Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Επιστροφή στα Αντικύθηρα (Σεπτέμβριος 2015)

Πειραιάς, 19 Αυγούστου 2015
Το Σεπτέμβριο του 2014 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η αρχική φάση της ενάλιας έρευνας για το ναυάγιο των Αντικυθήρων, με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα».Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole του ΜΙΤ της Μασαχουσέτης εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν σημαντικά ευρήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στις 10 Δεκεμβρίου 2014.
 
 
Τον Ιούνιο που μας πέρασε, ολοκληρώθηκε η  φωτομωσαική χαρτογράφηση ακριβείας που είχε ξεκινήσει την περυσινή χρονιά και αποκτήθηκε πλήρης εικόνα του ναυαγίου.
 
Από το Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εργασίες υποβρύχιας ανασκαφής από την ομάδα του Woods Hole Oceanographic Institution, το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Sydney της Αυστραλίας (University of Sydney’s Australian Centre for Field Robotics – ACFR) και Έλληνες δύτες-Αρχαιολόγους της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Οι έρευνες διεξάγονται υπό την εποπτεία της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και άλλων φορέων. Για ενημέρωση απευθείας από το πεδίο ερευνών στα Αντικύθηρα, πατήστε εδώ.
 
Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», σε στενή συνεργασία με τον Αμερικανό επιστήμονα και ερευνητή του Woods Hole Institution Β. Foley, συνεχίζει να υποστηρίζει το πρόγραμμα διαθέτοντας την θαλαμηγό Γλάρος της οικογενείας του Πάνου Λασκαρίδη, με τη βεβαιότητα ότι η «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» θα αποφέρει πλούσια ευρήματα που θα βελτιώσουν σημαντικά τις γνώσεις μας γύρω από το ναυάγιο και την εποχή του.
----------------------------
Πηγή:  laskaridou.gr
----------------------------