Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

«ΑΜΕΣΗ σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων για τους "επίορκους"»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης και ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είχαν σήμερα συνάντηση, με αφορμή τα δημοσιεύματα περί επιστροφής «επίορκων δημοσίων υπαλλήλων στην υπηρεσία». 

Μετά το τέλος της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις, τονίζοντας ότι, τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιασθεί και τα οποία αφορούν, κυρίως, στην καθυστέρηση σύγκλισης των αρμόδιων πειθαρχικών συμβουλίων θα αντιμετωπισθούν άμεσα.


Όπως ανέφερε ο αν. Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ως τις αρχές του 2015 υπήρχαν περίπου 900 περιπτώσεις υπαλλήλων που έπρεπε να ελεγχθούν. «Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 460 υποθέσεις, για τις οποίες θα πρέπει να συνεδριάσουν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια πράγμα το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση οφείλεται στην προκήρυξη και διεξαγωγή των εκλογών και γι’ αυτό το λόγο θα δοθεί νέα παράταση πριν την άρση της αργίας των υπό έλεγχο υπαλλήλων. Η εντολή που έχει δοθεί σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία είναι να επισπευσθεί η σύγκλιση των πειθαρχικών συμβουλίων, έτσι ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι, σε σχετική εγκύκλιο σημειώνονται τρεις περιπτώσεις, για τις οποίες οι υπάλληλοι τίθενται αυτοδίκαια σε αργία. 

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι «ο εκπαιδευτικός ή υπάλληλος που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής».

Οι άλλες δυο περιπτώσεις αφορούν: Υπαλλήλων οι οποίοι στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκαν με εγγύηση, και υπαλλήλων στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης.

Επισημαίνεται ότι, ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στα καθήκοντά του εάν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο έχει τεθεί σε αργία. Η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία ή επανόδου εκδίδεται από το αρμόδιο για τον διορισμό όργανο.

«Έχουμε όμως περιπτώσεις, ιδιαίτερα στον χώρο της Υγείας, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν άμεσα και είμαστε ήδη σε επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε εντός των ημερών να συγκληθούν τα πειθαρχικά συμβούλια, έτσι ώστε να κλείσουν αυτές οι υποθέσεις. Ακόμη και εκείνους οι οποίοι έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους διότι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους από την μη έγκαιρη κρίση από πειθαρχικό συμβούλιο αυτό θα επιβάλει την αργία η οποία προβλέπεται.

Θα πρέπει να τονισθεί, ότι δεν τίθεται ζήτημα κάλυψης οποιασδήποτε παρανομίας ή φαινομένου διαφθοράς στο Δημόσιο. 

Η Κυβέρνηση έχει ανοιχτό μέτωπο με τη διαφθορά και στόχος της είναι να θωρακίσει το Δημόσιο με νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες. Πέραν αυτών μάλιστα των πρωτοβουλιών, σκοπεύουμε να φιλοξενήσουμε το 2017 την σύνοδο του ΟΗΕ για θέματα διοικητικής διαφθοράς και καταπολέμησης του φαινομένου» συμπλήρωσε ο κ. Βερναρδάκης.

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τη σειρά του, έδωσε έμφαση σε τρία σημεία: Πρώτον, ότι το μέτωπο κατά της διαφθοράς είναι από τα βασικά που έχει ανοίξει η Κυβέρνηση. Δεύτερον, ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων για τους οποίους  συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος «επίορκοι» αφορά ανθρώπους που δεν έχουν καταδικαστεί αλλά κατηγορούνται για πειθαρχικά αδικήματα, επομένως βρίσκονται ακόμη στη φάση της διερεύνησης τόσο για την πειθαρχική όσο και την ποινική κατηγορία και  τρίτον, η ρύθμιση περί αυτοδίκαιης αργίας μόνο για κάποιες βαριές περιπτώσεις και η επιβολή δυνητικής αργίας για όλες τις υπόλοιπες δεν είναι νέα διάταξη αλλά υπήρχε στο Πειθαρχικό Δίκαιο και προ των Μνημονίων. «Αυτό αποτελεί άλλωστε πρόταγμα του Διαφωτισμού που έχει υιοθετήσει το δικό μας Δίκαιο, όσο και τα Ευρωπαϊκά σε συμφωνία με το τεκμήριο της αθωότητας» συμπλήρωσε, για να συνεχίσει: 

«Για την προστασία όμως του δημόσιου συμφέροντος μπορούσε κάποιος να τεθεί σε δυνητική αργία ενός μηνός ή, όπως έγινε πρόσφατα, με την παράταση που είχε δοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν προβλέπεται το θέμα να ρυθμιστεί και νομοθετικά, ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης απάντησε ότι, προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα αλλά αυτή τη στιγμή επείγει να συγκληθούν τα πειθαρχικά συμβούλια άμεσα. 

Ο κ. Βερναρδάκης επανέλαβε, τέλος, ότι επιβάλλεται η άμεση σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων, ίσως και μέχρι την επόμενη εβδομάδα και για τα πρόσωπα που πιθανόν να έχουν επιστρέψει, αλλά δεν έχουν κριθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης της διαδικασίας αυτής αν συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα καθυστερήσεων και στο μέλλον.
--------------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
--------------------------