Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Σοβαρές ζημιές στο κέντρο της Αθήνας από την έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τα ξημερώματα το κέντρο της Αθήνας. Εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στο Σύνταγμα, προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές. Η περιοχή αποκλείστηκε και στις εννιάμιση το πρωΐ της Τρίτης, παρέμεναν κλειστές η οδός Ξενοφώντος και ένα τμήμα της λεωφόρου Αμαλίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 03:35 το πρωί της Τρίτης, στην είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο άνδρα στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Εφημερίδα των Συντακτών» και η περιοχή είχε αποκλειστεί εγκαίρως από τις αστυνομικές δυνάμεις.



Ο άγνωστος τηλεφώνησε στις 02:35 και δήλωσε ότι σε 40 λεπτά επρόκειτο να γίνει έκρηξη στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος 5. Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και ο αποκλεισμός της περιοχής συνεχίστηκε επί ώρες, καθώς υπήρξαν φόβοι για ύπαρξη και δεύτερου εκρηκτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέτριας ισχύος, αλλά λόγω του ωστικού κύματος και του σχετικά κλειστού χώρου προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές κυρίως από σπάσιμο τζαμιών, τόσο στον ΣΕΒ, όσο και στα απέναντι κτίρια και κυρίως στο ξενοδοχείο «Αμαλία».

 
Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου είχαν κληθεί από την Αστυνομία να ειδοποιήσουν τους πελάτες για να παραμείνουν στα δωμάτιά τους. Εξωτερικές ζημιές προκλήθηκαν επίσης στο κτίριο της Πρεσβείας της Κύπρου, σε ένα βενζινάδικο και σε παρακείμενα γραφεία.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν αυτοσχέδιος και είχε τοποθετηθεί σε ένα μαύρο σακίδιο πλάτης, το οποίο άφησαν οι δράστες εξωτερικά της κεντρικής εισόδου των γραφείων του Σ.Ε.Β.
Μέχρι τις εννιάμιση το πρωί της Τρίτης παρέμενε κλειστή η οδός Ξενοφώντος, ενώ τα συνεργεία του ΤΕΕΜ διεξάγουν έρευνες για την περισυλλογή υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού.


Τα γραφεία του ΣΕΒ παραμένουν κλειστά έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα από την ΕΛΑΣ, κάτι που αναμένεται αργά το μεσημέρι, οπότε δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εικόνα για την έκταση των εσωτερικών ζημιών. Στο κτίριο του ΣΕΒ δεν υπάρχει φύλακας τις βραδυνές ώρες.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική ενέργεια.
----------------------------------
Πηγή:   Καθημερινή 
----------------------------------