Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Νέα αύξηση τιμών ελαιολάδου, που ευνοεί όσους έχουν αποθέματα

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ισπανία είχαν σαν συνέπεια να παρουσιαστεί μια γενική άνοδος τιμών ελαιολάδου στην Ελλάδα, η οποία προκλήθηκε από αυξημένη ζήτηση από πλευράς Ιταλών.

Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης της 28-7-15, οι τιμές για το έξτρα παρθένο 0,3%, έφτασαν και μέχρι 3,61 ευρώ /κιλό στον Α.Σ. Ζάκρου και την Επιχείρηση ΑΕΡΑΚΗ στην Σητεία, ενώ ακόμη υψηλότερα μέχρι 3,90 ευρώ/κιλό έφτασαν στον Α.Σ. ΕΛΑΙΩΝΑΣ Γαργαλιάνων στην Πελοπόννησο.



Όμως κατά πληροφορίες και από άλλες Συνεταιρικές και Ιδιωτικές επιχειρήσεις επετεύχθησαν τελευταία τιμές αρκετά υψηλές όπως στον Α.Σ. Παπαγιαννάδων που πέτυχε τιμή 3,74 ευρώ/κιλο σε πώληση 84 τόνων ελαιολάδου.


Ωστόσο, όπως τονίζεται από τον ΕΔΗΚ, οι αυξήσεις αυτές, φαίνεται να αποβαίνουν «δώρον άδωρον» για πολλούς μικρούς Έλληνες παραγωγούς για δυο κυρίως λόγους:

-Πρώτον γιατί έρχονται αρκετά καθυστερημένα και αφορούν τα τελευταία αποθέματα τα οποια, κατά τις εκτιμήσεις εμπλεκόμενων στην εμπορία, είναι αρκετά περιορισμένα και ανέρχονται μόλις στο 20% της παραγωγής και τα οποία κατά βάση ανήκουν σε μεγάλους παραγωγούς.

-Δεύτερο γιατί συμπίπτουν με την περίοδο των προβλημάτων του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος οπότε το πλείστο των αγοραπωλησιών ελαιολάδου κινείται μόνο στα πλαίσια των ενδοτραπεζικών συναλλαγών, οι οποίες δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς ελεύθερη αξιοποίηση των χρημάτων τους.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται να εξακολουθεί να ισχύει η άποψη που υποστηρίζουν αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί ότι αυτή την περίοδο το ελαιόλαδο αποτελεί «νόμισμα ισχυρότερο από το ευρώ!»

Λεπτομέρειες για τιμές συγκεκριμένων επιχειρήσεων στο Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr.
---------------------------
Πηγή:  paseges.gr
---------------------------