Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Πρόταση για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στα Κύθηρα – Αντικύθηρα, στο Πρόγραμμα LIFE-NATURA 2000

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής ως εταίρου στην υποβολή πρότασης με τίτλο: «Θαλάσσιο Περιβάλλον Κυθήρων-Αντικυθήρων (Deep Blue)», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000.
 
Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να αποτελέσουν τα νησιά των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, καθώς και ο θαλάσσιος χώρος που τα περιβάλλει πρότυπο μοντέλο διαχείρισης μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, όπου η φύση και ο άνθρωπος θα συνυπάρξουν αρμονικά, λειτουργώντας παράλληλα ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα για τη δημιουργία και λειτουργία αντίστοιχων περιοχών σε όλη τη Μεσόγειο. 


Στο θαλάσσιο χώρο των δυο νησιών βρίσκονται δυο σημαντικά ναυάγια: το Ναυάγιο των Αντικυθήρων (με τον ομώνυμο Έφηβο και το διάσημο Μηχανισμό) και το Ναυάγιο του πλοίου «Μέντωρ» (το είχε ναυλώσει ο λόρδος Έλγιν για τη μεταφορά στην Αγγλία των Γλυπτών του Παρθενώνα).

Για τη σύνταξη της σχετικής πρότασης ένωσαν τις δυνάμεις τους σημαντικοί επιστημονικοί, περιβαλλοντικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (που είναι και ο επικεφαλής εταίρος), το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Κυθήρων, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης, καθώς επίσης και η ΜΚΟ Mom για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας. Η συνολική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο μέχρι την 7η Οκτωβρίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 2 εκατομμύρια Ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το πρόγραμμα σε ποσοστό 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% θα καλυφθεί από τους εταίρους, με την Περιφέρεια Αττικής να συμμετέχει με περίπου 150.000 Ευρώ.

Στη σημαντική συμβολή του συγκεκριμένου Προγράμματος σε τουριστικό, πολιτιστικό και οικολογικό επίπεδο, αναφέρθηκε ο Μανόλης Χάρος, Δημοτικός Σύμβουλος και Γενικός Γραμματέας του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), σημειώνοντας: «Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα δεν αφορά μόνο το Οικοσύστημα αλλά έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία, τους ψαράδες και τον τοπικό τουρισμό. Στο νησί μας έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών και τώρα θα δημιουργήσουμε αντίστοιχα υποθαλάσσια μονοπάτια, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βλέπει μοναδικές υποθαλάσσιες διαδρομές».


Το έργο θα έχει διάρκεια πέντε έτη και οι βασικοί σκοποί του είναι:

 -Η ολοκληρωμένη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος των δυο νησιών, μέσα από την προστασία παγκοσμίως απειλούμενων θαλάσσιων οργανισμών και οικοσυστημάτων
- Η θαλάσσια χωροταξία των συγκεκριμένων περιοχών
 -Η βιώσιμη αλιεία και
 -Η ήπια ανάπτυξη αυτών των περιοχών, μέσα από την ανάδειξη των σημαντικών ιδιαιτεροτήτων που τις χαρακτηρίζει.
-Η περιοχή υλοποίησης του έργου αφορά στις περιοχές ΖΕΠ (Ζώνες Ειδικής Προστασίας) και ΕΖΔ (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης) του Δικτύου NATURA 2000 των παραπάνω νησιών.

Σχετικά με το Πρόγραμμα LIFE

Το Πρόγραμμα LIFE αποτελεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Κλιματική Αλλαγή για την περίοδο 01.01.2014 έως 31.12.2020. Το υποπρόγραμμα για το περιβάλλον καλύπτει τις παρακάτω θεματικές προτεραιότητες:
 Περιβάλλον και αξιοποίηση Φυσικών Πόρων
 Φύση και Βιοποικιλότητα
 Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Πληροφορική
--------------------------
Πηγή: limani24.gr
--------------------------