Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Επειδή το.....Κουτόχορτο ...έπαψε να φυτρώνει στα Κύθηρα

Σε δημοσίευμα του κ. Πρωτοψάλτη σε τοπικό ηλεκτρονικό μέσο (δημοσίευμα που για μια ακόμη φορά δεν μας απεστάλλη και ως εκ τούτου δεν δημοσιεύεται) ο κ. Πρωτοψάλτης κάνει μια αναφορά που αν δεν με κατονομάζει, αναφέρεται στο πρόσωπό μου με την φράση (υπονοώντας τα περυσινά δημοσιεύματα της σελίδας μας): Πού είναι ο εκδότης, ο οποίος στο παρελθόν έψαχνε να βρει σκουπίδια σε δάση και λαγκάδια, αυτά δεν τα βλέπει;

Βέβαια με το θέμα των σκουπιδιών έχουν ασχοληθεί αρκετοί συνάδελφοι, όμως επειδή το είχα θίξει και εγώ οφείλω να δώσω μια απάντηση. 



Ως Μέσο Ενημέρωσης που λειτουργεί τόσα χρόνια έχουμε δεχθεί κατά καιρούς πολλά email και παράπονα για το θέμα των σκουπιδιών. Τα παράπονα αυτά είχαν ενταθεί κατά την προεκλογική περίοδο και κατά τα 2 τελευταία έτη θητείας του κ. Κουκούλη. Για το φετινό καλοκαίρι δεν δεχθήκαμε ούτε μία αναφορά ή παράπονο για την καθαριότητα. Επισκεφθήκαμε οι ίδιοι το νησί και διαπιστώσαμε ότι η αποκομιδή γινόταν μέχρι και σαββατοκύριακα, και ότι το νησί φέτος ήταν και είναι πεντακάθαρο.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Η ένταση πράγματι δεν εξυπηρετεί τίποτε. Η αλήθεια όμως εξυπηρετεί και ο κόσμος δεν πρέπει να παρασύρεται σε εύκολα λόγια. Ο ρόλος ενός Μέσου Ενημέρωσης είναι να εξακριβώνει την αλήθεια και όχι να γλύφει την κάθε εξουσία. Ο δικός μας τουλάχιστον είναι μόνο η εξακρίβωση της αλήθειας ώστε οι Κυθήριοι να γνωρίζουν την πραγματικότητα και να μην παρασύρονται.

Το έργο στα Κοντολιάνικα είναι πράγματι πολύ καλό. Έγινε γρήγορα αν και όπως μάθαμε και αυτό αντιμετώπισε πρόβλημα στην πληρωμή του, που όμως ξεπεράστηκε.

Γιατί όμως ο κ. Πρωτοψάλτης δεν λέει ότι εκτέλεσε ο ίδιος μέρος αυτού του έργου ενώ ήταν Δημοτικός Σύμβουλος;

Γιατί δεν λέει ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ΔΕΝ επιτρέπεται να έχουν άμεση ή έμμεση συναλλαγή με το Δήμο άνω των 5.000€ ετησίως; Ο σχετικός Νόμος είναι σαφής:  Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας: α. Όποιοι συνδέονται με το δήμο ή τα νομικά τους πρόσωπα, εκτός από τους συνδέσμους, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης δημοτικού έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας με αντικείμενο αξίας πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως.

Το ότι οι περισσότερες υποδομές του νησιού αφέθηκαν σε εγκατάλειψη είναι γνωστό.

Ποιά παιδική χαρά είναι ασφαλής για τα παιδιά; 
Ποιά έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας; 
Έχει το Διακόφτι κηρυγμένο αιγιαλό και χερσαία ζώνη λιμένα; 
Είναι νόμιμο το κτήριο στο Διακόφτι; 
Είναι ολοκληρωμένο το Θέατρο του Ποταμού; 
Έχει άδεια λειτουργίας για να δέχεται τόσο κόσμο με ασφάλεια; 

Εάν ο κ. Πρωτοψάλτης όλα αυτά τα θεωρεί ψιλά γράμματα και επουσιώδη, έχουμε να του πούμε ότι τον φύλαξε η Μυρτιδιώτισσα που επί 7 χρόνια δεν έγινε κάποιο σοβαρό ατύχημα σε αυτές τις "υποδομές" γιατί αλλιώς θα είχε την τύχη άλλων συναδέλφων του σε πολλά μέρη της Ελλάδας που βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη φυλακή μετά από σοβαρά δυστυχήματα σε μη αδειοδοτημένους χώρους και υποδομές. 

