Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα των Financial Times

Λίγο πριν από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, οι FT δημοσιεύουν ακόμη ένα σενάριο καταστροφής. Όπως αναφέρουν -επικαλούμενοι για ακόμη μια φορά τραπεζίτες και επιχειρηματίες- «τα σχέδια για κούρεμα τουλάχιστον 30% καταθέσεων πάνω από 8.000 ευρώ είναι μέρος ενός σεναρίου οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται τουλάχιστον για μια τράπεζα λένε πηγές».

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο -με ανακοίνωσή του- υπογράμμισε πως το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας.  

Όπως συμπληρώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα. Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή 'είδηση'».


 Κατηγορηματική διάψευση από τη Λούκα Κατσέλη
Νωρίτερα, η κ. Κατσέλη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είχε διαψεύσει το δημοσίευμα των Financial Times, χαρακτηρίζοντάς το ως ανυπόστατο. 
Επίσης, η κ. Κανέλη προχώρησε σε ακόμα μία διάψευση, τονίζοντας πως η ρευστότητα είναι πλήρως εξασφαλισμένη μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, υπενθυμίζοντας πως το πρωί της ίδιας ημέρας, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για παροχή περαιτέρω ρευστότητας μέσω του ELA.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Σύμφωνα με τους FT, οι οποίοι επικαλούνται για ακόμη μια φορά τραπεζίτες και επιχειρηματίες «Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο bail-in από τους καταθέτες την ώρα που εκφράζονται φόβοι πως η χώρα οδεύει προς την οικονομική κατάρρευση».

Οι ίδιες... τραπεζικές πηγές ανεβάζουν την κινδυνολογία τονίζοντας ότι «τα σχέδια για κούρεμα τουλάχιστον 30% καταθέσεων πάνω από 8.000 ευρώ είναι μέρος ενός σεναρίου οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται τουλάχιστον για μια τράπεζα λένε πηγές».

«Ενα ελληνικό bail-in θα μπορούσε να μοιάζει με το πλάνο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο το 2013, όταν τα κεφάλαια αρπάχτηκαν για να σωθούν οι τράπεζες, με την επιβολή κουρέματος των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ» αναφέρεται στο κείμενο, ενώ, επισημαίνεται ότι «Ενα τέτοιο σχέδιο θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ». 

«Το κούρεμα θα συμβεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναμόρφωσης του τραπεζικού τομέα μόλις η Ελλάδα μπει ξανά σε πρόγραμμα» είπε στους Financial Times κάποιος που παρακολουθεί το ζήτημα. «Αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί αμέσως». 

Όπως τονίζεται στο κείμενο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είπαν ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών ή πρωτοβουλίες για κούρεμα καταθέσεων, μια διαδικασία που θα ξεκινούσε εφόσον η ΕΚΤ κήρυσσε τις τράπεζες αφερέγγυες ή έπαιρνε πίσω τα δάνεια έκτακτης ανάγκης. 

Οι ελληνικές τράπεζες είναι κλειστές από τη Δευτέρα, όταν επιβλήθηκαν έλεγχοι κεφαλαίου για να αποτραπεί ένα bank run, μετά από την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει δημοψήφισμα για μια πρόταση των δανειστών την οποία είχε απορρίψει. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε την προσφυγή δύο πολιτών την Παρασκευή οι οποίοι ζήτησαν να αναβληθεί το δημοψήφισμα ως αντισυνταγματικό. 

Οι καταθέτες μπορούν να «σηκώσουν» μόνο 60 ευρώ την ημέρα από τα ATM, ενώ, οι αιτήσεις για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό πρέπει να εγκριθούν από μια ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Δυο κορυφαίοι τραπεζίτες στην Αθήνα είπαν ότι η χώρα έχει αρκετά μετρητά για να τροφοδοτήσει τα ATM μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Αυτό προέκυψε από την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει την έκτακτη ρευστότητα μέσω του ELA από τη στιγμή που το πρόγραμμα διάσωσης τελείωσε στις 30 Ιουνίου. 

«Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν αποτελεί ζήτημα αυτή τη στιγμή, αλλά προφανώς οι τράπεζες θα επηρεαστούν από το πόσο σύντομα θα μπει η χώρα σε ένα νέο πρόγραμμα» είπε ο ίδιος τραπεζίτης. Οι ελληνικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες έως τις 100.000 ευρώ με βάση τις τραπεζικές οδηγίες της Ε.Ε., αλλά το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Ελλάδας ανέρχεται σε μόλις 3 δισ. ευρώ, που δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης.

Με λίγες καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ να έχουν παραμείνει στις τράπεζες έπειτα από έξι μήνες εκροών κεφαλαίων «είναι λογικό για τις τράπεζες να σκέφτονται ένα κούρεμα στους μικρούς καταθέτες στο πλαίσιο μιας ανακεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ένας εφάπαξ φόρος» είπε ένας αναλυτής.
---------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτων
---------------------------------------