Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Συρρικνώνονται τιμές και όγκος των desktop

Τα τελευταία χρόνια, το μέγεθος των PCs (είτε πρόκειται για επιτραπέζια συστήματα είτε για φορητούς υπολογιστές) έχει μειωθεί πάρα πολύ. Σε σημείο που πλέον η κεντρική μονάδα ενός υπολογιστή να έχει μέγεθος περίπου όσο ένα USB stick!

Οι πρώτοι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος προσωπικοί υπολογιστές έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 4-5 χρόνια όταν το Raspberry Pi δημιούργησε αίσθηση καθώς ήταν ένα πολύ μικρό κουτάκι που συνδεόταν με μία οθόνη και ένα πληκτρολόγιο και αποκτούσες έναν υπολογιστή.

  
Όμως, το Raspberry Pi, το κόστος του οποίου ξεκινά από τα 40-50 ευρώ, όπως και αρκετές ακόμη αντίστοιχης φιλοσοφίας προτάσεις, χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα το Linux, το οποίο για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών είναι αρκετά δύχρηστο και δεν μπορούν να το κατανοήσουν.
Συρρικνώνονται τιμές και όγκος των desktop
Windows mini PC
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όμως, η Intel αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να συρρικνώσει ένα PC βασισμένο στα Windows και παρουσίασε το Compute Stick, το οποίο εξωτερικά δεν διαφέρει πολύ από ένα USB flash drive, αλλά μόλις συνδεθεί με μία οθόνη (τηλεόραση ή μόνιτορ) τη μετατρέπει εύκολα και γρήγορα σε έναν προσωπικό υπολογιστή!

Η Intel άρχισε να πωλεί το Compute Stick στο τέλος του 2014 και πριν από μερικούς μήνες έκανε την εμφάνισή του και στην ελληνική αγορά.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι το παράδειγμα της Intel ακολούθησαν και άλλοι κατασκευαστές όπως είναι η Archos αλλά και η Lenovo. Μάλιστα, το ideacenter Stick 300 της τελευταίας είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις που υπάρχουν και ευελπιστούμε να το δούμε σύντομα και στην ελληνική αγορά. Αυτό που διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά είναι το Quest nano PC της Info Quest Technologies που αποτελεί την εγχώρια πρόταση σε αυτή τη νέα -και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα- αγορά των mini PC, όπως έχουν αρχίσει να αποκαλούνται.
Χαμηλό κόστος
Το βασικό πλεονέκτημα αυτών των προτάσεων είναι το χαμηλό κόστος τους. Στην ελληνική αγορά το Intel Compute Stick είναι στα 168 ευρώ και του Quest nano PC στα 149 ευρώ. Πρακτικά, αν έχετε μία τηλεόραση ή μία οθόνη με θύρα HDMI, η ύπαρξη της οποίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς και ένα ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι, τότε έχετε εύκολα και γρήγορα έναν νέο υπολογιστή.

Σημειωτέον δε πως ο υπολογιστής είναι και εύκολα μεταφερόμενος καθώς οθόνη ή τηλεόραση με είσοδο HDMI μπορείτε να βρείτε ακόμη και σε ξενοδοχεία, ενώ ασύρματα πληκτρολόγια εξαιρετικά μικρά σε μεγέθος που χωράνε σε μία μικρή τσάντα, επίσης, υπάρχουν σε αρκετά προσιτές τιμές.

Από πλευράς δυνατοτήτων, ένα mini PC δεν φθάνει τις επιδόσεις ενός φορητού υπολογιστή των 400-500 ευρώ, αλλά όσον αφορά την κάλυψη αναγκών όπως είναι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η συγγραφή κειμένων, τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τον χρήστη.

Ο επεξεργαστής είναι, συνήθως, ένας 4πύρηνος Intel Atom στα 1,33 GHz με τη μνήμη στα 2 GB, ενώ ο ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος είναι στα 32 GB. Βέβαια, υπάρχουν θύρες USB για αύξηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης, όπως, φυσικά, υπάρχει WiFi και Bluetooth για τη σύνδεση με το Internet και άλλες συσκευές αντίστοιχα.

Η εγκατάσταση γίνεται αρκετά εύκολα, ενώ το λειτουργικό σύστημα είναι τα Windows 8.1, τα οποία, ως γνωστόν, μπορείτε να αναβαθμίσετε σε Windows 10 δωρεάν.
Νέα κατηγορία
Ουσιαστικά, αυτά τα mini PCs αποτελούν μία νέα κατηγορία προσωπικών υπολογιστών που έρχονται να προσφέρουν τη δυνατότητα για καινούρια μοντέλα χρήσης.

Για παράδειγμα, μπορείτε εύκολα να έχετε έναν υπολογιστή στο σαλόνι συνδέοντας ένα mini PC στη θύρα HDMI της τηλεόρασης. Ή να έχετε έναν δεύτερο υπολογιστή στην κουζίνα χρησιμοποιώντας μία οθόνη.

Όμως, οι πλέον ενδιαφέρουσες χρήσεις είναι ενδεχομένως αυτές που αφορούν τις επιχειρήσεις. Το μεγάλο ατού, πέραν του κόστους, των mini PCs, δεν είναι άλλο από το εξαιρετικά μικρό μέγεθός τους. Κάτι που για μία επιχείρηση με εκατοντάδες ή χιλιάδες εργαζομένους σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Ακόμη, με ένα τέτοιο μηχάνημα είναι πολύ απλό για ένα στέλεχος να πάρει το PC του από το γραφείο του και να μετακινηθεί στην αίθουσα συσκέψεων για να κάνει μία παρουσίαση ή για συνεργαστεί με συναδέλφους τους.

Το ερώτημα είναι αν οι επιχειρήσεις αλλά και οι καταναλωτές σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα μοντέλα της νέας κατηγορίας.
------------------------------------------------------
Πηγή:Ημερησία- Δημήτρης Μαλλάς
------------------------------------------------------