Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Το σύνδρομο της Κίνας απειλεί και την Ευρώπη

O φόβος διολίσθησης της κινεζικής οικονομίας σε ύφεση και η επικείμενη πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εντείνει τη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές και ειδικά την Κίνα και τις αναδυόμενες πιέζοντας χρηματιστήρια, ομόλογα, εμπορεύματα και νομίσματα.

Στη Σαγκάη ο σχετικός δείκτης του χρηματιστηρίου υποχωρούσε κατά 8,7% νωρίτερα σήμερα στη μεγαλύτερη πτώση του από το 2007. Οι τιμές των commodities υποχωρούν σε χαμηλό 16 ετών. Το ιαπωνικό νόμισμα καλπάζει και κάθε επένδυση αυξημένου ρίσκου απαξιώνεται.

Σε αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και μάλιστα βαίνει επιδεινούμενο πιέζονται εντονότατα και Wall Street και Ευρώπη δημιουργώντας κάθε άλλο παρά τις συνθήκες ισορροπίας και επιστροφής της επενδυτική εμπιστοσύνης που θα χρειαστεί και η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει.

Οι τιμές του πετρελαίου και του χαλκού κινούνται κοντά σε χαμηλά εξαετίας. Ο ευρύτερος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI Asia-Pacific που δεν περιλαμβάνει την Ιαπωνία υποχωρεί σήμερα κατά 4,3% και έχει περιέλθει σε χαμηλό δύο ετών. Ο δείκτη MSCI Emerging Markets των αναδυόμενων αγορών εν γένει έχει διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2011. Από τα υψηλά του Απρίλιου έχει χάσει πάνω από 20%. Ο φόβος πως η υποτίμηση του γουάν θα οδηγήσει σε ντόμινο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων στην ευρύτερη περιφέρεια της Ασίας είναι έντονος.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία και ειδικότερα οι δυο στους τρεις διαχειριστές κεφαλαίων που ερωτήθηκαν περιμένουν πλέον πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και χαμηλότερο πληθωρισμό. Αυτά σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 202 μεγάλων ξένων fund manager με συνολικά κεφάλαια υπό άμεση διαχείριση ύψους 574 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποίησε η Bank of America Merrill Lynch. "Η αύξηση των επιτοκίων από την Fed είναι μάλλον προεξοφλημένη στα τρέχοντα επίπεδα των αγορών" δηλώνει ο Michael Hartnett, Chief Investment Strategist της BofA Merrill Lynch.

Η πλειοψηφία των fund managers θεωρεί πλέον το δολάριο υπερτιμημένο Κυρίαρχη τάση στις ροές κεφαλαίων  κατά το τελευταίο έτος είναι η έξοδος από τις αναδυόμενες αγορές που υπολογίζεται ότι αγγίζουν το 1 τρισ. δολάρια αθροιστικά κατά τους τελευταίους 13 μήνες. Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο των 480 δισ. δολ. που έφυγε από τις αναδυόμενες κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε στη μεγαλύτερη υποτίμηση του γουάν εδώ και δύο δεκαετίες. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υποτίμησε το νόμισμά της εξαιτίας της επιβράδυνση της οικονομίας της. Στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 7%, τον χαμηλότερο τα τελευταία έξι χρόνια. Οι εξαγωγές της υποχώρησαν κατά 8,3% τον Ιούλιο ενώ οι οικονομολόγοι περίμενα πτώση μόλις 1,5%. Το φθηνότερο γουάν θα καταστήσει όμως πιο ανταγωνιστικές τις κινεζικές εξαγωγές που συναγωνίζονται στις αγορές με αυτές από άλλες ασιατικές και όχι μόνον χώρες. Τα νομίσματα Αυστραλίας, Μαλαισίας και Νότιας Κορέας κινήθηκαν έντονα πτωτικά μετά την υποτίμηση. Σύμφωνα με την Morgan Stanley μια αθροιστική διολίσθηση κατά 15% του γουάν μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση από 5% έως 7% τα νομίσματα άλλων ασιατικών αγορών. Όμως εκτός από την πραγματική οικονομία η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει και την κρίση στην χρηματιστηριακή της αγορά αλλά και στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του σκιώδους τραπεζικού συστήματος της Κίνας που χρηματοδότησε σε μεγάλο βαθμό την αγορά μετοχών με δανεικά δημιουργώντας μια φούσκα που σπάει τώρα με κρότο, επανέρχεται στο προσκήνιο δυναμικά.
------------------------------------------
Πηγή:  capital.gr-Ηλίας Γ. Μπέλλος
------------------------------------------