Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Δημόσιο: Σε ποιες περιπτώσεις θα εφαρμόζεται η αυτοδίκαιη αργία

Ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής είχαν σήμερα συνάντηση, με θέμα την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία δημοσίων υπαλλήλων, που κατηγορούνται για κακούργημα και τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη βελτίωση του Πειθαρχικού Δικαίου. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Βερναρδάκης και ο κ. Ρακιντζής προέβησαν σε δηλώσεις, με τις οποίες επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους για τα παραπάνω θέματα.

  
Ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε ότι, αποφασίστηκε η άμεση νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των κατηγορουμένων για κακούργημα δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα συμπεριληφθεί  στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο κατατίθεται μέσα στον Οκτώβρη.

Με τη νέα ρύθμιση θα επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία στους υπαλλήλους του Δημοσίου για τους οποίους υπάρχει αμετάκλητη δικαστική παραπομπή για κακουργήματα αλλά και για άλλα αδικήματα όπως αυτά της υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, απιστίας περί την υπηρεσία καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Ο αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε την απόφαση σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη βελτίωση του Πειθαρχικού Δικαίου, ώστε να εξισορροπείται το δημόσιο συμφέρον με το τεκμήριο της αθωότητας.

Ο κ. Ρακιντζής τόνισε την ανάγκη άμεσης σύγκλησης των Πειθαρχικών Συμβουλίων, αλλά και την αναγκαιότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε να τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία όσοι δημόσιοι υπάλληλοι παραπέμπονται δικαστικά σε κακούργημα.
Επίσης, υπογράμμισε ότι, το Πειθαρχικό Δίκαιο πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό και γρήγορο.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ Βερναρδάκης δήλωσε ότι, έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή πολλών Πειθαρχικών Συμβουλίων αυτή την εβδομάδα και οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται οφείλονται σε διοικητικές διαδικασίες. 

Επίσης, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, οι κ.κ. Βερναρδάκης και Ρακιντζής διευκρίνισαν ότι, η αυτοδίκαιη αργία θα αίρεται όταν θα υπάρχει δικαστική αθωωτική απόφαση για τον κατηγορούμενο. 
------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
------------------------------