Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Στα 4,60 λεπτά/κιλό η πρώτη συμφωνία του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας για το αγουρέλαιο δίνει ελπίδες για τη φετινή χρονιά

Με… το δεξί φαίνεται ότι ξεκινάει η φετινή ελαιοκομική χρονιά αφού οι πρώτες πράξεις στο Αγουρέλαιο προϊδεάζουν για τιμές εκκίνησης αρκετά πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τον τόνο και στη φετινή ελαιοκομική περίοδο δίνει η Λακωνία και συγκεκριμένα ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αγίων Αποστόλων, οι δηµοπρασίες του οποίου κάθε χρόνο χαρακτηρίζονται ως «βαρόµετρο» από τους παραγωγούς αλλά και τους ανθρώπους της αγοράς». 



Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Α.Σ., κ. Παναγιώτης Μπατζάκης τις προηγούμενες ημέρες κλείσθηκε συμφωνία για διάθεση αγουρέλαιου στην ιταλική αγορά (για το προϊόν που θα παραχθεί από τις 28 Σεπτεµβρίου έως και τις 10 Οκτωβρίου) στην τιμή των 4,60 ευρώ το κιλό.

Να σημειωθεί ότι οι ποικιλίες που παράγουν Αγουρέλαιο στην Π.Ε. Λακωνίας είναι η Αθηνοελιά. Μιλώντας με τον κ. Παναγιώτη Μπατζάκη, πρόεδρο του Α.Σ. Αγίων Αποστόλων Λακωνίας για την φετινή ελαιοκομική χρονιά μας αναφέρει: «κλείσαμε μια συμφωνία για το Αγουρέλαιο μιας και η συγκομιδή στην περιοχή μας έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Δευτέρα (28/9).  Η συμφωνία αφορά προϊόν που θα παραχθεί στα συνεταιριστικά ελαιουργεία Βατίκων Λακωνίας το χρονικό διάστημα από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Οκτωβρίου, µε τιμή στα 4,60 ευρώ το κιλό».

Kαι προσθέτει: «Από θέμα ποιότητα η παραγωγή μας αναμένεται καλή ενώ και για το θέμα των τιμών είμαι αισιόδοξος».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας οι καλές προοπτικές για τη φετινή ελληνική ελαιοκομική χρονιά δεν περιορίζονται μόνο στην συμφωνία του Α.Σ. Αγίων Αποστόλων Λακωνίας για το αγουρέλαιο αλλά και στο γεγονός ότι αναμένεται – στις περισσότερες περιοχές - καλή παραγωγή όσον αφορά την ποσότητα. Μεγάλα προβλήματα δεν υπάρχουν από το δάκο, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη της δακοκτονίας. Οι βροχές των τελευταίων ημερών βοήθησαν στην ανάπτυξη του ελαιοκάρπου. Επίσης, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναμένεται να έχουμε πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Αυτή την εποχή η τάση των τιμών είναι πτωτική, σε σχέση με τον Αύγουστο και τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, οι μέσες τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου παραμένουν πάνω από 3 ευρώ το κιλό.

Παγκόσμια παραγωγή

Στα μέσα Σεπτεμβρίου το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) ανακοίνωσε τις πρώτες προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου (2015/2016). Σύμφωνα με αυτές η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να είναι υψηλότερη (πάνω από 2,5 εκατ. τόνους) σε σχέση με αυτήν του 2014/2015 (2,2 εκατ. τόνους) αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με του 2013/2014 (3,2 εκατ. τόνοι). Όσον αφορά την ισπανική παραγωγή, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν από τις υψηλές θερμοκρασίες, αναμένεται να είναι αυξημένη σε ποσοστό 40% σε σχέση με την περσινή (θα κυμανθεί σε περίπου 1,2 εκατ. τόνους).

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone/iPad αλλά και το κινητό σας ή την ταμπλέτα σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και ελαιόλαδο) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
----------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
----------------------------------