Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Τα φάρμακα για το άσθμα «φρενάρουν» την ανάπτυξη του παιδιού

Φιλανδοί επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των γονιών στη χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση του άσθματος καθώς αναφέρουν πως η εισπνοή κορτικοστεροειδών φαρμάκων κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών αυξάνει τον κίνδυνο καθυστερημένης σωματικής ανάπτυξης.


Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κουόπιο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στη Βαρκελώνη, ανέλυσαν στοιχεία για το ύψος και το βάρος σε σχέση με τη λήψη φαρμάκων για το άσθμα από περίπου 12.500 παιδιά ηλικίας έως δύο ετών.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όσα παιδιά έπαιρναν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή φάρμακα, ήταν πολύ κοντά για την ηλικία τους. Το πρόβλημα ήταν ακόμη μεγαλύτερο για τα παιδιά που έπαιρναν το φάρμακο βουδεσονίδη για πάνω από έξι μήνες.
Σημειώνεται πως τα φάρμακα αυτά χορηγούνται συχνά σε μικρά παιδιά με δύσπνοια και άσθμα. 

Όπως αποκαλύπτει όμως η νέα έρευνα, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, με συνέπεια, όταν τα παιδιά αυτά ενηλικιωθούν, να έχουν μικρότερο ύψος.

Προς το παρόν πάντως η επίπτωση των κορτικοστεροειδών σε βάθος χρόνου δεν είναι σαφής και, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετασθεί μελλοντικά.
------------------------------
Πηγή:   stogiatro.gr
------------------------------