Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Τα Κύθηρα - το χιλιοτραγουδισμένο Τσιρίγο των Ενετών - γιόρτασαν και φέτος την Παναγιά τους τη Μυρτιδιώτισσα. 
Ο εορτασμός όπως κάθε χρόνο λαμπρός. Φέτος όλες οι Ιερές Ακολουθίες της παραμονής και της κυριώνυμης ημέρας μεταδόθηκαν ζωντανά από 9 τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα και ραδιοφωνικά από τον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος με την τεχνική συνδρομή του καναλιού Ionian Channel από τη Ζάκυνθο, καθώς και μέσω διαδικτύου σε όλο τον κόσμο δίνοντας την ευκαιρία στους δεκάδες χιλιάδες αποδήμους Κυθηρίους να μεταφερθούν ζωντανά στο Προσκύνημα των Μυρτιδίων. 

Η πρόταση τηλεοπτικής κάλυψης ανήκει στον Δήμαρχο των Κυθήρων κ. Χαρχαλάκη και η δαπάνη καλύφθηκε από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας και από χορηγούς.


Κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος εκτενώς σε μεγάλους Άγιους Πατέρες της Εκκλησίας που ανέλυσαν το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ συγκινημένος καλοσώρισε τον Σεβασμιώτατο Θεσσαλιώτιδος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους δύο προκατόχους του κ. Τιμοθέου, τον μακαριστό ομολογητή Ιεράρχη κυρό Κωνσταντίνο (γέροντα του Αγίου Κυθήρων) και τον μακαριστό Κύριλλο, διατελέσαντα επί επταετία Μητροπολίτη Κυθήρων. Στον Εσπερινό συγχοροστάτησε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, που επισκέφθηκε το νησί για πολλοστή φορά.



 




 






Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επιδαύρου και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλιώτιδος. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επιδαύρου που αναφέρθηκε με τρόπο εξαιρετικό στις θαυματουργικές παρεμβάσεις της Θεοτόκου στη ζωή των ανθρώπων, κυρίως σε εποχές όπως η σημερινή όπου κυριαρχεί η φτώχεια, η πείνα και η ανέχεια.

Στο Ιερό Προσκύνημα της Μυρτιδιώτισσας, όπου φυλάσσεται η πρωτότυπη Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε προ πολλών αιώνων στον τόπο αυτό, προσήλθαν εκατοντάδες κόσμου από πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως όμως από τη Λακωνία και από την Κρήτη καθώς τα πλοία πραγματοποίησαν ειδικά δρομολόγια εξυπηρέτησης των προσκυνητών μετά και από παρέμβαση του Δήμου Κυθήρων. Συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς της νήσου καθώς και επισκέπτες Ιερείς. Τον χορό των Ψαλτών πλαισίωσαν οι ντόπιοι και επισκέπτες Ιεροψάλτες.
















Ακολούθησε η μεγάλη Λιτανεία της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας πέριξ του Ιερού Προσκυνήματος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ποταμού. Παρούσες όλες οι τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές με επικεφαλής το Δήμαρχο του νησιού κ. Στράτο Χαρχαλάκη. Παρούσα και η νεοεκλεγείσα Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κα. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που κατάγεται από τα Κύθηρα.














Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τους παρισταμένους Αρχιερείς, τους Ιερείς και όλους τους προσκυνητές, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας που διαχειρίζεται το Ιερό Προσκύνημα της Μυρτιδιώτισσας, την Εκκλησιαστική Επιτροπή, το IONIAN Channel από τη Ζάκυνθο που έδωσε τηλεοπτική εικόνα σε όλη την Ελλάδα και όλους όσοι συνέβαλαν στην άψογη προετοιμασία και επιτυχία της Ιεράς Πανηγύρεως.

Από τα Κύθηρα και από τον πανίερο χώρο των Μυρτιδίων θερμές ευχές σε όλο τον κόσμο!



------------------------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης --Φωτογραφίες Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου
------------------------------------------------------------------------------