Και όπως πληροφορούμαστε η τοποθέτηση πιστοποιημένων οργάνων σε μία παιδική χαρά κοστίζει πολύ (περίπου 50.000 ευρώ), όμως πρέπει να ξεκινήσει να γίνεται μπας και επιτέλους το νησί μας αποκτήσει την εικόνα της σοβαρότητας που επί χρόνια είχε χάσει.

Και επειδή εμείς κάνουμε ΕΡΕΥΝΑ, και έτσι κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους υπευθύνους της Περιφέρειας, ενημερώνουμε ότι το έργο του κεντρικού δρόμου ξεκίνησε! 

Μετά την αναχώρηση του πολύ κόσμου που υπήρχε στο νησί λόγω διακοπών, το έργο σήμερα (12/09) ξεκίνησε και επίσης όπως πληροφορηθήκαμε από την Περιφέρεια ξεκίνησαν και οι πληρωμές των εργοληπτών, εκτός από τον 1ο λογαριασμό που ήδη πληρώθηκε, είναι προς πληρωμή και ο δεύτερος, ενώ αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες η αυτοψία της διευθύνουσας υπηρεσίας προκειμένου να ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση. 









Φυσικά το έργο ήταν εξαρχής "φούσκα" αφού είχε ελλιπείς άδειες και κανείς δεν είχε φροντίσει να πάρει τις εγκρίσεις των ιδιοκτητών, γιατί κάποιοι ασχολιόντουσαν εδώ και μήνες με τις εκλογές.... δυστυχώς βέβαια ούτε το έργο ξεκίνησε σωστά, ούτε και ο αγώνας τους είχε αποτέλεσμα... ευτυχώς μάλλον για το δεύτερο...

Δυστυχώς κάθε αναφορά που γίνεται σε θέματα παρελθόντος αποτελεί μία ακόμα αίσθηση ότι υπήρχε μια ψευδαίσθηση και μια αιώρηση εκτός πραγματικότητας και το χειρότερο είναι ότι αναφέρεται απο τους ίδιους που είχαν δημιουργήσει τον μαγικό κόσμο της ΝτίσνευΛαντ. 

Αναφέρομαι φυσικά στην παιδική χαρά φάντασμα του Λιβαδίου. Αλλά ας πάρουμε τα πραγματα ρεαλιστικά και να θυμηθούμε ότι η παιδική χαρά στο Λιβάδι ιδρύθηκε από το τότε σύλλογο Λιβαδίου (επί προεδρίας Φαλίντα) πριν αρκετά χρόνια σε χώρο της ιδιοκτησίας της εκκλησίας της Κοντελετούς.

Μετά την ουσιαστική διάλυση του συλλόγου ο χώρος σιγά-σιγά εγκαταλείφθηκε και ο αδυσώπητος χρόνος κατέστρεψε τα περισότερα εγκαταστημένα όργανα με αποτέλεσμα η παιδική χαρά να γίνει επικίνδυνη για παιχνίδι από τα μικρά παιδιά. 

Πρόσφατα (τον περασμένο Μάϊο) καταγγέλθηκε στον υπεύθυνο εφημέριο της εκκλησιαστικής περιουσίας της Κοντελετούς ότι σε περίπτωση ατυχήματος, από τα επικίνδυνα πλέον όργανα, θα ήταν υπεύθυνο το εκκλησιαστικό συμβούλιο για οτιδήποτε θα συνέβαινε. 

Σύμφωνα με την λογική το εκκλησιαστικό συμβούλιο προχώρησε με την βοήθεια εθελοντών στην οριστική αποξήλωση των εναπομεινάντων κατεστραμμένων οργάνων παιδικής ψυχαγωγίας (και πολύ καλά έκανε, μη αγνοώντας τα περιστατικά που έχουν συμβεί στι διάφορες ΜΗ εγκεκριμένες παιδικές χαρές) και εν συνεχεία τοποθέτησε λουκέτο στην είσοδο για αποφυγή οιασδήποτε εισόδου μικρών παιδιών.

