Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Κέρκυρα: Πρόλαβαν τους βαρυποινίτες ένα βήμα πριν αποδράσουν

Μόλις 15 εκατοστά πριν βγουν στην άσφαλτο από το τούνελ που είχαν σκάψει, αποκαλύφθηκε... από ένα σκύλο το σχέδιό τους - Ομάδα 11 ατόμων έσκαβε εντατικά - Έκρυβαν το χώμα κάτω από τα κρεβάτια των κελιών τους - Ξεκίνησαν το σκάψιμο μέσα από ένα κελί
Ένα βήμα πριν την απόδραση πρόλαβαν οι αρχές τους επικίνδυνους βαρυποινίτες στις φυλακές της Κέρκυρας. Με... σενάριο που θυμίζει την αμερικανική σειρά Prison Break, οι έντεκα κρατούμενοι έσκαβαν νυχθημερόν και μόλις 10-15 εκατοστά τους χώριζαν από το οδόστρωμα. 

Όπως αποκαλύπτεται τελικά, οι κρατούμενοι, αφού έσκαβαν και προχωρούσαν στην διανοίξει της σήραγγας, κατόπιν έπαιρναν το χώμα και το... έθαβαν κάτω από τα κρεβάτια τους, ενώ από πάνω έβαζαν κουβέρτες για να μην φαίνεται! Υπολογίζεται ότι έσκαβαν τουλάχιστον τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες, ενώ το οδηγεί στην πίσω πλευρά των φυλακών της Κέρκυρας, όπου βρίσκεται ένα δασάκι. Η απόσταση, ακόμη, από την έξοδο του τούνελ μέχρι την πτέρυγα Ζ’ είναι περί τα 30 μέτρα. Μέσα, δε, στο τούνελ, με βάση πηγές, βρέθηκαν πέρα από φτυάρια μέχρι και ανεμιστήρες, αλλά και ταπεράκια!

Το απίστευτο της υπόθεσης είναι πως οι ισοβίτες δρούσαν τόσο καιρό χωρίς κανείς από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να καταλάβει το παραμικρό, ενώ οι έντεκα κρατούμενοι που σχεδίαζαν να αποδράσουν, θα είχαν επιτύχει τον σκοπό τους, εάν δεν καταλάβαινε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στις φυλακές ένας… σκύλος!

Όλα αποκαλύφθηκαν περί τις δέκα το πρωί του Σαββάτου, όταν ένας πολίτης έβγαλε τον σκύλο του βόλτα στο δασάκι πίσω από τις φυλακές. Το τετράποδο, που εντόπισε την έξοδο του τούνελ, κοντοστάθηκε από πάνω κι άρχισε να περιεργάζεται το σημείο. Τότε, πλησίασε ένας από τους εξωτερικούς φρουρούς των φυλακών ώστε να ελέγξει τι γίνεται και ακούγοντας θορύβους, κινητοποίησε τις Αρχές. Αμέσως στις φυλακές Κέρκυρας σήμανε συναγερμός κι όταν έγινε έλεγχος ανακαλύφθηκε το κινηματογραφικό σχέδιο απόδρασης των βαρυποινιτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κρατούμενοι στις φυλακές Κέρκυρας σκάβουν τούνελ για να αποδράσουν. Τον Μάρτιο του 1996, από το ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα κατάφεραν να αποδράσουν 44 κρατούμενοι που στην πλειοψηφία τους ήταν Αλβανοί. Επρόκειτο για μια άριστα οργανωμένη απόδραση αφού χρησιμοποίησαν ένα από τα τούνελ, μήκους 150 μέτρων, που είχαν κατασκευαστεί επί Αγγλοκρατίας στην Κέρκυρα.

Το τούνελ περνούσε κάτω από έναν δρόμο έξω από τις φυλακές και έβγαινε πίσω από τον τοίχο του γυμνασίου, που βρίσκεται κοντά στο σωφρονιστικό κατάστημα. Εκεί, οι δραπέτες του 1996, έσκαψαν άλλα δέκα μέτρα καθ’ ύψος και βγήκαν στην επιφάνεια. Τότε, άλλαξαν ρούχα και φόρεσαν καθαρά για να μην τους εντοπίσουν οι αστυνομικοί και κατάφεραν να εξαφανιστούν. Όμως, σχεδόν όλοι συνελήφθησαν λίγα 24ωρα έπειτα από την απόδρασή τους, αφού στο νησί είχε εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.
----------------------------
Πηγή: protothema.gr
----------------------------