Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ανανεωμένο μοντέλο του Μηχανισμού Αντικυθήρων στο Αστεροσκοπείο

Ενα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο Μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ενα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια όλων των εποχών είναι εκείνο που, για πολλούς, ακόμα κρύβει ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Από επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες και λογοτεχνικά μυθιστορήματα μέχρι εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας η λεπτεπίλεπτη κατασκευή που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει κατά καιρούς εμπνεύσει επιστήμονες και αρχαιολάτρεις από όλο τον κόσμο. 

 
Εκείνο, πάντως,που γνωρίζουμε με ασφάλεια πλέον είναι πως πρόκειται για ένα είδος υπολογιστή, το οποίο βασίζει τη λειτουργία του σε ένα περίπλοκο μηχανικό πρότυπο, ικανό να παρακολουθήσει με θαυμαστή ακρίβεια τα αστρονομικά φαινόμενα - εξ ου και η εναλλακτική του ονομασία Αστρολάβος των Αντικυθήρων. Οι λειτουργίες αυτές μάλιστα είχαν παρουσιαστεί πριν από λίγο καιρό αναλυτικά και από την εξαιρετική σχετική έκθεση για το σύνολο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό τον βαθμό κατανόησης του Μηχανισμού, ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η κατασκευή διαφόρων μοντέλων -το πρώτο από τον Ιωάννη Θεοφανίδη πίσω στη δεκαετία του 1930-, τα οποία φιλοδοξούσαν κάθε φορά να πλησιάσουν με τον πιο ακριβή τρόπο την κατασκευαστική λογική του αυθεντικού προτύπου. Το πιο πρόσφατο και συνεπώς ανανεωμένο τέτοιο αντίγραφο εκτίθεται τώρα στο Μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ώς το τέλος Οκτωβρίου. Το εκπαιδευτικού χαρακτήρα όργανο, το οποίο έχει διαστάσεις τέσσερις φορές μεγαλύτερες από το κανονικό του μέγεθος (για περισσότερη ευκρίνεια της λειτουργίας του), ενσωματώνει όλες σχεδόν τις μέχρι σήμερα γνωστές πληροφορίες για τη λειτουργία του Μηχανισμού. Επιπλέον, ειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται στη διάθεση του κοινού για ξεναγήσεις στο Μουσείο.

​​Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. με 2 μ.μ., καθώς και στη διάρκεια των προγραμματισμένων βραδινών ξεναγήσεων (13, 15, 20, 21, 23 και 27 Οκτωβρίου) από τις 7.30 μ.μ. ώς τις 9.30 μ.μ. κάθε μισή ώρα. Περισσότερες πληροφορίες στα 210-34.90.160 και 210-34.90.036.
-------------------------------------------------------------
Πηγή:  Καθημερινή-Αιμίλιος Χαρμπής
-------------------------------------------------------------