Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Λεφτά δεν υπάρχουν για συντάξεις: Θα πληρωθούν με «σπάσιμο» ομολόγου

Ομόλογο 50 εκατ. ευρώ έσπασαν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τις συντάξεις στις 27 και 30 Νοεμβρίου. Το ποσό που χρειάζονται για τους 1,1 εκατ. συνταξιούχους είναι 280 εκατ. ευρώ, αλλά λείπουν τα 50 εκατ. τα οποία θα τα πάρουν με ρευστοποίηση ομολόγων γιατί όπως αναφέρεται στο έγγραφο της απόφασης που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος “τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν”.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η απόφαση ελήφθη από τη διοίκηση του ΕΤΕΑ στις 17 Νοεμβρίου και η ρευστοποίηση θα γίνει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου που σημαίνει ότι οι επικουρικές θα πληρωθούν  κυριολεκτικά “με την ψυχή στο στόμα” την Παρασκευή 27 και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Στην έγγραφη εισήγηση προς τη διοίκηση που πήρε και την τελική απόφαση, αναφέρεται ότι η άντλησητων 50 εκατ. ευρώ θα γίνει με ρευστοποίηση 2.119.416 μεριδίων σε σύνολο 53.801.905 μεριδίων που κατέχει το ΕΤΕΑ στο Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αν τα αποθεματικά χρειαζόταν να ρευστοποιηθούν στο σύνολό τους, επαρκούν μόνο για συντάξεις 4 μηνών,καθώς ανέρχεται με τη σημερινή τρέχουσε τιμή σε 1,27 δισ ευρώ ενώ οι μηνιαίες υποχρεώσεις του ταμείου είναι 280 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστούν και άλλες 135.000 συντάξεις που δεν πληρώνονται επειδή δεν έχουν βγει οι αποφάσεις, τότε τα αποθεματικά θα μπορούσαν να συντηρήσουν το ταμείο για 2-3 μήνες το πολύ.

Το ροκάνισμα των αποθεματικών, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προδίδει ότι τελικά οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες αν όχι διπλάσιες, στο 15% αντί 8% σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Ταμείου. Η πρόκληση μάλιστα είναι ότι το ΕΤΕΑ θεωρεί ότι τα αποθεματικά δεν είναι για να λειτουργούν ως κουμπαράς για τους μελλοντικούς συνταξιούχους αλλά για να πληρώνονται οι συντάξεις για τις οποίες το κούρεμα-αν συνεχιστεί αυτή η τακτική-θα είναι μεγαλύτερο καθώς το έλλειμμα του ταμείου ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Για να μηδενιστεί το έλλειμμα του 2015 θα πρέπει να γίνουν μειώσεις ως και 12% Όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις το ψαλίδι θα είναι στο τέλος μεγαλύτερο.
-----------------------------
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
-----------------------------