Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

31η Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φρατσίων

Το βράδυ της 22ας Αυγούστου 2015 εγκαινιάσαμε την 31η Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φρατσίων. Ένα μεγάλο και πρωτοποριακό πολιτιστικό, κοινωνικό και παραγωγικό γεγονός για το νησί που εισήλθε αισίως στην 4η δεκαετία της ζωής του.

Ο κόσμος πολύς, τα παιδιά των Κυθήρων φορώντας τις παραδοσιακές στολές χόρεψαν τους Τσιριγώτικους χορούς και οι Ιερείς π. Ιωάννης και π. Πολύκαρπος (από τον Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Αλίμου) ευλόγησαν την έκθεση μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Ευχαρίστησα θερμά τους διοργανωτές και κυρίως τον Σύλλογο "Τα Φράτσια", τον Πρόεδρο του χωριού Κώστα Πετρόχειλο και όλους όσοι κοπίασαν (γιατί όντως κοπίασαν) για να μας δώσουν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. 


Ένα πολυετές αίτημα των Φρατσιωτών ικανοποιήθηκε πρόσφατα από το Δήμο μας, το Σχολείο στην Πλατεία παραχωρήθηκε στον τοπικό σύλλογο και θα στεγάσει σημαντικά εκθέματα της ιστορίας της περιοχής και άλλες δραστηριότητες.





















Η συνεργασία μας με το χωριό είναι άριστη, ιδίως με τον Πρόεδρο και την τοπική κοινότητα και το σύλλογο. Ελπίζουμε να καταφέρουμε τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου της ανάπλασης της πλατείας του χωριού, που δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ λόγω γραφειοκρατίας και κρατικού παραλογισμού, παρά το γεγονός ότι ως Δήμος επικαιροποιήσαμε όλες τις μελέτες και σε ταχύτατο χρόνο λάβαμε όλες τις εγκρίσεις και άδειες που απαιτούνταν, συνεργαζόμενοι στενά με την τοπική κοινωνία και την κα. Αγγελική Κασιμάτη.

Η 31η Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φρατσίων τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου και εντάχθηκε στο 1ο Δημοτικό Φεστιβάλ Κυθήρων "Ταξίδι στα Κύθηρα".

Πριν κλείσω την ομιλία μου δώρισα στον Πρόεδρο του Συλλόγου μια πρωτότυπη αφίσα της 3ης Γεωργοκτηνοτροφικής Έκθεσης του 1966, που βρέθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Μαθιό Αγγελιουδάκη. Τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πρωτεργατών και εμπνευστών της Έκθεσης, ανάμεσα στους οποίους εξέχουσα θέση κατέχει ο Καλλίγερος Γεώργιος του Παναγιώτου - "Γεωπόνος".




















Λίγα λόγια για τον "Γεωπόνο".
Καλλίγερος Γεώργιος του Παναγιώτου - ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Γεννήθηκε στο Στραπόδι Κυθήρων το 1915 από αγροτική πολύτεκνη οικογένεια. Σπούδασε στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας και διορίστηκε στα Κύθηρα ως Γεωπόνος το 1937, όπου και υπηρέτησε επί 35 χρόνια με μια μικρή διακοπή κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1940, κατά τον οποίο στρατεύθηκε, υπηρετώντας στο Αλβανικό Μέτωπο.

Στα Κύθηρα, λόγω του μικρού γεωργικού κλήρου και του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος της εποχής, το μέλλον των αγροτών ήταν αβέβαιο. Γι΄αυτό προσπάθησε να στρέψει τους νέους αγρότες προς την κτηνοτροφία, εισάγοντας βελτιωμένες ράτσες ζώων, τους εκπαίδευσε στην οργανωμένη μελισσοκομία με συνεργάτες από το Υπουργείο Γεωργίας που φρόντισε να έλθουν στα Κύθηρα.

Προμήθευσε τους αγρότες με δενδρύλλια που παρήγαγε στο φυτώριο του Καραβά. Παράλληλα, δημιούργησε τη Γεωργική Σχολή Καραβά, όπου εκπαιδεύονταν θεωρητικά και πρακτικά τα παιδιά των αγροτικών οικογενειών από ειδικευμένους τεχνίτες, ώστε να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις ανάγκες της αγροτικής ζωής. Με τη βοήθεια του Υπουργείου Γεωργίας, του τότε Μητροπολίτη Κυθήρων Μελετίου Γαλανόπουλου, της Δασικής Υπηρεσίας, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Κόκσμα), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Φρατσίων, κυρίως όμως των απλών Φρατσιωτών, εμπνεύστηκε και οργάνωσε το 1963 την 1η Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση.

Στην Έκθεση αυτή παρουσιάστηκαν γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ζώα, είδη χειροτεχνίας, οικοτεχνίας και λαϊκής τέχνης και γεωργικά μηχανήματα. Η διάρκεια της πρώτης Έκθεσης ήταν 3 ημέρες.
Την τελευταία ημέρα, που συνδυάστηκε με την εορτή του Αγ. Φανουρίου και τη βράβευση των καλλίτερων προϊόντων και ζώων, ακολουθούσε χορός και λαϊκό πανηγύρι. Ακολούθησε η 2η Έκθεση το 1964 και η 3η το 1966.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας η Έκθεση διακόπηκε και επαναλειτούργησε αργότερα από τοπικούς φορείς.
Το 2005 ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κυθήρων, βράβευσε τον Γεώργιο Καλλίγερο, σε αναγνώριση της προσφοράς του στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας και της γεωργίας στο νησί.

Μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε με τα κοινά και εξελέγη Πρόεδρος της Κοινότητας Κυθήρων στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά τη Δικτατορία, το 1974.













--------------------------------------------------------------------------------------
Στράτος Χαρχαλακης-Δήμαρχος Κυθήρων - Φωτογραφίες Ειρήνη Βενέρη-Τραβασάρου
--------------------------------------------------------------------------------------