Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Έντονη κόντρα του Δημάρχου Μονεμβασίας Ηρ. Τριχείλη με τον Υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση, για τα πυρόπληκτα Βάτικα

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαο Βούτση, ο Δήμαρχος του Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, διαμαρτύρεται έντονα για την μέχρι τώρα στάση του Υπουργείου απέναντι στα πυρόπληκτα Βάτικα.

Εκφράζει την ανησυχία αλλά και την απογοήτευσή του ταυτόχρονα, μια και δεν βλέπει να είναι σε εξέλιξη όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Υπουργείο δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ ο Δήμος έχει καλύψει τα πάντα από ίδιους πόρους.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Ηρακλή Τριχείλη έχει ως εξής:

«Κύριε  Υπουργέ,

Το Υπουργείο σας δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου, παρά τα διαδοχικά αιτήματά μας.
Ο Δήμος  έως τώρα έχει καλύψει τα πάντα από ιδίους πόρους.

Δεν έχετε επιχορηγήσει ούτε την Περιφέρεια, ώστε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να εντάξει στις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, τα απαραίτητα μέσα με τους χειριστές τους, για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

Δεν έχω καταφέρει να επικοινωνήσω μαζί σας, ο δε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Μαυρόπουλος, τον οποίο αναζητώ, είναι συνεχώς σε συνάντηση ή σε σύσκεψη και βέβαια μετά δεν τηλεφωνεί.

Μετά από 35 ημέρες  μου  τηλεφώνησε  ο  κ. Παπανικολάου;;; από το γραφείο σας,  ο οποίος φαίνεται να είναι αντίστοιχης  θέσης στην ιεραρχία με τους Δημάρχους, αφού οι ανώτεροι απ’ αυτόν δεν καταδέχονται να επικοινωνήσουν και ακολούθως μου απέστειλε έγγραφο με τις ενέργειες που έχει κάνει το Υπουργείο σας.

Επειδή οι ενέργειες αυτές είναι ελάχιστες,  αόριστες  και παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες,  σας  επιστρέφω το έγγραφο, διότι είναι ανακόλουθο με τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις συνέπειες της πυρκαγιάς».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Τάσος Μαυρόπουλος, με επιστολή του απαντά στον  κ. Ηρακλή Τριχείλη και σε όσα αυτός θίγει.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή του κ. Μαυρόπουλου:

«Κύριε Δήμαρχε,
Με την υπ’ αριθμ. 14764 από 25-08-2015 επιστολή σας προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης την οποία κοινοποιείται στους Βουλευτές του Νομού Λακωνίας και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη, πέραν των άλλων, αναφέρεται ότι με αναζητάτε και δεν ανταποκρίνομαι στις τηλεφωνικές σας κλήσεις.

Κατανοώ την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε από τα αποτελέσματα της καταστροφικής για το δήμο σας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την 17-07-2015, όπως κατανοώ και την αγωνία σας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν και να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Πρέπει όμως να σας υπενθυμίσω ότι επανειλημμένα έχουμε μιλήσει τηλεφωνικά εξηγώντας σας το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει για τέτοια περιστατικά, τις αρμοδιότητες που έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ποιά υπουργεία και φορείς είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση από την καταστροφική πυρκαγιά και τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν, όπως και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε ως Δήμος.

Μετά την κήρυξη της Νεάπολης Λακωνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την υπ’ αριθμ. 4854 από 17-07-2015 Απόφασή μου και την κατάσβεση της πυρκαγιάς, κυβερνητικά κλιμάκια επισκέφθηκαν την περιοχή σας και έγιναν συσκέψεις με όλους τους εμπλεκομένους φορείς στις οποίες συμμετείχατε και εσείς και δρομολογήθηκαν οι ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν.

Το υπ’ αριθμ. 293 απο 28-07-2015 αίτημα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου που εστάλη  στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διαβιβάστηκε εκ νέου λόγω αρμοδιότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών / Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κοινοποίηση στην Π.Ε Πελοποννήσου συνηγορώντας στο αίτημά σας.

Επίσης θέλω να σας ενημερώσω ότι τηρείται στο γραφείο μου ανελλιπώς κατάσταση με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στην ανταπόκρισή μας προς τους φορείς και τους πολίτες που απευθύνονται για θέματα αρμοδιότητας  της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Κύριε Δήμαρχε, είμαστε σε κάθε περίπτωση στη διάθεσή σας, να συμβάλλουμε στην υποβοήθηση του δύσκολου έργου σας, ανταποκρινόμενοι άμεσα στα ζητήματα αρμοδιότητας μας».
Τέλος ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος με αφορμή την επιστολή του Δημάρχου Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη, αλλά και την απάντηση που έλαβε από τον Γ.Γ. Π. Προστασίας κ.Τάσο Μαυρόπουλο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί  για την πυρόπληκτη  περιοχή των Βατίκων. Καμία μέριμνα, καμία έμπρακτη ενέργεια. Καμία αποζημίωση δεν έχει δώσει για τίποτα και σε κανένα πυρόπληκτο Βατικιώτη.

Η αγωνία που εκφράσαμε πρόσφατα  στη Βουλή με την Επίκαιρη Ερώτηση, δυστυχώς επιβεβαιώνεται και με την επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο Βούτση.

Όχι μόνο δεν βοηθούν για να κλείσουν οι πληγές της πρωτοφανούς πυρκαγιάς αλλά απαξιώνουν και την αυτοδιοίκηση.

Επιτέλους αιδώς Αργείοι!

Κηρύξτε τώρα τα Βάτικα  πυρόπληκτη περιοχή. Πάρτε μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων τώρα! Φτάνουν οι ανέξοδες επισκέψεις  και συσκέψεις χωρίς αντίκρισμα. Θα στείλω σχετική επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.

Τα Βάτικα  πρέπει να ζήσουν!»
-------------------------------   
Πηγή: monemvasianews.gr
-------------------------------