το προ 2 ημερών προφητικό κείμενο του Δημάρχου Κυθήρων (το οποίο παραθέτουμε πιο κάτω) που δημοσιεύθηκε στις 30/10/15 στην εφημερίδα ΑΥΓΗ αποδεικνύει την έντονη ανησυχία και προβληματισμό των κατοίκων του στενού περάσματος και την απόλυτη αδιαφορία των μέχρι τώρα κρατούντων..





 Κανένα αγκυροβόλιο στον Όρμο των Βατίκων

Με το θέμα του παράνομου αγκυροβολίου στον όρμο των Βατίκων έχουμε ασχοληθεί πολύ. Δύο Περιφέρειες (Αττικής και Πελοποννήσου) και τρεις όμοροι δήμοι (Κυθήρων, Ελαφονήσου και Μονεμβασίας) έχουν απορρίψει το σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα που παρουσιάστηκε πρόσφατα, γεγονός που οδήγησε στην απόσυρσή του. Σύσσωμες οι τοπικές ενώσεις πολιτών, οι οργανώσεις και οι φορείς, η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας είναι αντίθετοι με την αγκυροβολία πλοίων στην περιοχή, πλην φυσικά περίπτωσης αληθινά έκτακτης ανάγκης, που προβλέπεται όμως στη νομοθεσία.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το επισπεύδον της επαναφοράς του θέματος με νέο σχέδιο ΕΚΛ. Έχουμε εκφραστεί και η έκφρασή μας αυτή δεν αλλάζει. Πριν λίγο καιρό είχαμε δύο πολύ σοβαρά περιστατικά μόλυνσης παραλιών στην περιοχή του Παυλοπετρίου (της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο), τα οποία σχετίζονται με τις παράνομες δραστηριότητες των πλοίων στην περιοχή. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να εισακουστεί η φωνή μας; Να θρηνήσουμε θύματα;

Για να τελειώνουμε. Ο Δήμος Κυθήρων, με τη νέα του διοίκηση όπως προέκυψε από τη λαϊκή ετυμηγορία του Μαΐου του 2014, δεν κάνει πλέον εκπτώσεις σε τέτοια σοβαρά θέματα, βγάζει το νησί από την εσωστρέφεια και την περιχαράκωση του παρελθόντος και διεκδικεί με δυναμισμό και σοβαρότητα τα δικαιώματά του. Το αγκυροβόλιο πλοίων στην περιοχή είναι παράνομο και ως τέτοιο θα το καταργήσουμε. Μπορεί ορισμένοι συμπολίτες μας να το θεωρούν ως επικερδή επιχείρηση, όμως αυτό δεν μπορεί να καταργήσει το αναφαίρετο δικαίωμα μιας ολόκληρης κοινωνίας να ζει μέσα σε συνθήκες περιβαλλοντικής και αισθητικής προστασίας. Καλώ κάθε αρμόδιο φορέα να προστατέψει την περιοχή εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον νόμο. Η προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι η έσχατη λύση.





Οι παρούσες καιρικές συνθήκες αποκλείουν, σύμφωνα με την υπεύθυνη θαλάσσια αντιρρυπαντική εταιρεία New Naval, κάθε είδος επέμβασης και αντιρρύπανσης, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι επικαθήσεις και ρυπανσεις θα μολύνουν για μεγάλο διάστημα τις ΒΑ ακτές του νησιού. Εξάλλου η μεγάλη έκταση, σε αρκετά χιλιόμετρα ακτογραμμής, ρύπανση όσο πάει και θα επεκτείνεται όσο διατηρείται η έντονη σφοδρότητα των ανέμων.

Τι λοιπόν θα κάνει το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του;;;; Θα εξακολουθήσουν να ακολουθούν τους πληρωμένους κοντυλοφόρους του υπουργείου και τους δήθεν σοφούς τους η τελικά θα ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ;;;;;



----------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------