Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΗΚΟΟΥ ΣΠ. ΧΑΓΚΑΜΠΙΜΑΝΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ ΑΦΡΙΚΗΣ

Επείγουσα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την άμεση παρέμβασή του στην κράτηση του Έλληνα Υπηκόου και Αξιωματικού της μπουρουντιανής αστυνομίας Σπύρου Χαγκαμπιμάνα, απέστειλε ο Βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Στην επιστολή, που κοινοποιεί στους Υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Κατσαφάδος τονίζει ότι ο Έλληνας υπήκοος Σπύρος Χαγκαμπιμάνα είναι κρατούμενος στις φυλακές της Muramvya στο Μπουρούντι της Αφρικής από τις 27 Ιουνίου με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος, καθώς όπως ο ίδιος ο κρατούμενος αναφέρει σε επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς και προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, δεν υπάκουσε στις εντολές των ανωτέρων του να προβεί στη χρήση εκτεταμένης βίαιης καταστολής των διαδηλωτών αλλά και σε δολοφονικές ενέργειες, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να υποβληθεί σε φρικτά βασανιστήρια.




Το κείμενο της επιστολής του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Κ. ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ- ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Κ. ΝΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ- ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Θέμα : Άμεση παρέμβαση για την κράτηση Έλληνα Υπηκόου και Αξιωματικού της μπουρουντιανής αστυνομίας Σπύρου Χαγκαμπιμάνα.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Από τις 27 Ιουνίου, ο Έλληνας Υπήκοος και αξιωματικός της μπουρουντιανής αστυνομίας Σπύρος Χαγκαμπιμάνα κρατείται στις φυλακές της Muramvya, με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος που του αποδίδεται, όπως αναφέρει ο ίδιος σε σχετική επιστολή του, η οποία επισείει εξοντωτικές ποινές.

Ο αξιωματικός κρατείται στην εν λόγω φυλακή, υπό άθλιες και φρικτές συνθήκες, επειδή, κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, ως υπαρχηγός του τμήματος Επιχειρήσεων, δεν υπάκουσε στις εντολές των ανωτέρων του να προβεί στη χρήση εκτεταμένης βίαιης καταστολής των διαδηλωτών ακόμα και σε δολοφονικές ενέργειες, με συνέπεια να συλληφθεί και να υποβληθεί σε φρικτά βασανιστήρια.

Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα είναι Έλληνας υπήκοος, απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Νομικής Σχολής Αθηνών και πατέρας ενός παιδιού 3,5 ετών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένος, εξαιτίας της οξείας πολιτικής κρίσης και του εμφυλίου που μαστίζει το Μπουρούντι και έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων πολιτών. Με επιστολή του, την οποία συνέταξε μέσα στη φυλακή και δημοσιεύθηκε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ελλάδας, καθώς και προς τον Έλληνα Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπουρούντι, εκφράζει τους φόβους του ότι δεν θα τύχει ‘’δίκαιης δίκης" και ζητά την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του, στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κύριε Πρόεδρε,
Δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει είναι εξαιρετικά πιεστικός, παρακαλώ για τη θετική ανταπόκρισή σας, προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση σε ένα μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα.

Με τιμή,
Κώστας Κατσαφάδος

Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων