Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Ηθη και μύθοι

Τα εκδικείται η λαϊκή σοφία, την οποία ελαχίστως κατανοούν. Η προσφορά τους στον τόπο περιορίζεται στην άνευ ορίων και όρων παράδοσή του στις ορέξεις των δανειστών, προσπερνώντας την ελληνική παράδοση· την περιφρονούν κατά βάθος, προσηλωμένα στα εξ Εσπερίας πρότυπα που αντιγράφουν και διακονούν. 

Τους το ανταποδίδει η παροιμία «να σε κάψω, Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι», ήτις περιγράφει επακριβώς και με απαράμιλλη καυστικότητα την προεκλογική τους στρατηγική. Ο λόγος για τα –τρόπος του λέγειν– δύο μεγάλα κόμματα, που συρρικνώνονται επικινδύνως όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Δεν πέρασαν καλά καλά δυο βδομάδες, αφότου επικύρωσαν νύκτωρ τα επαχθέστερα μέτρα στο Κοινοβούλιο, και εν μέσω ντελίριουμ υποσχέσεων ολίγων ημερών κοντεύουν να τα πάρουν όλα πίσω.

  
Αν συνεχιστούν έτσι οι εκστρατείες, θα έχουν καταργηθεί όλοι οι φόροι ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου, δηλώνει σκωπτικά πρώην υπουργός των κυβερνήσεών τους. Από τις 15 ίσαμε τις 20 η χώρα θα θυμίζει φορολογικό παράδεισο κι από τις 21 και μετά θα αρχίσουν τα όργανα να παίζουν θρηνητικούς ιαλέμους, βγαλμένους από τις σκοτεινότερες πίστες της κολάσεως. Ξεπερνούν καθημερινώς τον παλιό, καλό, δοκιμασμένο εαυτό τους, ωστόσο στο ακανθώδες θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση υπερακοντίζουν κι αυτούς ακόμα τους Γάλλους σουρεαλιστές, του Μοσκοβισί μη εξαιρουμένου.

Ζύγισαν στην ίδια παλάντζα τα μοσχάρια με τους μαθητές, αρκετοί εκ των οποίων τα έχουν φορτώσει στον κόκορα και ως εκ τούτου ζήτησαν έγκριση από τα ομόσταυλα χοιρίδια Βρυξελλών. 
Μπέρδεψαν, πά' να πει, τα κρέατα και κοστολόγησαν το ανθρώπινο, καθότι γάλακτος, με 23% για να μείνουν τα ρέστα στο 13%. 

Ξεκρέμασαν απ' το τσιγκέλι αρχικώς τα ιδιωτικά σχολεία κι έτσι ο μνημονιακός μπαλτάς έπεσε στα κέντρα ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης. Το κράτος, σου λένε, προσφέρει επαρκέστατη ξενόγλωσση Παιδεία. Οι γονείς στέλνουν τα τέκνα τους σε εκπαιδευτήρια της γειτονιάς να μάθουν αγγλικά και έτερες γλώσσες –παρεμπιπτόντως οι μοσχαρίσιες φορολογούνται μόνο με 13%– από διαστροφή και επίδειξη.

Ωσαύτως στις Πανελλήνιες τα θέματα είναι πάντοτε βατά και εντός της διδαχθείσης ύλης στο Λύκειο. Προγυμνάζονται στα φροντιστήρια μόνο οι βαθμοθήρες, οίτινες πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. 

Οι εκατοντάδες χιλιάδες γέροι τους, που τα μνημόνια έχουν καταστήσει ερείπια, οφείλουν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, αλλά επειδή τη βρίσκουν πανί με πανί, απλούστατα η παραπαιδεία θα δεχτεί καίριο πλήγμα, οι μικρομεσαίες της μονάδες της θα κλείσουν και θα βρεθούν στον δρόμο οι αμέτρητοι καθηγητές τους. 

Και ούτε γάτα ούτε ζημιά, καθώς τα συμπαθή οικόσιτα δεν εμπίπτουν στον ΦΠΑ. Στην πορεία φορολογήθηκαν με 23% τα ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια που τρέφουν στενούς δεσμούς με τα βλαστάρια των πολιτικών. Οπότε η Νου Δου κατήγγειλε πρώτη το μέτρο που ψήφισε οικεία βουλήσει. Πλην όμως δημιούργησε κλίμα. 

Στο πρόγραμμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη Κυριακή, χαρακτηρίστηκε κοινωνική δικαιοσύνη η ΦάΠΑ στους πλοιοκτήτες και τους ιδιοκτήτες σχολείων. 
Την Τρίτη το γραφείο Τύπου του ξεκαθάρισε πως θα την καταργήσει, λες και τους την κόλλησε στον σβέρκο η επάρατος Δεξιά. 

Ανεστάλη λοιπόν η διάταξη για να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, του οποίου επίσης ο φόρος πρόκειται να αναθεωρηθεί. Δεν είναι να χάνουμε ψήφους. Μύθος το αριστερό ήθος.
----------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Δημήτρης Νανούρης
----------------------------------------------------------------