Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Άλλο το γκράφιτι ...και άλλο οι αηδίες που γράφουν οι νεόκοποι ΑΛΗΤΕΣ των Κυθήρων

Το γκράφιτι είναι μία μορφή τέχνης και σύμφωνα με τον ορισμό του αποτελεί την αναγραφή συνθημάτων ή τη ζωγραφική σε επιφάνειες δημόσιων κατά βάση χώρων και αποτελεί μέρος της κουλτούρας Χιπ- Χοπ.Άλλωστε από παλιά υπάρχουν παραδείγματα όπως στην Έφεσο της Μικράς Ασίας, σε σπίτια στην Πομπηία, σε τοίχους της Αρχαίας Ρώμης, σε επιγραφές του Σινικού Τείχους και βέβαια στις ΗΠΑ.

Για να αποτελεί όμως τέχνη θα πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα σε επιλεγμένες επιφάνειες και σε συγκεκριμένους χώρους, που θα παραχωρούνται από το δήμο, ώστε και οι νέοι που θέλουν να δημιουργήσουν να βρίσκουν ελεύθερο πεδίο  έκφρασης αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα να μην προσβάλλει αλλά αντίθετα να προκαλεί θαυμασμό.

Δυστυχώς όμως άλλο το γκράφιτι και άλλο η ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει πάρει η αναγραφή συνθημάτων- πολλές φορές και υβριστικών- στα Κύθηρα από κάποια μεμονωμένα άτομα, χαμηλής μάλλον πνευματικής εμβέλειας λόγω του μονολεκτικού τους λεξιλογίου με μία κυριαρχούσα λέξη, την οποία ως φαίνεται βιώνουν συστηματικά.
Η κατάσταση είναι τραγική και οι εικόνες που δημοσιεύονται είναι ένα μικρό δείγμα μόνον από τις χημικές τουαλέτες του χώρου πάρκινγκ του Ποταμού.


Αναγκαίοι λοιπόν οι ουσιαστικότεροι έλεγχοι ίσως και η απόδοση ευθυνών αλλά και η πρέπουσα χρηματική και ποινική ευθύνη όσων εμπλέκονται, και εάν αυτοί είναι ανήλικοι η ανάλογη απόδοση στους κηδεμόνες τους.

Καλό θα ήταν λοιπόν οι αρμόδιοι- η Αστυνομία δηλαδή {υπάρχει άραγε στο νησί ;;; }- να κάνουν πιο συχνούς ελέγχους κυρίως τις νυχτερινές ώρες που αναγράφονται τα συνθήματα (άλλωστε οι περιπολίες γίνονται) και ίσως επειδή κάποια από αυτά έχουν και ταυτότητα να πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες.. γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει η άναρχη κατάσταση...

Και εδώ που τα λέμε αρκετοί γνωρίζουν ποιοι πραγματικά ασχημονούν αλλά σιωπούν πιστεύοντας ότι έτσι προστατεύουν κάποιους συμπολίτες τους η γνωστούς τους

Ακόμη εάν υπάρχουν πράγματι κάποιοι γραφίστες θα μπορούσαν να έλθουν σε επικοινωνία με τον Δήμο και να τους διαθέσει κάποιους χώρους όπου με την κουλτούρα τους θα μπορέσουν να δημιουργήσουν κάτι όμορφο και ευχάριστο στο μάτι με σωστή σειρά και γούστο.

Και για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων δεν έχουμε τίποτα με όσους κάνουν γκράφιτι- τέχνη... Το πρόβλημα επαναλαμβάνουμε δημιουργείται από όσους δεν ελέγχουν τον ενθουσιασμό τους είτε για την ομάδα τους είτε για το κόμμα τους ή από όσους θέλουν να εκφράσουν την όποια αγανάκτησή τους ή το όποιο συναίσθημά τους δημοσίως μέσω συνθημάτων.. Αλλά σίγουρα οι τοίχοι των ξένων σπιτιών και των κτιρίων της πόλης δεν είναι ο κατάλληλος χώρος......
--------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες AdelinFM
---------------------------------------------------------