Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

SOS για τα ΒΑΤΙΚΑ προς Υπουργείο ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Παρέμβαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα αντιστήριξης τα οποία χρειάζονται άμεσα τα Βάτικα μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου ζητούν βατικιώτικοι σύλλογοι με την παρακάτω επιστολή.

Προς:

Υπουργό Εθνικής Άμυνας



Κοιν:

1) Υπουργείο Οικονομικών
2) Υπουργείο Οικονομίας
3) Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
4) Περιφέρεια Πελοποννήσου
5) Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας
4) Δήμο Μονεμβασίας

Νεάπολη Βοιών, 11/08/2015

Θέμα: Αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς στα Βάτικα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,

Όπως γνωρίζετε, στις 17 Ιουλίου του τρέχοντος έτους εκδηλώθηκε στον τόπο μας μια καταστροφική πυρκαγιά, με θλιβερές συνέπειες για τα Βάτικα. Οι ζημιές στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα οδηγούν την περιοχή στον μαρασμό, καθώς συνολικά υπολογίζεται ότι κάηκαν περίπου 60.000 στρέμματα γεωργικών και δασικών εκτάσεων. Η έκταση της καταστροφής προκάλεσε αίσθηση και στους δύο υπουργούς που μας επισκέφθηκαν (Αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, και Αναπλ. Υπουργός ΠΑΠΕΝ, κ. Γιάννης Τσιρώνης), με τον κ. Τσιρώνη, μάλιστα, να ομολογεί ότι το μέγεθος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στα Βάτικα, ξεπερνούν τις δυνατότητες του υπουργείου του.

Όσον αφορά εμάς, τους Βατικιώτες, προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Άμεση προτεραιότητα, κατά γενική ομολογία, έχει η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και έργων αντιστήριξης στους ορεινούς όγκους της περιοχής μας, καθώς με την πρώτη βροχή, όπως λέγεται, «τα βουνά θα έρθουν στη θάλασσα» κι αν δεν θρηνήσαμε θύματα με την πυρκαγιά, θα θρηνήσουμε θύματα από τις πλημμύρες κι από τις κατολισθήσεις.

Επειδή βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο «παρά 5», λίγες μόνον μέρες από τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου, και η τοπική κοινωνία αγωνιά και φοβάται ότι θα πέσουμε θύματα της γραφειοκρατίας και των αδυναμιών συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, εμείς, οι βατικιώτικοι σύλλογοι, ζητούμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αναλάβει το ταχύτερο δυνατόν την ευθύνη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων και έργων αντιστήριξης στους ορεινούς όγκους των Βατίκων, όπως έπραξε και στην Ικαρία.

Απευθυνόμαστε το υπουργείο σας με την ελπίδα να συμβάλετε ώστε να σωθεί. Ζητούμε από τα συναρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Αντιπεριφέρεια Λακωνίας και τον Δήμο Μονεμβασίας να στηρίξουν το αίτημά μας και να ενεργήσουν άμεσα.

Μετά τιμής

1) ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ & ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ".

2) Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής

3) Σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ»

4) Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων

5) Πολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης

6) Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Αποστόλων

7) Πολιτιστικός Σύλλογος Κάμπου