Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Πράσινο φως για το νέο πρόγραμμα από Ισπανία, Αυστρία, Λετονία

«Πράσινο φως» για το νέο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα έδωσαν σήμερα τα Κοινοβούλια της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Λετονίας, ενώ το βλέμμα παραμένει στραμμένο στις ψηφοφορίες της Τετάρτης, όπου αναμένονται οι αποφάσεις του ολλανδικού και κυρίως του γερμανικού κοινοβουλίου, για το νέο ελληνικό πρόγραμμα που αναμένεται να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, στην Ισπανία το πρόγραμμα διάσωσης συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ εγκρίθηκε με 297 ψήφους «υπέρ», 20 «κατά» και πέντε απουσίες, ενώ αίσθηση προκάλεσαν τα πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης που εξαπέλυσε από το βήμα της ισπανικής Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Υπέρ του τρίτου προγράμματος τάχθηκαν και οι Αυστριακοί, ενώ όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών, η διαρκής υποεπιτροπή για τον ESM ενέκρινε επίσης το πρόγραμμα.

Επίσης, με 50 «ναι», 37 «όχι» και 6 αποχές, η Λετονία ενέκρινε το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Εξι βουλευτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ψήφισαν την συμφωνία, με έναν να καταψηφίζει και πέντε αποχές. Κατά τη συνεδρίαση η κυβέρνηση επανέλαβε ότι αντιτίθεται στις πρωτοβουλίες για κούρεμα του ελληνικού χρέους.Το νέο πρόγραμμα έχει ψηφίσει ήδη από χθες η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Λετονίας και η Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση της χώρας να εγκρίνει το πρόγραμμα.

Το υπουργικό συμβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε χθες της συμφωνία, ενώ οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν το πλαίσιο της συμφωνίας τον Ιούλιο.

Σήμερα, επίσης, θα ψηφίσει το κοινοβούλιο της Εσθονίας.

Η ολλανδική Βουλή θα ψηφίσει αύριο το μεσημέρι, σε έκτακτη συνεδρίαση, για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ αύριο θα ψηφίσει και το γερμανικό κοινοβούλιο. Αν και η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ μπορεί να αντιμετωπίσει ανταρσία βουλευτών του κόμματός της, το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να υπερψηφισθεί. Ωστόσο, την συμφωνία αναμένεται να καταψηφίσει και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους της σύμβασης. Θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι.

Τα κοινοβούλια του Βελγίου, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας δεν είναι υποχρεωμένα να ψηφίσουν το πρόγραμμα.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια, το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) - των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης- θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνει ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει έγκαιρα το ποσό των 3,2 δις. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη (20 Αυγούστου).

Πιέσεις από Μέρκελ και Σόιμπλε

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, με στόχο να μεταπείσει τους διαφωνούντες βουλευτές, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στην Βουλή για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει το Bloomberg.

Η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ασκήσουν πίεση στους βουλευτές να στηρίξουν το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δις. ευρώ, σημειώνοντας ότι αυτό προσφέρει μία «βιώσιμη διαδρομή», παρά το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν έχει ακόμη δεσμευθεί να συμμετάσχει στη χρηματοδότησή του. Μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε σχεδιάζουν τη διεξαγωγή μίας δοκιμαστικής ψηφοφορίας.

«Δεν θα μπορέσω να συναινέσω», δήλωσε ο βουλευτής και υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Χανς Μίχελμπαχ του αδελφού βαυαρικού κόμματος της Αγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που έδωσε στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF. «Είμαι επαγγελματίας επιχειρηματίας, μπορώ να διαβάσω προϋπολογισμούς και είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε πλέον βιωσιμότητα του χρέους. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς - ότι είναι στα σκαριά η αρχή μίας ένωσης μεταβιβαστικών πληρωμών», δήλωσε ο Μίχελμπαχ.
----------------------------------
Πηγή:  Καθημερινή
----------------------------------