Νομίζω ότι ο κ. Πρωτοψάλτης σαν Αντιδήμαρχος της περασμένης 8ετίας ήταν πλήρως ενήμερος για τις διατάξεις περί παιδικών χαρών και για τους σωστούς κανονισμούς και προδιαγραφές τους. 

Άλλωστε έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν πολύ εκτεταμμένα και διεξοδικά για το θέμα και είναι αστείο να σκέφτεται κανείς ότι επί 8 χρόνια δεν είχε αντιληφθεί την καρμανιόλα που είχε καταλήξει να είναι η μισοκατεστραμμένη παιδική χαρά Λιβαδίου, και δεν έκανε τίποτε να το αποτρέψει η να το διορθώσει.

Αν θυμάμαι καλά μετά πολλών επαίνων είχαμε επικροτήσει την ενέργεια του τότε Δήμου για την δημιουργία σταθμών κοντέϊνερ στο νησί προς απόρριψη των μεγάλων αντικειμένων. 

Για τον σταθμό που είχε δημιουργηθεί στο Λιβάδι, δίπλα στο νεκροταφείο και τα παλαιό γήπεδο, είχαμε δεχθεί αρκετά παράπονα από τους περιοίκους για κακή του χρήση και εναπόθεση ακόμη και υπολειμάτων τροφικών που δημιουργούσαν εξαιρετική δυσοσμία (όχι βέβαια ότι έφταιγε κανείς άλλος παρά μόνο η ανθρώπινη γαϊδουριά). 

Ως εκ τούτου η παρούσα δημοτική αρχή μετέθεσε τον σταθμό στον άδειο χώρο, πια, της καταργηθείσης παιδικής χαράς και μάλιστα σε σημείο κάπως πιο απόμερο να μην φαίνεται κατευθείαν από τον δρόμο. Όπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα έγινε μια αυθαίρετη μεταφορά του στον Κουμάρο αλλά επέστρεψε πάλι στην θέση του, (μάλλον κάποιοι είχαν νοσταλγήσει την χωματερή του Κουμάρου και σκέφθηκαν την επανίδρυση της....)

Σε επικοινωνία μας με την παρούσα δημοτική αρχή αναφερθήκαμε στο θέμα της εκκένωσης των σταθμών κοντέϊνερ από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, αλλά όπως μας πληροφόρησαν ειδικά τους θερινούς μήνες το ελάχιστο προσωπικό ήταν αδύνατον να προλάβει και τα κοντέϊνερ ασχολούμενο βασικά με την συνεχή και απρόσκοπτη καθαριότητα του υπολοίπου νησιού και αδειάζοντας τα κοντέϊνερ σε πιο αραιά διαστήματα καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετεί καθημερινά αυτή την εργασία δίνοντας κυρίως την μερίδα του λέοντος στους οικισμούς του νησιού.

Για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι ο κ. Πρωτοψάλτης σαν Κυθήριος Δον Κιχώτης καβάλλα στην Ροσινάντε του ανακαλύπτει αυτά που άφησε τα μετονομάζει σε φανταστικούς μύλους και με το ξύλινο δόρυ του επιτίθεται σε ότι κινείται και γυρίζει επιτιθέμενος σε ότι νόμιμο και νομότυπο και συγχρόνως ονειρευόμενος μια επιστροφή στα παλιά "του μπάτε σκύλοι αλέστε" και ὀποιον πάρει η μπάλλα.

Σαν πολίτης οφείλει να κρίνει, όπως κάθε πολίτης άλλωστε, αλλά να κρίνει σωστά και όχι απλά για να συγκαλύπτει τα λάθη του παρελθόντος και στο τέλος εάν επιθυμεί το παρελθόν ας παραμείνει εκεί "και διηγώντας τα να κλαίς..." και ας αφήσει τον υπόλοιπο κόσμο να προχωρήσει στο καθαρότερο μέλλον

Δυστυχώς από μια περίεργη ασθένεια που ονομάζεται αλήθεια οι φυτείες με το κουτόχορτο ξεράθηκαν όλες στο νησί και έτσι έχει σταματήσει πια η κατανάλωση του..........................
---------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------------