Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

«Αγαπητέ μου Βόλφγκανγκ, δεν πιστεύω ότι θέλεις καμιά μεταρρύθμιση»

Αγαπητέ μου Βόλφγκανγκ,
Οφείλουμε όλοι να σε συγχαρούμε για ένα πράγμα που πέρασε απαρατήρητο: έχεις μελετήσει πάρα πολύ καλά, την ελληνική ιστορία (γιατί για την γερμανική έχω μερικές αμφιβολίες). Συνδύασα διάφορα γεγονότα:

1. Σου έκατσε στραβά ο Βαρουφάκης, φάνηκε από την αρχή. Γιατί είναι εμφανές : νεότερος, εξυπνότερος, οικονομικά ανεξάρτητος και το χειρότερο αυθάδης γνώστης του παιχνιδιού. Τα κατάφερες να τον ξαποστείλεις και μάλιστα εύκολα γιατί ήξερες ότι είμαστε εύκολοι στα συμπεράσματα, δύσκολοι στην υπομονή, αλλά ακόμη πιο εύκολοι στην εξαγορά. Τι δεν μπορούσες να πεις (γιατί σίγουρα τον ξεψάχνησες) ότι δωροδοκήθηκε από κάπου. Τι ήταν εύκολο να διαδώσεις (τόσοι σε προσκυνούν) ότι είναι επικίνδυνος και άσχετος. 

  
Τι ήταν εύκολο να κάνεις; Να φυτέψεις κάποιον στο υπουργείο του, να σου μεταφέρει τις σκέψεις για την στρατηγική και τι ήταν ευκολότερο ακόμη να γίνει; Να το δώσεις σε έναν παρατρεχάμενο ποταμίσιο, πρώην στέλεχος του υπουργείου, αυτός χαρούμενος που γίνεται διάσημος και εσύ, επίσης, χαρούμενος που τον ξεφορτώνεσαι λοιδορούμενο. Το ξέρεις άλλωστε ότι η ιστορία μας είναι γεμάτη «εφιάλτες». Βέβαια και μαζί με αυτόν δεν βρήκες και για αυτό δεν βγήκες και για τους άλλους να πεις, ότι είναι πουλημένοι, μιζαδόροι και ότι άλλο αντίστοιχο. Κάτι που ήταν πανεύκολο για όλους τους προηγούμενους…………

2. Φάνηκε ότι σου έκατσε στραβά και ο Πρωθυπουργός. Ε μετά από τόσα χρόνια με την γερμανιδούλα καγκελάριο, με τα μαραμένα μούτρα, που σου έφαγε την θέση και αναδείχθηκε, το νέο παλικάρι ήταν δύσπεπτο. Τι του έκανες λοιπόν; Τον ζύγισες και τον δοκίμασες μέχρι που έχει αντοχές. Κατάλαβες την απειρία του και είμαι σίγουρος ότι γέλασες με την καρδιά σου με τον ρομαντισμό του. Σε φαντάζομαι, σε βραδινό δείπνο, με τους έλληνες λακέδες που σε περιβάλουν, να λέτε και να γελάτε για την δικαιοσύνη στην Ευρώπη και άλλες «ευτράπελες» ιστορίες . Γιατί μέχρι τότε, είχες συνηθίσει να λες μια τιμή και μια οδηγία, να σκύβει ο λακές, να λέει «ναι εφέντη» (στα γερμανικά) και να γίνεται η δουλειά στην Ελλάδα.

3. Ήξερες ότι το δημοψήφισμα δεν σου έβγαινε. Τόσοι ανεξάρτητοι ερευνητές το επιβεβαίωναν, κάποιοι, ίσως, ήταν δικοί σου. Είχες βέβαια, κανονίσει να εμφανιστεί το κίνημα «μένουμε ευρώπη» (είμαστε η θαυματουργή χώρα που στήνουμε κινήματα και κόμματα με επιρροή, σε χρόνο μηδέν). Φαντάζομαι ότι ακολούθησαν τις οδηγίες σου, κατά γράμμα, αλλά τι απογοήτευση να τα κάνουν μαντάρα. Δεν είναι για τίποτε Βολφγκανγκ, μόνο για οσφυοκαμψίες.

