Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Οι εκπομπές των πλοίων προκαλούν χιλιάδες πρόωρους θανάτους ετησίως

Τα επικίνδυνα νανοσωματίδια που εκπέμπονται από τα πλοία προκαλούν έως και δεκάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Λουντ στη Σουηδία.
Τα νανοσωματίδια έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία, λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους, το οποίο τους επιτρέπει να διεισδύουν βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα και να προκαλούν πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.



«Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια εκτίμησης του ποσοστού των νανοσωματιδίων που προέρχεται από τη θαλάσσια κυκλοφορία», δήλωσε ο ερευνητής Άνταμ Κρίστενσον.

«Οι διαφορετικοί τύποι των νανοσωματιδίων προηγουμένως δεν είχαν προσδιοριστεί, αλλά η νέα μέθοδος το κατέστησε δυνατό», πρόσθεσε.

Ο Κρίστενσον και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τη ροή του αέρα σε ένα σημείο μέτρησης στη νότια Σουηδία, περνώντας πάνω από τη Βαλτική θάλασσα και καταλήγοντας σε ένα άλλο σημείο μέτρησης στις ακτές της Λιθουανίας. Ο άνεμος συχνά ταξιδεύει προς τα ανατολικά, μεταφέροντας τα σωματίδια για μεγάλες αποστάσεις προτού φτάσουν στο έδαφος μέσω της βροχής και εισέλθουν στα πνευμόνια μας.

Τα επίπεδα των νανοσωματιδίων συγκρίθηκαν προκειμένου να υπολογιστεί η αναλογία των εκπομπών που προέρχονται από τη θαλάσσια κυκλοφορία, καθώς και από τα αυτοκίνητα και άλλες πηγές. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι εκπομπές θαλάσσιας κυκλοφορίας στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα, οι οποίες ήταν υπεύθυνες για το 50 τοις εκατό όλων των σωματιδίων, μπορούν να προκαλέσουν 10.000 πρόωρους θανάτους ετησίως, αν και περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχίσουμε να θέτουμε αυστηρότερα όρια για τα οξείδια του αζώτου και το θείο που περιέχουν τα καύσιμα των πλοίων», καταλήγει ο Κρίστενσον στο σχετικό δελτίο τύπου.
------------------------
Πηγή:   ΑΜΠΕ
------------------------