Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ - Eurogroup: Ενέκριναν την πρώτη δόση προς την Ελλάδα, ύψους 26 δισ ευρώ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δέκα απόψε το βράδυ το έκτακτο Eurogroup για τη χώρα μας στις Βρυξέλλες, το οποίο, σύμφωνα με τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενέκρινε την πρώτη δόση προς την Ελλάδα, ύψους 26 δισ ευρώ.

Το κλίμα ήταν θετικό για την Ελλάδα και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ακόμα και ο σκληρός Βόλφανγκ Σόιμπλε ήταν θετικός, αν και πρόσθεσε με νόημα ότι πρέπει οπωσδήποτε να μετάσχει το ΔΝΤ στην βοήθεια προς την Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί επιπλοκές.

“Πρέπει να επιλυθούν πολλές λεπτομέρειες σήμερα, αλλά θα ξαφνιαστώ πολύ αν δεν έρθουμε σε συμφωνία σήμερα. Είμαι λοιπόν αισιόδοξος”, δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας.

“Αν δεν βρούμε σήμερα λύση, πρέπει να κάνουμε μια χρηματοδότηση-γέφυρα, είναι σαφές, έτσι το αποφάσισε η ευρωπαϊκή σύνοδος. Έχουν όλα προσδιοριστεί κι έχουν προετοιμαστεί. Έχουμε προετοιμάσει παράλληλα και τις δύο επιλογές. Σε κάθε περίπτωση θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια τεταμένη κατάσταση την ερχόμενη εβδομάδα με την ελληνική δόση που λήγει", σημείωσε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Η Αθήνα επιθυμεί να εκταμιεύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό -τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ, ως πρώτη δόση του νέου δανείου, με στόχο τα 4 δισ. να κατευθυνθούν προς την εξόφληση οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες, δίνοντας ανάσα στην πραγματική οικονομία. Τα ζητήματα αγκάθια αφορούν ακόμη στις τράπεζες και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, στο ποσό που θα απαιτηθεί συνολικά ως νέο δάνειο, αλλά και το ύψος των δόσεων.

Δεν αναμένεται να είναι σύντομη η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. “Το μνημόνιο είναι ένα πολύ εκτενές έγγραφο με πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Θα υπάρξουν ερωτήσεις, επικρίσεις πιθανώς για θέματα που πρέπει να επεξηγηθούν ή να βελτιωθούν. Ελπίζουμε ότι το βράδυ θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα”, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

“Πρέπει να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα, αλλά θεωρούμε πως η συμφωνία που επετεύχθη σε τεχνικό επίπεδο αποτελεί καλή βάση και για πολιτική συμφωνία σήμερα”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις. Ωστόσο, το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, παραπέμπεται για το φθινόπωρο, μετά την πρώτη αξιολόγηση και εφόσον κριθεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, αυτή είναι και η προϋπόθεση που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να μπει και πάλι στο πρόγραμμα.

“Το χρονοδιάγραμμά μας προβλέπει το φθινόπωρο τον ερχόμενο Οκτώβριο να συζητήσουμε αυτό που είναι απαραίτητο, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να είναι βιώσιμο, όπως λένε, αποδεκτό”, δήλωσε ουπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, ενώ ο Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς για το πώς θα λυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τόνισε πως “η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει πολύ μεγάλο θέμα ανησυχίας σίγουρα για το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ θα εξετάσει και εμείς θα το εξετάσουμε προσεκτικά τον Οκτώβριο”.
-------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-------------------------