4. Εκείνο που δεν μπορώ να βρω (μετά το αποτυχημένο για σένα δημοψήφισμα) είναι τι μηχανεύτηκες και οδηγήθηκε σε παραίτηση το «αγαπημένος» σου Γιάνης. Αλλά οφείλω να ομολογήσω, ότι ήταν κορυφαία ιδέα να πιέζεις την κατάσταση για να απολογούνται συνέχεια οι κυβερνητικοί για την θέση τους στην Ευρώπη. Τους εγκλώβισες έξυπνα και φυσικά οδήγησες την κατάσταση στο κυριακάτικο βασανιστήριο. Άυπνία……….το μέγιστο όπλο βασανισμού, με ευρεία εφαρμογή από τον μακρινό σου θείο Γκέρινγκ. Καλό εφαρμοσμένο και στο τέλος ο άπειρος, ήδη παγιδευμένος Πρωθυπουργός, που είχε το θράσος να πει ότι θα χορέψεις (δεν έδωσε σημασία στη αναπηρία σου ο «αχρείος») γονάτισε. 

Εγώ τον χαρακτήρισα λίγο αλλά το μετάνιωσα. Ο επιχείλιος έρπης και η καταβεβλημένη έκφραση έλεγαν πολλά περισσότερα από την κασέτα που έβαλε για να μας πείσει, ότι το «μη χείρων, βέλτιστον». Και το κυριότερο δεν θριαμβολόγησε όπως οι προηγούμενοι λακέδες σου, αλλά ήταν μετρημένος ξέροντας μόνο αυτός τι πέρασε και τι του επιβλήθηκε να εφαρμόσει. Φυσικά τι ποιο εύκολο μετά, να αρχίσει και η απαραίτητη διασπορά ειδήσεων. Ξέροντας την ιδιοσυγκρασία μας και εκμεταλλευόμενος τον ξερολισμό μας, «έριξες» στα λιοντάρια τον Βαρουφάκη και κατάφερες να καταβαραθρώσεις μια ιδιαίτερα δημοφιλή (και θρασύτατη για κάποιο διάστημα) αριστερή κυβέρνηση. Τα κατάφερες όμως; Η ιστορία θα δείξει.

5. Τώρα θα κάνουμε μια προσπάθεια να πληρώσουμε γιατί όπως πολύ καλά μας διαχειρίστηκες τόσα χρόνια και μας έπεισες, χρωστάμε και πρέπει να το κάνουμε (αγόγγυστα όπως μας λένε οι λακέδες σου). Σωστή προσέγγιση αλλά άλλο να πρέπει να πληρώσουμε τα δάνεια (που είναι θεμιτό, αν είναι εφικτό) και άλλο να μας στερείς δικαιώματα και να απαγορεύεις τον έλεγχο του γερμανικού χρέους από τον πόλεμο. Ξέρω, ότι οι λακέδες παπαγαλίζουν ότι δεν πρέπει να μιλάμε και να ψάχνουμε (δεν ξέρω τι σου έλεγε μικρό ο θείος Γκέρινγκ για εμάς). Ισως, βολικά να αγνοείς ότι οι πρόγονοι σου φάγανε τα μούτρα τους εδώ (θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου, η καθυστέρηση της κατάκτησης της Ελλάδας). Τι ασχολούμαι με θέματα που έγιναν πριν 70 τόσα χρόνια, θα μου πεις. Ε, αναρωτιέμαι πότε θα μας πληρώσεις, τουλάχιστον να ξεκουραστούν τα θύματα τόσων σφαγών.

6. Δεν πιστεύω ότι θέλεις καμιά μεταρρύθμιση. Εμείς δεν θέλουμε και πολύ να τις κάνουμε (το τεράστιο λάθος μας) και για σένα είναι μια καλή δικαιολογία για να μας έχεις στο χέρι. Και οι λακέδες σου το κατάφεραν μια χαρά έκαναν τόσα όσα έπρεπε, ενώ στο μαγείρεμα ήταν αετοί. Τόσες αυτοκτονίες και τόση φτώχεια σε όλα σχεδόν τα κοινωνικά στρώματα και τους έβαζες να μιλάνε για πρωτογενή νεοπλάσματα……………………

Αυτά τα ολίγα και ο ενικός της προσφώνησης είναι γιατί σε θεωρώ πλέον δικό μου άνθρωπο, μια που φροντίζεις για το μέλλον των παιδιών μου.

Φιλικά
 Στάθης
--------------------------------------------------
Πηγή:   koutipandoras.gr-Στάθης Συμεωνίδης
--------------------------------------------------